זחילה על דשא למען עצמאות התינוק

שלבי עצמאות התינוק

השלב בו התינוק מתחיל לזחול הוא שלב התפתחותי שמתרחש בסביבות גיל חצי שנה אך יכול לקרות יותר מוקדם או יותר מאוחר, תלוי בקצב ההתפתחות של הילד. זהו שלב משמעותי של עצמאות התינוק, מכיוון שהילד מתחיל לזוז בכוחות עצמו ומסגל תחושות של הצלחה. הוא פתאום מגיע לחפצים שעד כה לא הגיע אליהם, מזיז את עצמו בכוחות עצמו ומתחיל לייצר ביטחון עצמי.

ככל שסביבת ההתפתחות של התינוק מותאמת לזחילה וההורים ימשיכו לעודד את התינוק, כך הוא יאמין יותר בעצמו ובהם, ירכוש יותר ביטחון ולא יפחד לנסות להתקדם לבדו ולחוות את הסביבה בעצמו. מבחינת מוטוריקה, על ידי הזחילה, התינוק יפתח יכולת תנועה נכונה, את מערכות החושים שלו, את מערכת שיווי המשקל וגם יחזק את השרירים. כל אלה יאפשרו לו לממש את יצר הסקרנות הטבעי שלו וגם להוביל את עצמו למרחקים קצרים וארוכים בעצמו, יחד עם זאת לפתח תחושת מסוגלות שתתרום רבות לעצמאות ולביטחון העצמי שלו.

זחילה על דשא למען עצמאות התינוק

זחילה על דשא למען עצמאות התינוק

ברגע שהתינוק מראה נכונות להתקדם ורצון לזחול, עלינו לעודד זאת, להרחיק ממנו מעט חפצים על מנת לגרות את חושיו, לאפשר לו מרחב זחילה. לא להקל עליו כאשר הוא מעט בוכה או מתוסכל, אלא לעודד אותו ואפילו לבצע איתו תרגילים שיאפשרו לו לעבוד על התנועות והשרירים ולהקנות לו תחושת מסוגלות, שעל ידי כך תוביל אותו להצלחה.

לא צריך לייצר לתינוק שביל רצוף, חלק, ללא מכשולים, אלא לאפשר לו לחקור לבד את הסביבה (עם השגחה של ההורים כמובן), לאפשר לו לזחול על כל מיני סוגים של מרקמים ומשטחים כמו רצפה, שטיח, חול. כמו כן ניתן לאפשר לו לנסות לטפס ולעלות על כריות, ספות, צעצועים ו”להציל” את עצמו כאשר הוא נתקע בזחילה מעל חפצים או לידם וצריך לשנות את התנועה ואת הכיוון.

כאשר התינוק מוצא את הפתרונות בעצמו זה אמנם ייקח זמן ועלול לעורר קודם כל תחושת תסכול, אך עם הזמן הוא יצליח וכך ירגיש בטוח יותר ועצמאי יותר. עם הזמן הוא יהיה מסוגל לזחול מהר יותר מבלי לפחד ויוכל להתמודד עם קשיים לבד. כאשר יצליח לבד, הוא ישמח לנסות שוב וכאשר לא יצליח – ינסה שוב עד שיצליח, כמובן בעידוד שלכם ההורים.

 

עידוד זחילה כחלק משלבי עצמאות התינוק

להלן מספר עצות ותרגילים לעידוד של זחילה עצמאית של התינוק:

  1. הניחו לידו צעצוע מעניין ובכל פעם שהוא מתקרב אליו הרחיקו את הצעצוע קצת יותר, כדי שימשיך לזחול לכיוונו.
  2. אפשרו לתינוק לזחול על מרקמים שונים כמו חול, חצץ, שטיח, דשא ואל תרתעו מהם. אם התינוק מנסה לעקוף אותם, אפשרו לו למצוא את הדרך לעשות זאת בעצמו.
  3. הניחו מכשולים בגבהים שונים בדרכו של התינוק ואפשרו לו למצוא פיתרון עצמאי. הוא ילמד לבד כיצד לטפס עליהם או לעקוף אותם.
  4. כאשר התינוק מנסה לטפס, אפשרו לו (בהשגחה וזהירות כמובן) על מנת שיפתח ביטחון גם לשלב הבא של עמידה וטיפוס…
  5. שמרו על סביבה בטוחה ונקייה כמה שיותר עבור התינוק אך אל תרפדו את סביבת הזחילה. השגיחו עליו, אך אל תמנעו ממנו לנסות בעצמו גם אם אינו מצליח.
  6. ספקו לתינוק תחושת הצלחה בכך שתסתכלו עליו מרחוק ולא תזחלו לידו או תעמדו מעליו, כך הוא ירגיש עצמאי וינסה לחקור לבד. השגיחו כל הזמן אבל אפשרו לו לחוות ולהתנסות בעצמו תמיד.
  7. שחקו איתו ועודדו אותו. שכבו במרחק מה ממנו וקראו לו אליכם. הפכו את זה למשחק משותף שלכם.
  8. אם התינוק חווה קושי בזחילה, היעזרו בתרגילים מעודדי זחילה ובצעו אותם באופן קבוע עם התינוק בבית.

זחילה נכונה תעודד את תחושת המסוגלות של התינוק ותשפר את המיומנויות השונות ביניהן טיפוס, גלישה, קואורדינציה, שיווי משקל וחיזוק חגורות הכתפיים. כאשר הילד ירצה להמשיך לחקור ולהתנסות ולפתח את העצמאות שלו ולגלות את העולם בעצמו – אפשרו לו!

 

נכתב ע”י רונית מידן, מדריכה בכירה להתפתחות תינוקות וילדים, מרכז “פעימות” בנחל עוז.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!