בשנים האחרונות אין הורים לעתיד שלא נתקלים במושג “שימור דם טבורי” ולא מתלבטים אם צריך או לא צריך לשמר דם טבורי. מדובר בהחלטה לא קלה בכלל. מצד אחד, לשמר דם טבורי עבור התינוק והמשפחה זה חשוב, ולפעמים לצערנו אף הכרחי. מצד שני, התהליך יקר והשימושים בדם הטבורי לא תמיד מובנים לזוגות בהריון. מה חשוב לדעת על שימור דם טבורי, ומה הבדל בין שימור פרטי לציבורי?
מהו דם טבורי?
הדם הטבורי, כשמו כן הוא, הדם שנמצא בחבל הטבור של התינוק. דם זה עשיר מאוד בתאי גזע, שעל פי המחקרים, יכולים להפוך לכל סוג של תא בגוף. מזה כ-30 שנה משמש הדם הטבורי לריפוי מחלות קשות – סרטניות, אוטו-אימוניות ותסמונות גנטיות. פריצת דרך מתרחשת בימים אלה בתחום של רפואה משקמת מותאמת אישית. הכוונה היא לשימוש בהשתלת דם טבורי עצמי במחלות חשוכות מרפא כגון שיתוק מוחין, סכרת נעורים ואפילו אוטיזם. טיפול במחלות אלה נמצא היום בשלב של ניסויים קליניים (טיפולים ניסיוניים בבני אדם) , כאשר ההשתלות נעשות רק לילד עצמו. אי אפשר להשתמש בתרומת דם טבורי מבנק ציבורי לצורך כך. תהליך השימור עצמו לא כרוך בכאב, לא של התינוק ולא של היולדת. הדם נלקח מחבל הטבור מיד לאחר הלידה ורגע לאחר ניתוק חבל הטבור מהיילוד על ידי המיילדת, בצורה פשוטה וקלה ביותר.

שימור דם טבורי
חשיבות שימור דם טבורי
דם טבורי מאוחסן לתקופה של כ-20 שנה בהתאם לניסיון המדעי הקיים. חלק מהבנקים הפרטיים מציעים לשמר את הדם הטבורי לתקופה של כ-40 שנה. כמו לכל דבר, גם לשימור דם טבורי יש יתרונות ויש חסרונות.
יתרונות שימור דם טבורי
דם טבורי יכול לשמש כתחליף למח עצם.הוא מוצלח ומתאים יותר מתרומת מח עצם רגילה, מכיוון שכמעט ואינו נחשף לזיהומים. אחוזי ההתאמה להשתלה הם גבוהים, ואותן השתלות נדחות פחות בזכות המצאות הדם הטבורי. כאשר משפחה שומרת דם טבורי של תינוק בבנק משפחתי (בנק פרטי), המנה עשויה לשמש כתחליף למח עצם, וכך נחסך הצורך בחיפוש תורם. במקרים אחרים ניתן לנסות לאתר מנת דם טבורי מתאימה במאגרים ציבוריים של דם טבורי בארץ ובעולם.
חסרונות הדם הטבורי
ישנן טענות הגורסות שהדם הטבורי חשוב במיוחד לתינוק בחודשים הראשונים של חייו, ולכן משהים את ניתוק חבל הטבור כמה שיותר. עם זאת, חשוב לדעת שניתן היום לאסוף ולשמור דם טבורי גם אחרי השהיית חיתוך החבל ב-2-3 דקות. כמו כן, ישנן טענות הסוברות שהכמות שנאספת אינה מספיקה לטיפול במבוגר, והדם הנאסף עלול להכיל מחלות או זיהומים שלא ניתן לגלות בזמן איסוף המנה מחבל הטבור.
ההורים לעתיד יכולים להחליט על דעת עצמם אם לשמר את הדם הטבורי בבנק פרטי, כמעין תעודת ביטוח עבורם ועבורם היילוד. האיסוף בבנק הדם הציבורי נעשה כתרומה ואינו מהווה תעודת ביטוח כלל.
שימור דם טבורי בבנק ציבורי
שימור דם טבורי בבנק ציבורי אינו כרוך בעלות מצד ההורים ומהווה תרומה בלבד. התרומה הזו תתאפשר לאחר מילוי טפסים של היולדת באשר למצבה הבריאותי, ולאחר בדיקת הדם ונפח הדם של המנה הנתרמת. כל חולה, באשר הוא, שיזדקק לדם טבורי יוכל להשתמש בתרומה זו, והיא לא נשמרת במיוחד עבורך, ולכן גם אינך משלם עליה. לצערנו בארץ עדיין אין אפשרות של שימור דם טבורי באופן ציבורי בכל בתי החולים, והתרומה מתאפשרת בבנק מגן דוד אדום ובבתי החולים הדסה עין כרם, וולפסון, איכילוב. תל השומר, ביקור חולים, מעייני הישועה ובבית החולים ליולדות של הסהר האדום במזרח ירושלים. שעות האיסוף מוגבלות, והשירותים מצומצמים. לכן זהו שירות שצריך לבדוק ולוודא מראש טרם התרומה. השירות לא מבטח את התורמת או את בני משפחתה, וחשוב לדעת שגם אם חלילה אחד מבני המשפחה יזדקק בעתיד לדם טבורי, לא בטוח שהוא יקבל את המנה שאותה יולדת תרמה. עוד דבר שחשוב לדעת על שימור בבנק דם ציבורי: בשל שיקולי תקציב, רק כ-30% מהמנות הנאספות נשמרות בסופו של דבר.
שימור דם טבורי בבנק פרטי
בשימור בבנק טבורי פרטי, המשפחה משמרת את הדם הטבורי לשימושם בלבד. בכל מקרה שיצטרכו את אותה מנת דם, היא תהיה זמינה עבורם ועבורם בלבד, לתקופה של כ-20 שנה.. מעבר לטיפול במחלות שידוע לנו כיום, המחקרים והרפואה טוענים שעם חידושים נוספים בתחום, יהיה ניתן להשתמש בדם הטבורי לעוד מגוון שימושים נוספים ופריצות דרך בעולם הרפואה. הבנקים הפרטיים שוללים זיהומים במנות, מנות הדם עוברות תהליך עיבוד, שימור, והקפאה, ומשמשות תעודת ביטוח ליולדת ובני משפחתה. איסוף הדם נעשה בלידה עצמה, ונאסף לבנק פרטי שפועל 24 שעות, 7 ימים בשבוע. דבר אשר מקל את התהליך על היולדת, שלא צריכה להתעסק עם ימי ושעות קבלה של בנקים ציבוריים.
אז לשמר או לא לשמר? יש לא מעט טענות לפה ולא מעט טענות לפה. ההמלצה שלי היא שכדאי לקרוא, להעמיק, ללכת להרצאות, להתעניין ולשאול כמה שיותר שאלות ורק אז להחליט, בתקווה שלא יהיה שימוש לאותה מנת דם טבורי אף פעם.