לפני כמה ימים מישהי כתבה ברשת החברתית שהיא אוהבת לאפות עוגיות ועוגות לגן של הבת שלה, אבל בשבוע האחרון הצטרפה ילדה עם רגישות לגלוטן שביקשה ממנה להפסיק. אותה אמא רצתה להתייעץ אם זו בקשה לגיטימית או לא. התגובות כולן ענו לה חד וחלק שאכן מדובר בבקשה לגיטימית בהחלט. הרי רגישות לגלוטן אצל ילדים, או מחלת הצליאק כפי שהיא מוגדרת, היא מאוד מסוכנת ואף עלולה לגרום לפרכוסים ומוות.
מהו גלוטן ומהי אלרגיה לגלוטן?
גלוטן הוא חלבון אשר ניתן למצוא במוצרים רבים כמו בחיטה, שיבולת שועל, שעורה, שיפון, וכן בכל מאכל שמכיל את המוצרים הללו. האלרגיה עצמה היא לחומר שנקרא גליאדין שנמצא בתוך הגלוטן, והסובלים מהרגשיות לגלוטן לא יוכלו לאכול ולעכל את המאכלים אשר מכילים גלוטן.
מהי רגישות לגלוטן?

אפיית עוגיות לילדים עם רגישות לגלוטן
אותם ילדים הרגישים לרכיב הגליאדין לא יוכלו לאכול כל מאכל שמכיל גלוטן כגון לחם, עוגיות, מאפים, לחמניות וכל דבר שמכיל חיטה ושמרים, אפילו שניצל מצופה פירורים. תופעות הלוואי של רגישות לגלוטן הן רבות וילדים יגיבו לגלוטן באופן מיידי ויחסית חמור. הרגישות לגלוטן תבוא לידי ביטוי בשלשולים רבים, כאבי בטן עזים, בטן נפוחה (תופעת הלוואי של ציליאק), הקאות חוזרות וחוסר תיאבון שיגרום לירידה במשקל. כל זאת בגלל שאינם יכולים לעכל את הגלוטן.
מבוגרים יפגעו קשה יותר מרגישות זו אשר יכולה לפגוע להם במערכת העצבים, השרירים וצפיפות העצם. לכן, חשוב מאוד לזהות את המחלה בהקדם האפשרי. הרגישות נפוצה בעיקר אצל מבוגרים, אך לרוב האבחנה תעשה מתחת לגיל שלוש או אחרי גיל שלושים.
אבחון רגישות לגלוטן או ציליאק
מכיוון שהתסמינים רבים ולא מיוחדים רק לאלרגיה זו, מאוד קשה לזהות אלרגיה לגלוטן. יש צורך להוריד את המזונות שנראה שהם הגורם לתסמינים שצויינו לעיל ולבדוק האם חל שינוי, כאשר רוב האבחנה תעשה קודם כל על דרך השלילה. כמו כן, יש לעבור בדיקת דם שבודקת האם יש נוגדנים לחלבון. את אותה האבחנה מאמתים על ידי בדיקת ביופסיה שבודקת את רירית המעי שנפגעה. כאשר משנים את התזונה ונמנעים מגלוטן לחלוטין, הרירית מבריאה מעצמה והנוגדנים חוזרים לדרגה סבירה, אך יש להקפיד להימנע מצריכת גלוטן לאחר מכן.
ישנן לא מעט סברות שקמח לבן ועוד מוצרים המכילים חיטה לא נועדו לעיכול על ידי גוף האדם ולכן רובינו נגיב בצורה כזו או אחרת לכמות גדולה של גלוטן. כמו כן, ככל שחושפים את הילד למוצרים המכילים גלוטן מוקדם יותר ובכמות גדולה יותר, כך יש סיכוי גדול לפתח רגישות ברמה כזו או אחרת לגלוטן. הרמה החמורה ביותר של רגישות לגלוטן גוררת איבוד הכרה ואף מוות בעקבות שוק אנפילקטי. לכן מאוד מאוד חשוב שילד או מבוגר שרגיש לגלוטן לא ייחשף כלל למוצר המכיל אותו, מכיוון שאין לדעת מהי הכמות של הגלוטן שמכיל אותו מוצר ואיך הוא ישפיע על זה שצורך אותו.
טיפול באלרגיה לגלוטן
כאשר מזהים שילד אלרגי לגלוטן יש לקבל מתזונאית תפריט המתאים לו, וכמובן יש להימנע לגמרי מלהאכיל אותו בכל מוצר שמכיל גלוטן בכל כמות שהיא. חשוב לקבל יעוץ והכוונה על מנת להכין את המטבח בבית וכדי לבשל בהתאם. בנוסף על כך יש להכווין וליידע את מערכת החינוך ואת המוסד החינוכי בו נמצא הילד. ילד שרגיש לגלוטן ברמה חמורה, למשל לא יוכל להיות במסגרת צהרון, ולגן הוריו יביאו לו אוכל מיוחד עבורו.
לכן, אותה אם ששאלה, בתמימות דעים לחלוטין, קיבלה את תשובתה. עם כל הרצון הטוב שלה לפנק את הילדים בגן, יש להבין שכאשר יש ילדים אלרגיים באותו הגן, למוצרים כגון גלוטן שיכולים להוביל לפירכוסים ומוות, יש להתחשב בהם. ההתחשבות הזו יותר חשובה מעוד משלוח של עוגיות לגן.