עד לפני שנתיים לא ידעתי מה הם פוליפים ואיך הם הגיעו לאף של הילד שלי. כשהבן הבכור שלי היה בן ארבע הוא התחיל לנחור בלילה. לא סתם חרחורים של קשיי נשימה, אלא נחירות שלא היו מביישות נהג משאית. במהלך היום הוא היה מנוזל מאוד ודיבר עם גרון מלא, ללא תופעות לוואי נוספות או חום, ובלילה נחר. מילא הנחירות, אבל כל כמה זמן היתה לו פתאום השתנקות כזו כאילו הוא נחנק ומפסיק לנשום. זה היה מחמיר בעונות מעבר ובחורף. בכל פעם שזה קרה לקחתי אותו לישון איתי כדי שלא יפסיק חלילה לנשום במהלך הלילה. כשלקחתי את הילד לבדיקת רופא הוא קודם כל הרגיע אותי שאחרי גיל שנה אי-הפסקות נשימה הן נדירות ביותר, וסביר להניח שהילד יתעורר מחוסר האוויר במידה ויגיע למצב כזה. עוד הוסיף הרופא ואמר שהסיבה לנחירות ולקשיי הנשימה הם פוליפים באף של הילד.
היווצרות פוליפים

פוליפים באף אצל ילדים
פוליפ הוא סוג של גידול, גדילה לא נורמלית של הרקמה הרירית בה הוא מופיע. פוליפים נפוצים במעי הגס, בקיבה, בשלפוחית השתן, ברחם, בסינוסים ובאף. פוליפ באף הוא גידול שמתפתח בתוך החללים שבאף ובסינוסים, שהם החללים הקטנים שמופיעים בשני צדי האף, מאחורי העיניים, במצח ומאחורי עצמות הלחיים. לפוליפ עצמו יש צורה של טיפה. פוליפ גדול עלול לחסום את חללי האף ולגרום לקשיים בנשימה, אובדן של חוש הריח והטעם, נזלת כרונית ואף גדוש. פוליפ שמתפתח בסינוסים באף עלול לגרום לתופעה של סינוסיטיס הבאה לידי ביטוי בכאבי ראש ורגישות בפנים.
מדוע בכלל מתפתחים פוליפים באף?
לעיתים פוליפים נוצרים בעקבות דלקת מתמשכת בריריות של האף, אך אין סיבה ברורה וגורם ודאי להיווצרותם של פוליפים באף. ישנם מספר גורמים שעלולים לגרום להגברת הסיכוי והסיכון להתפתחותו של פוליפ באף והם:
- כאשר הילד סובל מאסתמה ובעיות בדרכי הנשימה.
- כאשר הילד סובל מדלקת אף שמקורה באלרגיה.
- כאשר הילד חולה במחלת “ציסטיק פיברוזיס”, שהיא מחלה תורשתית הגורמת לקשיים ואף עלולה לגרום לחסימה בדרכי הנשימה, בלוטות הזיעה, מערכת העיכול והלבלב.
- כאשר הילד רגיש לתרופת האספירין.
כיצד מטפלים בפוליפים באף?
לרוב, הטיפול שיינתן יהיה בכדורים אותם לוקחים דרך הפה אם הילד יכול לבלוע ובתרסיס לאף המבוסס על סטרואידים. כאשר הפוליפ לא מגיב לטיפול התרופתי הקונבנציונאלי, ניתן לפנות לטיפול הומאופתי או לניתוח להסרת פוליפים. פוליפים יכולים להפריע מאוד באיכות החיים (להלן הנחירות הבלתי פוסקות של ילד בן ארבע…), ואם הפוליפים גדולים דיים הם אפילו יכולים לחסום את דרכי הנשימה, לגרום לזיהומים ודלקות. לכן, חשוב מאוד לטפל בהם כאשר מאבחנים אותם.
פוליפים באף – טיפול הומאופתי
הטיפול ההומאופתי בפוליפים אצל ילדים מטפל בפוליפ ללא שימוש בכימיקלים וללא ניתוח. הוא עושה זאת על ידי גירוי המערכת החיסונית של הילד. ההתייחסות של הטיפול היא לקשר בין הנפש לגוף ולכן בודקים מדוע התפתח אותו פוליפ, בהתאם לכך נותנים מענה לגורמים להיווצרות הפוליפ ולא רק לסימפטום. הטיפול נעשה על ידי אבחון ונתינה של תרופה הומאופטית (רמדי) מתאימה לילד, מתוך אלפי תרופות הומאופתיות המתאימות לטיפול במצב הזה. התרופה אמורה להביא לריפוי הפוליפ ולתרום לאיזון הכללי בבריאותו של הילד.
ניתוח להסרת פוליפים
רופא אף אוזן גרון יאבחן את המטופל ובהתאם למיקומם של הפוליפים בחלל האף יחליט אם לבצע את הניתוח בהרדמה מלאה או מקומית. כאשר מדובר בילדים קטנים ובפוליפ שממוקדם בחלל האף לרוב הניתוח יהיה בהרדמה מלאה. הניתוח עצמו נמשך כשעה וחצי שבמהלכו יוחדר אנדוסקופ עם מכשיר שמפיק קרני לייזר זעירות שצורבות את הפוליפ. האישפוז הוא באותו יום ללא לילה והמטפל משוחרר לביתו עם משככי כאבים ומרשם לאנטיביוטיקה למקרה הצורך. ההתאוששות היא יחסית קלה ונמשכת בין שבוע לשבועיים. אמנם מדובר בניתוח קצר והחלמה יחסית מהירה אך למרבה הצער פוליפ יכול לחזור לאחר שנתיים או שלוש ולא ניתן למנוע זאת אלא רק לנתח שוב.
כמו בכל מקרה רפואי, אם הילד אובחן כסובל מפוליפים , כדאי לבדוק את כל האופציות העומדות לרשותכם, לבדוק לעומק, להתייעץ ולחקור, כדי לבחור את הטיפול המתאים ביותר עבור הילד שלך. רפואה שלמה.
נכתב בשיתוף עדי ברומר, הומאופתית ומטפלת במחלות כרוניות.