צרבת הייתה אחת מתופעות הלוואי הכי שנואות עליי במהלך ההריון שלי. שלא תבינו אותי לא נכון, זה לא שאני מתה על הבחילות והעייפות ורק מחכה בקוצר רוח להופעתן של הבצקות, אבל צרבת זה פשוט סיוט. עד שלא הייתי בהריון, בחיים לא סבלתי מהתופעה הזו, ולקראת סוף ההריון הרגשתי כאילו העובר יושב לי על בית החזה ולוחץ על כפתור שנקרא ‘לעשות לאמא צרבת עכשיו’ ופשוט לא משחרר, לא משנה מה שלא עשיתי זה לא עבר. לצערי, אחרי שילדתי גיליתי שאפשר לסבול מהסיוט הזה גם בלי להיות בהריון.
מכירים את ההרגשה הזו של אחרי ארוחה קטנה או גדולה ופתאום אתם מרגישים שהחזה שלכם עולה באש? שמשהו נתקע לכם ממש מעל הריאות והוא חד כמו סכין ומקשה עליכם את הנשימה? להרגשה הנוראית הזו קוראים צרבת. אנשים רבים סובלים ממנה במהלך החיים מכל מיני סיבות, צרבת בהגדרתה המילונית היא “תחושת צריבה בוושט, מתחת לעצם החזה”. היא מתחילה בבטן ועוברת לצוואר ומשם לגרון. צרבת נגרמת מעלייה של חומצות קיבה בוושט, ופירושה באנגלית (heartburn) היא בדיוק כמו ההרגשה שהיא גורמת לך – שריפה בחזה.

טיפול בצרבת במהלך הריון
בהריון נשים רבות סובלות מצרבות בכל שלבי ההריון, גם נשים שלא סבלו מצרבת בחייהן יכולות להיתקל לראשונה בתופעה. והיא כואבת ומציקה בדיוק כמו שמה. רוב הנשים תסבולנה מצרבת מתישהו בשליש השני להריון, והסיבה לכך היא שהעובר מגדיל את הלחץ בתוך הרחם על האיברים הפנימיים ונגרמת מעמסה על הסוגר שנמצא בין הקיבה לוושט. כאשר המעמסה היא רבה מדי, עולה חומציות מהקיבה לוושט וגורמת לתחושת הצרבת. תוסיפו לזה את הלחץ הנוראי לשירותים, כאבי הגב התחתון, הבחילות והסחרחורות. מאוד לא נחמד “לקבל” עוד תופעת לוואי מסוג שכזה דוקא בהריון.
שלא כמו צרבת בזמן רגיל שכמעט בודאות נגרמת מצריכת מזון כלשהו או מהרגלי אכילה לא נכונים, בהריון הנושא לאו דווקא קשור לתזונה שלך, והלחץ של העובר עושה את שלו. יש הריוניות המדווחות על הקלה בשליש השלישי להריון כאשר העובר מתחיל את דרכו למטה (ואז יש לחץ יותר על שלפוחית השתן, אבל זה כבר סיפור לגמרי). בניגוד לכך, ישנן נשים שדווקא עם גדילת העובר מדווחות על יותר לחץ ויותר צרבות.
מהי בכלל צרבת ולמה היא קיימת?
צרבת, כשמה כן היא, תחושה נוראית של צריבה מתחת לעצם החזה ומקורה בוושט. תחושת הצריבה הזו מתחילה מהבטן ומטפסת מעלה לצוואר ולגרון. הסיבה להופעתה היא עלייה של חומצות קיבה חזרה לוושט. כאמור, מדובר בתופעה שלרוב חולפת מעצמה, אך יכולה גם להתפתח למצב קבוע. ידוע שאכילת מזון שומני ומטוגן, שתיית משקאות מוגזים וכמובן להיות בהריון, יכולים לגרום לצרבת. אין גיל לתופעת הצרבת, והיא יכולה להופיע בכל שלב של החיים ללא כל הודעה מוקדמת.
טיפול בצרבת במהלך הריון
הטיפול בצרבת לא מיוחד לנשים בהריון, למרות שהן סובלות ממנה רבות ולעיתים תקופה ארוכה, לרוב בשליש האחרון של ההריון. על מנת לטפל בצרבות מומלץ לעשות את הפעולות הבאות:
- לאכול ארוחות במנות קטנות.
- להימנע מאכילת אוכל מטוגן שומני ושתיית משקאות מוגזים.
- לא לשכב לאחר האוכל, על מנת לא לגרום לצרבת להחמיר (בגלל כח הכבידה).
- לשתות הרבה מים.
- להימנע מעישון.
תרופות סבתא לצרבות בהריון
אין לקחת תרופה נגד צרבת ללא אישור רופא והתייעצות איתו, ולכן כמעט כמו כל תופעות הלוואי בהריון, זה הזמן לפנות לכל תרופות הסבתא ולכל העצות המועילות יותר והמועילות פחות של נשים שסבלו מצרבת בהריון.
- לעיסת קרח.
- לעיסת מלפפון/חסה/פטרוזיליה. המזונות הללו עשירים בכלורופיל שעוזר לצנן את תחושת הצריבה הקשה שמרגישים בזמן צרבת ומרגיע את הקיבה.
- שתייה כוס חלב פושר.
- לעיסת שקדים לא קלויים.
