משבר ארבעת החודשים

משבר גיל ארבעה חודשים – לצלוח את גיל 4 חודשים בקלות

בדרך כלל התינוק שלכם ישן לילות שלמים ברצף, אתם מקפידים על שגרה נכונה, זמני האכלה, ואולי אף עושים טקס שינה. התינוק שמבין מתי יום ומתי לילה, פתאום סביב גיל ארבעה חודשים התחיל להתעורר באמצע הלילה. זה לא אומר בהכרח ש”הזמנים הטובים נגמרו”, זה אומר בהכרח שמדובר במה שמכונה “משבר גיל ארבעה חודשים”.

 

גיל 4 חודשים – זה קורה לכולם

כאשר היינו אצל רופא הילדים עם התינוק בגיל 3 חודשים, הוא אמר שאל לגבי הרגלי השינה. אנחנו קצת השווצנו ואמרנו “הוא ישן בין 7 ל-9 שעות רצוף בלילה מהשבוע הראשון. הרופא חייך ואמר “אל תתרגלו, זה הולך להשתנות בקרוב, חכו לגיל 4 חודשים…”. מסתבר שאנחנו לא לבד וזה קורה להמון תינוקות. בגיל 4 חודשים לערך, התינוק מתפתח בקצב מואץ. ההתפתחות המוטורית, הקוגניטיבית והתקשורתית בשיאה. התינוק מתחיל לגלות את העולם הסובב אותו, מנסה לתקשר עם העולם, תופס חפצים, מתחיל לגלות את הקשר בין סיבה לתוצאה ובוחן מאוד את כל מה שרואות עיניו.
אז נכון שעכשיו התינוק יותר נוח, הזמן בין ההאכלות התארך, אנחנו התרגלנו לתינוק, אנחנו מבינים את הצרכים שלו טוב יותר ובאופן מדויק יותר. אבל כל העיסוק של התינוק בסביבה, ההתלהבות שלו מהדברים החדשים שהוא מגלה יחד עם ההתפתחות הטבעית שלו, יוצרים קושי עבור התינוק להרדם. הוא רק רוצה להמשיך ולחקור את העולם החדש והמגניב שנגלה בפניו.
אצל תינוקות רבים ניתן להבחין ברגרסיה סביב גיל ארבעה חודשים, שבאה לידי ביטוי ברצון להיות יותר על הידיים של ההורים, דרישה לאוכל באמצע הלילה, שעות שינה פחותות במהלך היום וקושי להירדם בלילות. אם עד היום הכל היה מסודר עבורכם, ביום אחד בהיר אתם תרגישו שהכל השתנה וכל ההרגלים שהנחלתם לתינוק נעלמו כלא היו.

 

לצלוח את המשבר

משבר ארבעת החודשים

משבר ארבעת החודשים

אם לא עשיתם זאת עד עכשיו, זה הזמן להנחיל שגרת יום ולילה לתינוק, להפריד בין שעות היום ללילה, להקפיד על האכלות בזמנים ברורים עד כמה שניתן, ולגמול מהאכלות ליליות. אם כן דאגם לשגרה לתינוק, תוך מספר ימים המשבר הזה יהיה מאחוריכם. נסו להתמיד בשגרה כמה שניתן, גם אם זה נראה לכם קשה כעת, זה יעבוד כל עוד לא תווצרו לתינוק ולעצמכם.
על מנת לאפשר לתינוק לחזור לישון בלילה רצוף, קודם כל הורידו באופן משמעותי את כל הגירויים סביב התינוק בהדרגה לקראת שעות הלילה. הפחיתו את מספר הצעצועים, דאגו שהתינוק לא יהיה מול מסך טלוויזיה בשעות הערב (או בכלל), שחקו איתו פחות לקראת שעת השינה ואפשרו לו להבין שהיום מסתיים לו.

 

לא לחזור להאכיל את התינוק בלילה

מה שלא יהיה, אם התינוק נגמל כבר מהאכלה בלילה, אל תחזרו להאכיל אותו כאשר הוא מתעורר ודורש אוכל. אם תעשו זאת, אתם תאותתו לתינוק שהוא יכול לקום מתי שהוא רוצה על מנת לאכול. לא מדובר פה על להרעיב את התינוק חלילה. אבל כן מדובר על הקניית הרגלי האכלה נכונים שיטיבו עימו ועמכם בהמשך. על פי דעות מומחים, אם התינוק רגיל לישון שנת לילה רצופה, הוא לא מתעורר סביס גיל 4 חודשים כדי לאכול. הרגיעו אותו באמצעות מוצץ או חיבוק. אם תאכילו את התינוק תהרסו את המנגנון שהוא בנה לעצמו המווסת את הצורך שלו באוכל ביום ובלילה. ואם לא די בכך, כאשר תאכילו את התינוק פתאום באמצע הלילה, אתם תקבעו אצלו הרגל חדש ומגונה של האכלה לילית. הרי כבר אמרנו שבגיל זה התינוק מתחיל להבין קשר של סיבה ותוצאה, ומהר מאוד הוא יבין שאוכל זמין עבורו גם בלילה ויתחיל להתעורר כל לילה לאכול. באמצעות הנחלת שגרה, התינוק יבין שאין לו סיבה אמיתית להתעורר באמצע הלילה, והרגלי השינה שהכיר יתקבעו חזרה, והתינוק יחזור לישון שנת לילה רצופה.

 

הקניית הרגלי שינה ושגרה לתינוק

סביבות בגיל ארבעה חודשים הגוף מתחיל להפריש את הורמון השינה “מלטונין”. הורמון זה מופרש לרוב בין השעות 18:00 ל-20:00, עם רדת החשיכה, ואמור להכין את הגוף לשינה. במידה שתשכיבו את התינו לישון כאשר המלטונין מופרש, התינוק יירדם ביתר קלות, לא יגיע למצב של עייפות יתר ורוב הסיכויים שיישן ברציפות שעות ארוכות ולילות שלמים. זה המקום לציין שכל תינוק הוא שונה, וייתכן שאצל תינוקכם ישנם הרגלים שונים שפועלים טוב יותר, שהנחלתם לתינוק, הצמדו אליהם. אם זמני השינה של התינוק במהלך היום התקצרו, וזיהיתם סימני עייפות אצל התינוק, כמו שפשוף עיניים, עיניים אדומות, פיהוקים וכדומה, הפחיתו את הגירויים סביבו ואפשרו לו לישון. שגרת שינת התינוק במהלך היום חשובה לא פחות משעות השינה בלילה. וודאו שהתינוק ישן בשעות קבועות עד כמה שניתן וקבעו הרגלי שנת יום.

כאשר התינוק מתחיל לאכול בכמויות פחותות יותר ממה שהורגל לפני כן, זה אומר שככל הנראה צריך להגדיל את המרווח בין הארוחות. שימו לב שבגיל 4 חודשים לערך, גוף התינוק יכול להחזיק מעמד זמן ארוך יותר ללא אוכל, המרווח בין הארוחות אמור להתייצב בגיל זה סביב ה-4 שעות, כך שבכל האכלה התינוק יאכל כמות גדולה יותר שתשביע אותו לארבעת השעות שלאחר מכן.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!