אחד הקטעים הכי מבהילים שהיו לי כשהבכור שלי היה בין שבוע וקצת היה כשהופיעה לו שלפוחית על השפה העליונה. נכנסתי ללחץ מטורף. הוא היה יומיים אחרי הברית ועוד כזה פצפון, אני רק התחלתי להתרגל להופעת קילופים בקרקפת ולפצעונים על הפנים ועכשיו פתאום מופיעות גם שלפוחיות?! האם זה משהו אסתטי? האם אני צריכה לדאוג???
דבר ראשון התקשרתי לאחותי והיא ישר הרגיעה אותי שזה בגלל היניקה ושממש אין לי מה לדאוג זה עובר כמו שזה בא, שלפוחיות מופיעות גם אצל תינוקות יונקים וגם אצל כאלה שלוקחים בקבוק. אכן נרגעתי וזה עבר מהר. בדיעבד, הסיפור נראה לי משעשע למדי ולמדתי ממנו לא להילחץ בכזו קלות מכל דבר. הרי כדאי קודם לערוך בירור מדוקדק, להבין על מה מדובר ולא לרוץ למיון עם ליווי משטרתי רק בגלל שלילד שלי יצאה שלפוחית על השפה. שבוע לאחר מכן הופיעה שלפוחית נוספת, קצת יותר קטנה אומנם, אך על שטח יותר נרחב מהשפה של הילד.
קודם כל נשמתי, הרגעתי את עצמי. באותו רגע כבר ידעתי שלא מדובר בשלפוחית מהיניקה והתייעצתי כדי לאבחן מהי אותה שלפוחית חדשה. אכן צדקתי, הפעם היה מדובר בפטרייה ולא בשלפוחית בגלל יניקה של התינוק. כאילו שאין לנו מספיק צרות על הראש, הקטנטנים האלה עוד לפני שמספיקים לחסן אותם נגד משהו וגם אחרי, נדבקים בכל דבר שיש.
כשהסבירו לי על פטרייה בפה ובלשון שמתי לב באמת שהלשון הקטנה של התינוק שלי קצת יותר לבנה מהרגיל. בעוד אני חשבתי שזה מהאוכל שהוא אוכל, מסתבר שזו היתה פטרייה שהתיישבה לו על הלשון. כך שבלי סירנות ועם לחץ דם תקין (שלי כמובן), ניגשנו לרופא לבדיקה, אבחון וקבלת טיפול מתאים.
פטרת הפה אצל תינוקות
פטרת הפה אצל תינוקות היא תופעה נפוצה מסתבר ולרוב חולפת לאחר מספר ימים כאשר אין צורך אפילו לטפל בה. במקרים שהיא לא חולפת מעצמה או מתפשטת או מפריעה לתינוק לינוק או לאכול – יש צורך כמובן בטיפול והתערבות תרופתית. כמו כן, מדובר בפטרייה שיכולה לעבור לפטמה של האם במידה ומדובר בתינוק יונק.
ברוב המקרים, הרופא יספק תרופה שתהרוג את הפטרייה, בהתאם לגיל התינוק ולמצב התפתחות הפטרייה. התרופה מגיעה בצורת ג’ל, אותו מורחים עם אצבע נקייה במקום הפטרייה, מעט מאוד מהחומר בכל פעם. את הג’ל מורחים בהתאם להנחיית הרופא לאחר הארוחה של התינוק. אסור להשתמש בכמויות גדולות של ג’ל, אין למרוח בעומק הפה ובאזור הגרון. לוקח לפטריה זמן רב יחסית לעבור, זה עלול להמשיך כשבוע ואם מעבר לכך, יש לחזור לרופא המטפל. אפשרות נוספת, אך פחות נוחה כשמדובר בתינוקות, היא טיפות שאותן מטפטפים על האזורים הנגועים בפטרת הפה.
פטרת הפה אצל ילדים

פטרת הפה אצל ילדים
מסתבר שפטרת הפה היא תופעה נפוצה, ואותה פטריה, הקנדידה שמה, היא גם הפטרייה שגורמת לתפרחת חיתולים אצל הקטנטנים שלנו. גם כאן מדובר לרוב במקרים קלים שחולפים מעצמם או בעזרת טיפול מקומי. פטרת הפה אצל ילדים תיראה כתבליטים לבנים על הלשון ובחלל הפה, שיכולים לכאוב בעיקר בזמן האוכל ובזמן דיבור, ולכן יש לטפל.
סיבות להופעת פטרת הפה
שלא כמו תינוקות קטנים, שאין אצלם סיבה ממשית להופעת הפטריה, אצל פעוטות וילדים ישנן מספר סיבות שיכולות לגרום להופעת הקנדידה:
- שימוש ארוך טווח בתרופה אנטיביוטית או סטרואידים. אם הילד משתמש במשאף למשל או מקבל אנטיביוטיקה בתדירות גבוהה, הסיכוי להופעת הפטריה גדל.
- היגיינת פה לקויה. הפטריה לרוב מופיעה כאשר המקום לא נקי. לכן יש להקפיד על היגיינת פה אצל קטנטנים כבר מההתחלה, צחצוח החניכיים עם אצבעון מסיליקון, יחד עם צחצוח פה ולשון ושיניים כבר מהופעת השן הראשונה.
- סוכר. קנדידה ניזונה מסוכר ולכן ילדים הסובלים ממנה, גם אם מדובר באופן חד פעמי ובייחוד אם באופן כרוני, יש להוריד סוכר מהתפריט שלהם על מנת להקטין את הסיכון של הופעת הפטרייה בפיהם.
איך מונעים את הפטרייה?
ניתן למנוע את הופעת פטרת הפה על ידי הפעולות הבאות:
- שטיפת הפה היטב והקפדה על הגיינת הפה. אם הילד משתמש במשאף, יש להקפיד ולשטוף היטב את הפה על מנת לסלק את שאריות הסטרואידים.
- יש להימנע מלתת תרופות אנטיביוטיות ארוכות טווח או בהפרשי זמן קצרים. אלא אם כן אין ברירה אחרת, במידה ואותה תרופה גורמת לפטריה יש ליידע את הרופא המטפל.
- הגבלת הסוכר בתזונה. פטריית הקנדידה ניזונה מסוכר כפי שציינתי לעיל, לכן יש להפחית את הסוכר בעיקר בתזונת הילדים. הקנדידה מתפתחת במעי ומשם לשאר המקומות בפה.
כמובן שאם הפטרייה לא עוברת לאחר טיפול ממושך, או שהיא חוזרת שוב, יש לבדוק את ההיגיינה של הבקבוק, או כל סיבה אחרת שיכולה לגרום לחזרתה ולהיוועץ עם הרופא.