ציסטות בשחלות מפריעות להכנס להריון

ציסטות בשחלות – שחלות פוליציסטיות

כאשר רציתי להיכנס להריון הלכתי לבדיקה שגרתית אצל רופא הנשים שלי שערך לי בדיקת אולטרא סאונד וקבע שהשחלות שלי פוליציסטיות, כלומר יש לי ציסטות בשחלות. ישר נכנסתי ללחץ. מה זה אומר? לא אוכל להיכנס להריון?! הרופא הרגיע אותי והסביר לי שמדובר במקרה מאוד שכיח אצל נשים בגיל הפריון. אומנם שחלות פוליציסטיות הינן גורם נפוץ לבעיות פריון, אך זה לא אומר שאי אפשר להרות.

התופעה השכיחה ביותר שגורמות שחלות פוליציסטיות היא ביוץ לא סדיר (ולכן יש קושי להרות), אבל יכולים להיות תסמינים נוספים כתוצאה מכך כגון השמנת יתר, פצעים בפנים כמו פצעי בגרות ושיעור יתר ( עקב עודף בהורמונים זכריים). ניתן לגלות ציסטות בשחלות באמצעות בדיקת אולטרא סאונד פשוטה בה הרופא יאבחן את השחלות הפובליציסטיות ויקבע את חומרת המצב. כ-10% מכלל הנשים סובלות מהתופעה, וכשליש מהנשים סובלות ממחזור לא סדיר שלא מופיע כל חודש או שלא מופיע בכלל.

אז נרגעתי, בערך, כי זה אומר בעצם בשפה פשוטה שלא בכל ביוץ אני מייצרת ביציות להפרייה, אלא בחלק אני מייצרת ציסטות. אם לא אצליח להיכנס להריון לאחר מספר ניסיונות, יהיה צורך במעקב זקיקים, בבדיקת אולטרא סאונד חוזרת בזמן הביוץ, כשבועיים לאחר הופעת המחזור החודשי, ואז יהיה ניתן לראות אם מתבצע ביוץ ואפשר לנסות להרות, או שהציסטות שמפריעות להפרייה. אבל מה זה בכלל ציסטה?

 

מה זו ציסטה?

ציסטה היא בעצם סוג של שק מלא בחומר נוזלי עם קרום שאינו בתחום הנורמלי. ציסטה יכולה להופיע בכל איבר או רקמה בגוף. ציסטה יכולה להופיע בגוף בלי סיבה מיוחדת ולרוב היא שפירה ולא גורמת לבעיות ואף אינה מסוכנת. לעיתים מדובר בציסטה ממאירה ומוגלתית שעלולה לגרום לבעיות באזור בו היא מופיעה, כמו למשל ברחם, ולכן כל ציסטה שנוצרת בגוף יש לבדוק בבדיקה ידנית אצל הרופא, או באמצעות אולטרא סאונד. במידה ויש צורך בכך, ניתן אף לקחת ממנה דגימה כדי לבצע בדיקת ביופסיה, בדיקת מעבדה מעמיקה יותר.

 

איך מטפלים בציסטות בשחלות?

ציסטות בשחלות מפריעות להכנס להריון

ציסטות בשחלות מפריעות להכנס להריון

לרוב, לאחר בדיקת רופא הוא יחליט אם מדובר בציסטה פיזיולוגית פשוטה ולא מסוכנת (השכיחה ביותר) והטיפול יהיה בעצם מעקב במשך שני מחזורים לפחות. במקרים מסוימים יינתנו גלולות לאותה אישה שיגרמו לציסטה להיספג ולצאת עם הדם בזמן הוסת החודשית. אם מדובר בציסטה בעלת השפעה על האזור בו היא מופיעה, יבוצע ניתוח לפרוסקופיה (ניתוח המתבצע על ידי החדרת צינורית דרך חבל הטבור), על מנת להוציא את הציסטה ולוודא שאינה ממאירה ושאין נגע במקום בו הופיעה. ברוב המקרים, כשמדובר בציסטה פיזיולוגית, היא תמשיך ותיווצר מכיוון שהפעילות ההורמונלית בגוף האישה היא שגרמה להופעת הציסטה מלכתחילה.

 

הופעת ציסטות בחזה

למרות הכל לבסוף נכנסתי להריון בצורה ספונטנית, למרות השחלות הפובליציסטיות, והכל היה תקין. במחזור הראשון שקיבלתי לאחר הלידה כאב לי מאוד בשדיים, שזו תופעה שכיחה בקבלת מחזור. אבל בבדיקה פשוטה במקלחת גיליתי בליטה בחזה. אז כמובן שנלחצתי בטירוף וקבעתי תור דחוף לרופא. גם פה הרופא הכירורג הרגיע אותי. קודם כל הוא ביצע בדיקה ידנית ואמר לי שאכן יש בליטה, אבל מדובר בציטסה. כאמור, ציסטה יכולה להופיע בכל רקמה ואיבר בגוף, ומסתבר שמי שיש לה נטייה, כמוני למשל, יכולה לפתח גם ציסטות ברקמות החזה.

לרוב ציסטות נוצרות בזמן המחזור וכשהן מלאות בנוזל הן עלולות לכאוב (כפי שקרה לי), אך הן עוברות וחולפות כלא היו. גם כאן כדאי לבדוק באופן קבוע בין אם זה על ידי בדיקה ידנית בבית, או בין אם זה בבדיקה אצל כירורג. אם יש ספק, תבוצע גם ביופסיה של הציסטה עצמה. אני גיליתי על עצמי, בדרך לא דרך, שהגוף שלי מייצר ציסטות ואמנם אני כבר לא נלחצת על כל בליטה שאני מגלה בגופי, אבל כמובן שאני הולכת לבדוק על מנת להיות בטוחה שהכל תקין לחלוטין.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!