אני לא יודעת אם יצא לכם לשמוע בעבר את המילה “פיסורה”, זה אולי נשמע כמו שם של איזה פרי אקזוטי, אבל אני לא יכולה להתחיל לתאר לכם כמה זה רחוק מהמציאות. פיסורה היא מחלה בפי הטבעת שגורמת לסדר בעורק שמצפה את פי הטבעת. הפיסורה בדרך כלל מופיעה בדופן האחורית של פי הטבעת, אך יכולה גם להופיע בקדמית. מדובר במצב מאוד לא נעים, בלשון המעטה. פיסורה בעיקר גורמת לכאבים חזקים במיוחד בזמן מאמץ, בעיקר בזמן יציאות, כתוצאה מכך נגרם דימום וכן עלול להיווצר מצב של עצירות עקב החשש הטבעי של הגוף מכאב. כמו כן, המקום בדרך כלל רגיש יותר ואף מגרד לעיתים.
פיסורה לאחר הריון
נשים בהריון, בעיקר נשים הסובלות מטחורים, עלולות לפתח פיסורה במהלך הלידה ובעיקר לאחריה, כאשר יש קושי ביציאות, לרוב לאחר לידה טראומטית ותפרים.
יש שני גורמים עיקריים לפיסורה:
- עצירות קשה וארוכה.
- צואה קשה במיוחד ששורטת את הרירית של פי הטבעת וגורמת לפציעה מקומית.

אמבטיה להקלה על פיסורה
כאשר נוצרת פציעה מסוג זה, השרירים של פי הטבעת מתכווצים וגורמים לכאב וכך העצירות נמשכת זמן רב, מה שגורם למצב מתמשך של עצירות ופיסורה וחוזר חלילה. כאשר יש לך פיסורה, היציאה תהיה קשה יותר ולכן יש חשש גדול יותר לפציעה נוספת של הרירית בזמן יציאה, מה שיגרום לכאבים נוספים והתכווצות נוספת של השרירים הטבעתיים באזור. מכיוון שמדובר במקום שאינו סטרילי ויש בו חיידקים באופן קבוע, הימצאותם של אותם חיידקים באזור פי הטבעת עלולה לפתח זיהום מקומי בנוסף לסדק בעור ולהחמיר את המצב ואת הכאבים.
טיפול בפיסורה
כיצד מטפלים במצב של פיסורה?
- בשלב הראשון יש לדאוג לטפל במצב של העצירות וביציאות הקשות על מנת להקל על הכאבים ולמנוע מצב של התכווצות השרירים הטבעתיים. ניתן לעשות זאת על ידי שינוי התזונה. יש צורך בתזונה עשירה בסיבים תזונתיים, שמקלים על היציאות ובמקביל יש ליטול תוספי תזונה בהתאם. כמו כן, ישנן תרופות שתפקידן לרכך את הצואה ולהקל על היציאות.
- יש לרכך את המקום ולהקל על הכאבים בצורה מקומית באמצעות אמבטיות פושרות לחיטוי המקום, ולאחר מכן מריחת משחות במרשם רופא. אלו יקלו על הסדק וגם יעזרו במידה ויש זיהום מקומי. התרופות נגד פיסורה מכילות סטרואידים והן גם אנטי דלקתיות, לכן הן עוזרות בנוסף לחיטוי גם בהרפיית השרירים באופן מקומי ומסייעות בהקלה על הכאב.
- התערבות כירורגית. לפני שמבצעים ניתוח לטיפול בפיסורה, ניתן לטפל במצב על ידי התערבות כירורגית של הזרקת חומר משתק לשרירים המכווצים על מנת להרפות אותם ועל ידי כך להביא לשחרור של אותם שרירים ולהרגעה מקומית והפחתה של הכאב.
- במידה והטיפולים המקומיים לא עוזרים והמצב לא משתפר או שחלילה מחמיר, יש צורך לשקול ניתוח לטיפול בפיסורה.
ניתוח לטיפול בפיסורה
ניתוח לטיפול במצב של פיסורה מתבצע בחדר ניתוח תחת הרדמה כללית ומחייב אשפוז יום. במהלך הניתוח יבצע רופא הכירורג חיתוך של חלק מהשריר המכווץ, שהוא השריר הסוגר הפנימי של פי הטבעת, ועל ידי כך יפסק המעגל של הכאב שנוצר על ידי כאב והתכווצות וחוזר חלילה. במהלך הניתוח, במידה ויש צורך בכך, רופא הכירורג אף יכול לבצע הרחבה של פי הטבעת. הרחבה זו לא נעשית על ידי חיתוך, אלא על ידי שימוש בבלון מיוחד וגמיש שנועד לצורך כך, שתפקידו לוודא שההרחבה לא תחרוג מהמידה הנדרשת וחלילה תפגע ביכולת השליטה בסוגרים.
לאחר הניתוח האישה עלולה לסבול מכאבים מקומיים במשך מספר ימים. זמן ההחלמה הוא לרוב מספר שבועות, כאשר במהלכן יש להמשיך בתזונה מתאימה, אמבטיות פושרות לפחות פעמיים ביום ומריחת משחות מקומיות להקלה. יש להקפיד שהמקום יהיה כמה שיותר נקי והיגייני על מנת להימנע מהיווצרות זיהום מקומי. לרוב, לאחר ניתוח לא תחזור הפיסורה, אך במידה והאישה תלד בשנית ויהיה מדובר בלידה קשה שתגרום ללחץ על אזור פי הטבעת ולאחר מכן לעצירות וקושי ביציאות, הפיסורה עלולה לחזור ויהיה צורך לטפל בה שוב.