סרפדת אצל תינוקות - דרכי טיפול במחלה

סרפדת – טיפול בילדים ותינוקות

תינוקות וילדים רגישים סובלים רבות מתופעות עור כאלה ואחרות כתוצאה מאלרגיות, רגישות יתר, תגובה למשחות וחיתולים או חילופי עונות. לרוב מדובר במקרים של תגובה אלרגית חולפת אך לעיתים מדובר במחלות עור כמו סרפדת. בפריחות ואלרגיות אלו יש לטפל ממש כמו בכל מחלה. מחלת העור סרפדת נפוצה למדי, והיא באה לידי ביטוי בהופעה פתאומית של עיגולים אדומים שנראים כמו חבורות על הגוף של התינוק. גודלן עולה על 5 מ”מ, והן מגרדות מאוד.

לרוב מדובר בתגובה אלרגית למזון או תרופה כלשהי, אך לעיתים מדובר בביטוי לתגובה אלרגית חמורה יותר שמתפתחת בדרכי הנשימה. כמעט כל תרופה שהתינוק או הילד אלרגי אליה, יכולה לגרום לסרפדת. המזונות העיקריים שגורמים לתגובה האלרגית הזו הם: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים ודגים. אך גם כל מזון אחר יכול לגרום להופעת סרפדת. סיבה נוספת אך פחות נפוצה היא לחץ נפשי, שמתבטא בתגובה אלרגית של העור. החבורות עצמן הן בצבע אדום והן מעט בולטות, ויכולות להופיע בכל מקום בגוף. 

 

סוגי סרפדת מוכרים

סרפדת כרונית – כאשר מופיעה פריחה בעור באופן קבוע ויומיומי לאורך תקופה של יותר משישה שבועות, בדרך כלל מדובר בסרפדת. סרפדת זו נגרמת כתוצאה מחילופי מזג האוויר, לחץ נפשי או זיהום כלשהו.

סרפדת חריפה – מופיעה כתגובה אלרגית ונמשכת מספר ימים. לרוב, המחלה תעבור כאשר יתברר הגורם האלרגני והחשיפה אליו תיפסק לחלוטין.

 

טיפול בסרפדת

סרפדת אצל תינוקות - דרכי טיפול במחלה

סרפדת אצל תינוקות – דרכי טיפול במחלה

על מנת לטפל בסרפדת יש לאבחן מהו הגורם לתגובה האלרגית, ולאחר מכן לתת תרופה אנטי אלרגית אשר מכילה אנטי היסטמינים. במקרים מסויימים יינתן גם טיפול בסטרואידים. המטרד העיקרי לאלו הסובלים מספרדת היא הגרד הנוראי שגורמות אותן חבורות שצצות על גבי העור. הדבר מבדיל את הסרפדת ממצב של אנגיואדמה, מצב של נפיחות מקומית בעור ותת עורית שמעבר לגרד מלווה בתחושה של אי נוחות וכאב. בסרפדת לעומת אנגיאדמה, החבורות הן בעלות גבולות ברורים – החבורות הן אדומות ומעט חמות, הן בולטות מעל העור, והגרד הוא בלתי נשלט בכל מקום שהן מופיעות. החבורות יכולות להתפשט לכל מקום בגוף, ללא קשר לגורם האלרגיה, וכן להיעלם ולהופיע מחדש לאחר כמה שעות.

השלכות המחלה הן חוסר נוחות וירידה באיכות החיים, בעיקר בשל הגרד, אך אין סכנה כלשהי לחייו של הסובל מסרפדת, שכן המחלה מגיבה לתרופות ולא פוגעת באיברים אחרים. אכן ישנם מקרים של בצקות עור ותגובה אלרגית שמתבטאת גם בדרכי הנשימה, אך מדובר במקרים נדירים למדי. המטרה הראשונית והעיקרית של טיפול בסרפדת היא להפסיק את תחושת הגרד, או לפחות להקל עליה. לכן הטיפול הראשוני שהרופא ייתן לתינוק הסובל מגרד הינו טיפול תרופתי באנטי היסטמינים, לאחר מכן סטרואידים במידת הצורך. כמובן שיש להיות במעקב רפואי לאורך ששת השבועות לאחר ההתפרצות הראשונית של המחלה על מנת לעקוב ולראות שאין התפתחויות בלתי צפויות או נדירות של המחלה.

כמו כן, מכיוון שמדובר במחלה שהיא בעצם תגובה אלרגית, חשוב מאוד לאבחן ולבודד את הגורם לאלרגיה. אם הגורם האלרגי אינו ברור, יש לערוך בדיקות אלרגיה לילד, על מנת לברר מהו הגורם לאותה תגובה אלרגית חריפה. כאשר מדובר באדם מבוגר איכות החיים יורדת וקשה לו לתפקד, אך כאשר מדובר בתינוק המצב יכול להיות בלתי נסבל וקשה מנשוא. לכן, תינוק הסובל מתגובה אלרגית שמתבטאת בסרפדת צריך לעבור בדיקות אלרגיות ואבחונים ולהיות במעקב רפואי, כדי למצוא את מקור האלרגיה. עד אז, על ההורים להקל את הגרד ואי-הנוחות שכרוכים בתופעת הסרפדת אצל התינוק.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!