אחת התופעות שמופיעות בעיקר בשלישי השלישי להריון היא תחושת נימול בכפות הידיים ובאצבעות. ההרגשה היא כאילו הן פשוט נרדמו. לא מעט נשים מדווחות בשליש השלישי של הריונן על תחושת הרדמות של הידיים, תחושה של נימול באצבעות וקושי להזיז את פרק כף היד. מדובר באחת התופעות המעצבנות והכי לא נעימות שקיימות בשלב זה של ההריון, ומה שמעצבן יותר שזה קורה בעיקר בלילה ויכול להעיר משינה מרוב כאב או אי-נוחות. אנו משתמשות בידיים כמעט בכל פעולה שאנחנו עושות ביום יום, ולכן מעבר לאי נוחות מדובר בתופעה שיכולה להפריע לנו לתפקד. בין אם את עובדת במשרד או עם ילדים, או עבודה פיסית אחרת, וגם אם את בבית ולא עובדת עם הידיים, כל פעולה פשוטה של כתיבה, הקלדה, בישול ואפייה, ואפילו קיפול כביסה, הופכת להיות קשה, בלתי נסבלת, ואפילו בלתי אפשרית לעיתים…
סיבות להופעת נימול בכפות הידיים

תסמונת התעלה הקרפלית במהלך הריון
לאחר שהבנו שמדובר בתופעת לוואי שכיחה ודי מעצבנת, אנו צריכים להבין מה המקור שלה. אחד הדברים העיקריים שקורים בגוף שלך במהלך הריון הוא גידול משמעותי בנפח הדם. הגוף מתחיל לאגור נוזלים ברקמות הגוף השונות, ולמרות שאולי זה מועיל לעור הפנים, אשר נראה זוהר הרבה יותר, ברגליים מתחילות נפיחויות ובצקות ובידיים תחושה של הרדמות ונימול של כפות הידיים. העלייה בנפח הדם בזמן ההריון גורמת לנפיחות כללית בהרבה אזורים בגוף, ומכיוון שהתעלה של היד הינה מקום צר יחסית, קשה לדם לעבור, מה שגורם ללחץ בתעלה הקרפלית. לכן, התחושה שלך תהיה שהיד נרדמה או תרגישי קושי להזיז את האצבעות, בעיקר את האגודל ושתי האצבעות הצמודות לו, שהן הקרובות ביותר לתעלה הקרפלית. התופעה מחמירה בלילה, ואף יכולה להעיר משינה מרוב אי נוחות וכאב.
הקלה על תסמונת התעלה הקרפלית
למרות שמדובר בשלב קצר יחסית בסוף ההריון, ותסמונת התעלה הקרפלית ידועה כתופעת לוואי של ההריון המעיקה עליך במיוחד, כמו רוב תופעות הלוואי בהריון, אין מה להילחץ. זהו רק שלב, וכיאה לכל שלבי ההריון גם הוא חולף במהרה. כמו כן, ישנן מספר שיטות להקל על התסמונת הטורדנית:
- תני ליד כמה שיותר מנוחה. בעיקר אם את עובדת בעבודה פיסית שדורשת פעילות שוטפת של היד, או הקלדה במחשב במשך זמן רב. גם בעבודה, עצרי ותנוחי. מתחי את הידיים, ותני להן רגע לנוח והחזירי אליהן את התחושה.
- הקפידי להרים כל כמה זמן את הידיים למעלה על מנת להמריץ את הדם. עשי זאת מספר פעמים ביום גם כשאינך מרגישה שהן נרדמות או כואבות.
- ניתן לשים תחבושת קרה על מנת להוריד את נפח הדם, ואף להשתמש בעלי כרוב (כמו שמשתמשים בהם לייבוש חלב), כדי להוריד את הנפיחות באזור, במידה וקיימת.
- שימוש בסד לילה מיוחד שימנע את הלחץ שנוצר בתעלה הקרפלית בעיקר בלילה.
אם התחושה עדיין לא עוזרת ואף אחד מהדברים שניסית לא עוזרים, פני לעזרה של פיזיותרפיסט, על מנת שיקל עלייך באמצעות תרגילים לשיפור המצב. שינויים רבים חלים בגוף שלך בהריון, שינויים פיזיים, הורמונליים ורגשיים, וכן לא מעט תופעות לוואי עוברות עליך. יותר נכון, המון תופעות לוואי. חלקן נסבלות יותר, חלקן פחות. זכרי, רוב תופעות הלוואי קשורות ישירות להריון והן זמניות ועוברות לרוב ללא התערבות רפואית כלשהי.