המצב הבטחוני הנוכחי משפיע על משפחות רבות בכל רחבי הארץ. לא משנה באיזה מבצע מדובר, הכי חשוב זה איך מרגיעים את הילדים בזמן שאזעקות נשמעות ויש להגיע למרחב מוגן תוך 15 שניות עד דקה וחצי, תלוי במיקומה הגיאוגרפי של המשפחה. היציאות מהבית מתוכננות מתוך מחשבה על קירבה לאמצעי מיגון ומרחקי נסיעה. ניתן למצוא המלצות והסברים רבים על איך להתמודד ולהסביר את המצב לילדים, אך איך מסבירים זאת לקטנטנים? לפעוטות מתחת לגיל 3, שללא ספק חשים בשינוי אך אין להם את המילים לשאול, לקבל הסברים ולהבין?
רעיונות להרגעת הילדים בזמן מלחמה
שגרה – שמרו על שגרה עד כמה שניתן. שיגרה מקנה בטחון מאחר והיא מייצגת את המוכר והצפוי.
בטחון הורי – הפעוט בגילאים אלו אינו מודע לסביבה הרחבה והוא סופג את האווירה מהבית פנימה. מבחינתו כל עוד הוא אתכם הוא בטוח, לכן חשוב קודם כל למצוא את הדרך להשאר רגועים ובטוחים בעצמכם.
תכנית פעולה וחלוקת תפקידים – תכנית פעולה ותכנון להתנהלות בזמן אמת ידועה כמשמעותית בהורדת מתח. החליטו מי לוקח את הילד, מי את הבקבוק/מוצץ/שמיכה/צעצוע, לאן הולכים, איך מעבירים את דקות ההמתנה וכד’. כשיודעים כל זאת מראש ההליכה למרחב המוגן בזמן אמת נעשית ביעילות ובבטחה.
חיוך – חיוך הוא אקט קטן אך כה חשוב! החיוך נוסך בטחון ומשדר לפעוט שהכל בסדר.
להמנע מהסברים מיותרים – בגילאים אלו ממש אין צורך להסביר להם את המצב מאחר ועולמם צר והם לא חשופים לחדשות (והיו רגישים לנוכחותם כשאתם מקשיבים או צופים אם יש מידע העובר בקול ותמונה העשוי להבהיל אותם). התייחסו רק לדברים הנוגעים להם כמו אזעקה, אותה הם שומעים והצורך ללכת למרחב מוגן מהר ביחד.
משחק – אם לא מדובר בתינוק אלא בפעוט הפכו את המעבר למרחב מוגן למשחק. “בוא נראה אם נספיק להגיע לפני שתסתיים האזעקה” כשנאמר בחיוך והתלהבות הופך המעבר ממתוח למרגש. כמובן שתספיקו ותכריזו “הצלחנו” מאושר וכך חווה הפעוט גם תחושה טובה של הצלחה.
זמן איכות – המצב מחייב אתכם להמתין 10 דקות אחרי האזעקה במרחב המוגן. במקום לספור את הדקות נצלו את ההזדמנות לזמן איכות משפחתי. תתחבקו. תשחקו. עשו פרצופים. השמיעו קולות. תהנו מהשהייה ביחד.
המנעו – מלומר לפעוט “לא קרה כלום” ו”הכל טוב”. במיוחד אם נשמע קול פיצוץ. אפשרו לו להביע עצמו בבכי וצחוק, מבלי לנסות לעצור זאת במשפטים כמו “די לבכות” או “זה לא מצחיק”. צחוק ובכי הם תגובות נורמטיביות ומשחררות.
אפשרו – זמן משחק, שהוא הדרך הטבעית של הפעוט להבין את עולמו. גם אם עוד לא מביע עצמו מילולית באופן שוטף הוא יוכל לשחק ודרך המשחק להביע את עצמו, את רגשותיו ואת הבנתו את עולמו. לא רק במרחב המוגן, אלא בכלל.
אמצע הלילה – במידה והאזעקה נשמעת באמצע הלילה השתדלו כמובן לקחת את התינוק או הפעוט בזרועותיכם מבלי שיתעורר. אם יוצא קצת מהשינה ניתן ללחוש לו “זה בסדר, אתה עם אמא/אבא, עוד מעט נחזור למיטה”.
התנהלות רגועה בזמן אמת תשפיע על היות התינוק/פעוט רגוע. ואולי אפילו תפיקו מהמצב כמה רגעים של התמוגגות והנאה. מחקרים מראים כי זיכרון לטווח רחוק מתפתח רק אחרי גיל 3. גם זו מחשבה מנחמת…
נכתב ע”י ליאת קרן, פסיכותרפיסטית לילדים ולנוער ומטפלת משפחתית מוסמכת.