לעודד את התפתחות התינוק

עידוד ההתפתחות של התינוק

לנו ההורים יש תפקיד מאוד משמעותי באבני ההתפתחות של התינוק שלנו. כל דבר שנעשה או לא נעשה בשבועות, בחודשים ובשנים הראשונות של חייו, יעצב ויגדיר את הסביבה ההתפתחותית שלו. נכון, שיש גם את הסביבה ובכללה את הגן וילדים, אנשים נוספים ואת האופי של הילד עם הזמן שלו והקצב ההתפתחותי שלו ולא מעט דברים בדרך שיכולים להשפיע עליו, אך היכן שאנחנו יכולים – רצוי שנרתם למשימה של התפתחות נכונה עבור התינוק שלנו.

כאשר התינוק רק נולד, למשל, נהוג לשים לו בעגלה ובעריסה ספרון בצבעים שחור לבן ואדום. הסיבה היא שצבעים אלה הם בניגודיות גבוהה אשר מאפשרת לתינוק לראות אותם בהתחלה טוב יותר מאשר צבעים אחרים. לאחר מכן כמובן אפשר להביא לו ספרון צבעוני (רוב הספרונים הם צד אחד צבעוני והשני שחור לבן). כמו כן, חשוב לשמור על מרחק של לא יותר מ-20 סנטימטרים בין התינוק לבין הספר, כי בהתחלה הוא לא רואה רחוק יותר מזה.

דבר נוסף, שאפשר לעשות מההתחלה ולא להפסיק אף פעם, זה לשיר ולדבר אליו ברכות באמצעות מוזיקה ברקע, דיבור בשירה, או בחרוזים. התינוק ילמד להכיר את הקול שלכם, יצבור ביטחון וישתף פעולה יותר טוב. כמו כן, הוא יעקוב עם הזמן אחר תנועות השפתיים שלכם ויתמקד במילים ולא רק בצלילים.

 

עידוד התפתחות התינוק בהתאם לגילו

לכל שלב התפתחותי אפשר להתאים את הפריטים שמתאימים לו, כאשר מההתחלה זכרו שהתינוק צריך, רוצה, ואוהב מגע. מגע נעים ומגע רך וגם מגע עמוק. מגע עמוק עם התינוק ניתן להשיג בעזרת שמן עיסוי המתאים לתינוקות, בדים נעימים בכל מיני צבעים כמו מטפחות שקופות, וגם על ידי כדורים בגדלים שונים ובצורות שונות – כדורים רכים, או עם זיזים בולטים שיגבירו את התחושה. אפשר להעביר את הבדים השונים על גופו ועל פניו, על איברי גופו, ולתת לו להרגיש וללמוד להכיר את התחושות השונות ואת איברי גופו השונים.

לעודד את התפתחות התינוק

לעודד את התפתחות התינוק

כאשר התינוק יגיע לשלב האוראלי, שבו הוא מכניס כל דבר לפה ללא אבחנה, במקום להוציא לו את הידיים כל הזמן מהפה או את הדברים שלא מתאימים, דאגו לתת לו נשכנים, משחקים ואף כדורים שיוכל לטעום, לנסות ללעוס ולחוות קודם כל עם פיו, אך גם עם ידיו ועיניו. מזרנים, פוף, כדור פיזיו, ערסל, אוהל כדורים – כל אלו נהדרים להמחשת התנועה ולהרגלת התינוק לביטחון, להכרת המרחב שלו והגבולות שלו וגם לעבודה על יציבות.

כאשר התינוק מתחיל לשבת ולהתעניין במשחקים, זה בדיוק הזמן להתחיל במשחקי הרכבה כמו משחק קשים, משחק גלילים, או משחק של חישוקים שנכנסים בתוך חורים מסוימים. ניתן לתת לו לשחק במגדלי בנייה ולאט לאט להעלות את הקושי ולעבור ללגו גדול ולאחר מכן קטן, פזלים שונים, חלקי ספוג ואחרים… ישנם המון סוגים של משחקי הרכבה אותם הילד יכול להרכיב ולפרק, לנסות, להיכשל, להתעצבן ולנסות שוב מחדש. ישנם אינספור דרכים שבהם הילד יכול ללמוד צורות, צבעים ודרכים לפתור משברים. זה גם הזמן להקריא לו כמה שיותר ספרים, שכן הוא יכול להתרכז ולהבין וגם ללמוד, כך הוא יכול להכיר קולות של חיות, תפקידים של אנשים, צבעים, צורות ומספרים.

בשביל לפתח את היצירתיות של התינוק שחקו איתו ותנו לו ממש ללכלך את הידיים ולהיחשף לכמה שיותר מרקמים. בין אם זה באמצעות צבעי ידיים, פלסטלינה, בצק, חול, או חול קינטי. כל אלו יאפשרו לו להרגיש מרקמים שונים, והוא יוכל לחוות אותם בצורה הגולמית ביותר. הניחו אותו בחיתול או ללא חיתול על הרצפה ותנו לו לחקור לבד. את הניקיון שמרו לאחר כך.

בובות גם הן דרך נהדרת לפתח את הדמיון, היצירתיות והמחשבה של הילדים. הן גם סוג של תרפיה אישית שלהם, מכיוון שבעזרת בובות גדולות וקטנות הם מפתחים את העולם שלהם. כך הם משליכים ומאנישים וגם פותרים דילמות. אל תקבעו אותם על בובות לבנים או בובות לבנות. הביאו להם מכל הסוגים והגדלים, תנו להם לבחור מה הם אוהבים והרשו להם לשחק ביד חופשית.

יש הרבה רעיונות ואפשרויות לטובת עידוד ההתפתחות של התינוק, כמו השחלת חרוזים, ספרי צביעה, קלטות שירים ומשחקי מחשב מיוחדים לפעוטות. חשוב שתבדקו על כל משחק לאיזה שלב התפתחותי הוא מתאים והביאו לילד להתנסות בעצמו ולבחור בעצמו. חשוב גם לא להעמיס גירויים ולספק לו בכל פעם משחק או שניים בלבד, על מנת שיחווה אותו עד הסוף. בהצלחה!

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!