- שתייה מיץ מתפוח אדמה חי.
- אכילת מאכלים הידועים בעזרה בנטרול מיצי קיבה והקלה על צרבת, כגון אבוקדו ותפוח אדמה.
- שתיית תה שומר וקמומיל – חליטות שמקלות על תופעת הצרבת.
המלצות של הריוניות לטיפול יעיל בצרבת
מכיוון שלא מומלץ ליטול תרופות בהריון, אלא אם כן יש צורך ממשי בכך, וגם רוב התרופות לא מאושרות לשימוש בהריון עם הצרבת, כמו רוב תופעות הלוואי, על ההריונית להתמודד בצורה הטבעית. איך תתמודדי עם צרבת בהריון ותקלי על התופעה? ריכזנו את כל מה שנשים הריוניות המליצו ברחבי הרשת להתמודדות יעילה עם צרבת במהלך הריון, לכדי רשימה אחת כוללת, והרי היא לפניכן:
- הימנעי מעלייה גדולה מדי במשקל במהלך ההריון. עלייה גדולה מדי במשקל תגדיל את המעמסה על סוגר הוושט.
- לאחר ארוחה, לא לשבת או לשכב ישר, אלא להתהלך מעט ולעזור לאוכל להתעכל. אם התיישבת או נשכבת, הגביהי את ראשך ואת הכתפיים שיהיו גבוהים יותר מהקיבה וימנעו מהחומציות לעלות לוושט.
- להמנע מצריכת קפאין, שוקולד ומזון מטוגן. אין זה אומר שאת צריכה להתנזר מהמאכלים האלו לגמרי במהלך ההריון (במיוחד כשנורא בא לך על מאכל מסוים), אבל דווקא המאכלים הללו הם אלה שגורמים להתרופפות של סגר הוושט התחתון ולכן עדיף להימנע מהם ככל שניתן.
- לשתות כמה שפחות משקאות מוגזים שגורמים לתופעת הריפלוקס ויגבירו את תחושת הצרבת.
- אמנם לא הוכח קשר ישיר בין המזונות שאותם תאכלי לבין תופעת הצרבת, אך ישנם מזונות עם רמת חומציות גבוהה, כמו למשל עגבניות או פירות הדר, שמגרים את הוושט ועלולים לגרום לצרבת. למדי בעצמך אילו מזונות גורמים לך באופן וודאי לצרבת והימנעי מהם לחלוטין.
- הקפידי לאכול ארוחות קטנות ולאט. כך תימנעי מחדירה של אוויר לוושט בזמן לגימה או אכילה מהירה. כמו כן, ארוחות גדולות נוטות לעלות בחזרה ביתר קלות לוושט, ולכן ארוחות קטנות בתדירות גבוהה מומלצות יותר.
- שטיפת הוושט בצורה של שתיית מים מרובה והגברת ייצור הרוק בפה על ידי לעיסת מסטיק או מציצת טבליות מציצה, יעזרו בהקלה על התופעה.
- אל תלבשי בגדים לוחצים או צמודים. בכלל מומלץ בהריון ללבוש כמה שיותר רפוי ונח, אך מבחינה פיזיולוגית בגדים צמודים מדי או לוחצים מדי לוחצים את התוכן של הקיבה לתוך הוושט וכך יכולה להיווצר צרבת.
- נשים רבות דיווחו בזמן ההריון שלהן שאכילת מלפפון, לעיסת קרח ושתיית כוס חלב, כל אחד בנפרד, עזרו להן בהקלה על הצרבת. אך, כמו במאכלים שגורמים לצרבת, גם כאן מדובר בניסוי שלך עם עצמך. אם תגלי שמשהו עוזר לך להעביר את תחושת הצרבת – אכלי ושתי אותו!
אל תדאגי, לרוב, הצרבות לא ממשיכות גם לאחר הלידה, בעיקר אם לא סבלת מהן קודם לכן. דברים אחרים יטרידו אותך ויגרמו לך ללחץ בחזה לאחר שתלדי… אז נכון, הריון זו לא מחלה, אבל בכל שלב את תרגישי שאת מתמודדת עם סוג של הפרעה פיזיולוגית שלא נתקלת בה בחייך קודם לכן, או שרק קראת עליה ולא באמת האמנת שהיא קיימת. והכי גרוע, את לא יכולה ליטול תרופות. לא שאני ממהרת לקחת תרופות כשאני בהריון וגם כשאני לא בהריון, אבל יש משהו בחוסר האונים הזה כשאת יושבת על הספה (כי אסור לך לשכב) לאחר ארוחה, שבה ניסית לאכול את כל מה שמותר, ואת עדיין סובלת מצרבת, מרגישה שהחזה שלך תכף נשרף, נאבקת ברצון להקיא, מנסה להרגיע את העובר שעכשיו הקינוח הגיע אליו והוא מבסוט מהחיים, ואת לא יכולה לעשות כלום על מנת לשים לזה סוף, אף לא ליטול כדור כדי להעביר את התחושה. אז שוב, נסי בדרכים טבעיות. רבות אומרות שללעוס משהו, כל דבר, עזר להן להשקיט את הקיבה ולהרגיע את התחושה. זכרי, כמו הבחילות, כמו הבצקות, כמו הסחרחורות והדחף הבלתי פוסק לפיפי – גם זה יעבור!