ילדים רבים מפתחים דלקות אוזניים רבות או רגישות באוזניים בעודם קטנים. לעיתים, הרופא המטפל ימליץ על ניתוח כפתורים, כאשר אותן דלקות פוגעות בשמיעה של הילד, או כל דבר אחר שגורם לפגיעה משמעותית בשמיעה של הילד. על מנת להגיע למצב של צורך בניתוח כפתורים יש להעביר את הילד שתי בדיקות שמיעה, בהפרש של שלושה חודשים, כדי לראות אם יש ירידה של כ-25 עד 30 דציבלים בשמיעה שלו.
סיבות נפוצות לביצוע ניתוח כפתורים
ישנן מספר סיבות אפשריות לניתוח כפתורים, כאשר אלו הבולטים בהם:
- הצטברות של נוזלים באוזן התיכונה.
- דלקות חוזרות ונשנות באוזניים או זיהומים חוזרים.
- אתלקטזיס של עור התוף.
המטרה היא לנתח אחרי גיל חצי שנה, אך כמה שיותר מוקדם, על מנת לעזור לילד כדי שישמע טוב וגם כדי שלא יפתח בהתאם לשמיעה הלקויה גם לקות בדיבור. כמו כן, דלקות והצטברות נוזלים באוזניים יכולה לגרום לכאבים. הרופא יבצע מעקב על מנת לבדוק את כמות הנוזלים ואם הם מצטברים (לרוב הילדים בגילאי הינקות יש נוזלים באוזניים בכמות כזו או אחרת) ועד כמה המצב משפיע על השמיעה של הילד. במידת הצורך ימליץ הרופא לבצע ניתוח כפתורים.
מה זה ניתוח כפתורים?
בניתוח מסוג זה מחדירים כפתורים, שהם סוג של צינוריות, לצורך אוורור האוזניים שתפקידם למנוע הצטברות של נוזלים באוזן התיכונה. הצינוריות עשויות מפלסטיק והן מוחדרות לעור התוף, כך נוצר פתח לאוזן התיכונה כלפי חוץ שגורם לייבוש הנוזלים ולהחזרת הרמה התקינה של השמיעה אצל הפעוט. הכפתורים לא כואבים ואינם מורגשים כלל.
כיצד מתבצע הניתוח?

אוזן של פעוט לאחר ניתוח כפתורים
מדובר בניתוח קל יחסית שמתבצע על ידי רופא אף אוזן גרון המומחה בילדים, תחת הרדמה מלאה. בשלב הראשון ינקה הרופא את תעלת השמע ולאחר מכן יבצע ניקוב בעור התוף. בשלב השני ישאב הרופא את הנוזלים שהצטברו באוזן התיכונה ולאחר מכן יחדיר את אותם כפתורים, אותן צינוריות פלסטיק קטנות, על מנת לוודא שאותו נקב לא ייסגר. הפתח יגרום לאוורור המקום, ייבוש הנוזלים וגם השוואת הלחץ באוזניים. לאחר הניתוח הרופא יטפטף טיפות אנטיביוטיקה לאוזן.
הניתוח נעשה במסגרת של אשפוז יום, כאשר לאחר ההתאוששות הילד משוחרר לביתו. לאחר ניתוח כפתורים לא צפוי הילד להרגיש כאבים, אלא אם כן שולב הניתוח בנוסף עם ניתוח להסרת שקדים או פוליפים. במידה והילד עבר רק ניתוח כפתורים וסובל מכאבים לאחריו, יש לפנות בהקדם לבדיקה של הרופא המנתח. כבר למחרת הניתוח יוכל הילד לחזור לפעילות רגילה. ילד שעבר ניתוח כפתורים יכול לתפקד כרגיל לאחריו, אך עליו להימנע מצלילה או קפיצה למים, ולפני שחייה בים או בבריכה יש לשים לו אטמי אוזניים.
תופעות לוואי של ניתוח כפתורים
לאחר הניתוח יתכנו הפרשות מהאוזניים. כל עוד ההפרשות הולכות ומתמעטות ואינן מוגלתיות, מדובר במצב תקין. במידה ויש מוגלה או הפרשות שממשיכות, יש לגשת למרפאת אף אוזן גרון לטיפול, שכן עדיין קיימת דלקת באוזן התיכונה, או זיהום חיצוני שנכנס דרך הכפתורים. במצבים כאלה לא תתבטא הדלקת בכאבים ובחום, מכיוון שהכפתורים מנקזים את המוגלה החוצה, אך עדיין יש צורך בטיפול אנטי דלקתי.
מהם הסיכום בניתוח כפתורים?
שיעורי ההצלחה של ניתוח כפתורים גבוהים במיוחד והשמיעה משתפרת באופן מיידי, במקביל להפסקה של הדלקות. שיעור הסיבוכים נמוך מאוד (פחות מ-2%), כאשר הסיבוכים האפשריים הם: הפרשות מהאוזניים שאינן מפסיקות או נקב בעור התוף שאינו נסגר. ניתן יהיה לסגור נקב זה באמצעות ניתוח כאשר הילד יתבגר, כחודש לאחר הניתוח מומלץ לבצע בדיקת שמיעה ולאחריה להגיע לביקורת אצל רופא אף אוזן גרון. הכפתורים יישארו במקומם עד זמן של בין חצי שנה לשנה, כאשר הילד לא יחוש בכך כלל והנקב בעור התוף ייסגר מעצמו. במקרים בהם הכפתורים לא יפלטו החוצה מעצמם או שהנקב לא ייסגר מעצמו, יש צורך לבצע ניתוח. לכן חשוב להיות במעקב אצל רופא אף-אוזן-גרון עד שהכפתורים אכן נפלטים והנקב בעור התוף נסגר סופית.