כאשר הילדים שלנו מתחילים לשקר אנחנו נבהלים נורא, כי לפתע אנו מבינים שייתכן והילדים הפכו חלילה לבני אדם לא מוסריים. שקרים של ילדים בדרך כלל אינם תוצאה של כוונה רעה או תככנות. אם הילדים שלנו בחרו לשקר לנו, ככל הנראה יש סיבה לכך, ואנו כהורים צריכים להבין מה עומד מאחורי השקר. לפני שאנו מסיקים מסקנות, חשוב שנדע מהם תפקידם של השקרים בחייהם של ילדינו וכיצד מתמודדים עמם.
מה עושים כאשר הילד מתחיל לשקר?
קודם כל נרגעים. צריך להבין שהילדים שלנו לא משקרים לנו בגלל שהם מתכננים תחבולה כלשהי, או עוקץ בסדר גודל בינלאומי. ילדים בגילאים מסוימים משקרים כחלק מתהליך ההתפתחות שלהם, לעיתים כחלק מבדיקת הגבולות שלנו, ובכלל לרוב הם אינם מבינים את המשמעות של השקר.

להתמודד עם שקרים של ילדים
צריך לדעת כי לכל גיל ישנה משמעות שונה בשימוש בשקרים. בגילאי שנתיים עד שלוש, שימוש בשקרים הינו חלק משלבי ההתפתחות המוטורית של הילד, כאשר חלק מהשקרים אצל הילדים נאמרים משום שהילדים אינם רוצים שיכעסו עליהם. לרוב, פעוטות משקרים כדי למנוע מצב של כעס מצד ההורים. על מנת להתמודד עם שקרים של ילדים בגילאי שנתיים עד שלוש, חשוב להסביר לפעוט את דרך ההתנהגות המקובלת ובכך להטמיע בו את ההתנהגות הנכונה, ללא צורך בשקרים.
בגילאי 3 עד 5 לילדים קשה יותר להפריד בין מה שמציאותי לבין מה שהינו פרי הדמיון. בגילאים אלו הדמיון מתפתח, וילדים רבים אף ממציאים לעצמם חבר דמיוני. בנוסף, לעיתים ילדים ממציאים דברים שבעיננו המבוגרים מתפרשים לשקרים, אך בעיניים שלהם, בגילאים אלו ,השקר הוא האמת שהם חווים בדמיונם הפורה.
כאשר המציאות והדמיון מתערבבים במוחם של הילדים, הם לעיתים מכחישים את המציאות המתרחשת סביבם. לעיתים הילדים נגררים לעולם הדמיון, תוך שהם נסחפים אל עולם זה. ילדים רבים עושים זאת מכיוון שקל להם יותר לברוח אל העולם שהמציאו, בו כיף להם יותר מהעולם האמתי.
תוך כדי ההתפתחות של ילדים ופעוטות, הם בודקים את הגבול מול המבוגרים. בדיקת הגבולות של ההורים היא אחת הסיבות העיקריות לשקרים של הילד שמעוניין לראות מה תהיה תגובות הוריו לכזבים שהוא מוציא מפיו.
שקרים של ילדים גדולים
על מנת להתמודד עם סיטואציה זאת, חשוב לייצר את החיבור בין העולם הדמיוני של הילד לעולם המציאותי ולא להתנגד לו. חשוב לכבד את רצון הילד, ובד בבד לחבר אותו למציאות. יש לשים במילים את הסיפור הדמיוני שהילד מספר, לדוגמה: אם הילד המציא שיש לו אח, יש להסביר לו שאתם מבינים שהוא רוצה מאד שיהיה לו אח ולשאול אותו מה יעזור לו להתמודד עם חסך זה. בכך תוכלו לעזור לו להתמודד עם רצונותיו.
כאשר הילדים שלנו כבר גדולים, נמצאים במסגרות ופשוט לא מפסיקים לשקר, יש לפעול בדרכים קצת שונות. כאשר הילדים שלנו עולים לכיתה א’, ב’ או ג’ – הם כבר נמצאים בחברה, במחצית מהיום הם לא נמצאים עמנו, ואנו כבר פחות יכולים לשלוט על מה שיוצא להם מהפה. במקרים אלה אנו מתחילים לקבל תלונות מהסביבה על שקרים שהילד שלנו מפזר לכל כיוון, בין אם מדובר בשקרים למורים, שקרים בצהרון, בחוגים ואפילו במפגשים בבתים של חברים.
להתמודד עם השקרים שהילדים מפזרים
על מנת להתמודד עם השקרים שהילד מפזר, יש לפעול בצורה שקולה ומאוזנת:
לא נלחמים בילד – חשוב לא להילחם בילד ששיקר ולא לעמת אותו עם השקרים. זכרו, ככל שתלחמו בו, הוא ייהפך ליותר מתוסכל ואגרסיבי. נסו לקבל את תקופת השקרים של ילדכם ולקוות שהיא תעבור לבד. בינתיים, נסו לקבל הכוונה מאיש מקצוע כדי להבין כיצד מתמודדים בסיטואציה הספציפית הזו. במקביל, נסו להבין מדוע ילדכם מרבה לשקר.
אל תענישו את ילדכם בגלל שקרים – אם ילדכם משקר וממציא כל מיני שקרים שאינם מזיקים לעתידו או לתא המשפחתי שלכם, חשוב לא להעניש אותו בשל כך. אם לא מדובר בשקרים מזיקים, הניחו לו. חשוב לא לתסכל אותו יותר ולא להציק לו.
נסו להבין מדוע ילדכם בוחר לשקר- חשוב לא לשים את הדגש על השקר עצמו, אלא להבין מדוע ילדכם בוחר לשקר. בררו מהן הסיבות שהביאו אותו לסטות מהאמת. לדוגמה, אם ילדכם שיקר כדי להתחמק ממשימה שנתתם לו, נסו להבין מדוע הוא התחמק מהמשימה, בררו מה הפריע לו באותה משימה, ונסו להבין את עומק הבעיה.
הסבירו לילדכם מדוע שקרים פוגעים באנשים – חשוב להסביר לילדכם למה שקרים פוגעים באנשים. לעיתים הסבר פשוט על משמעותם של שקרים, יכול להוביל לפתרון ולמנוע שקרים עתידיים.
אל תקראו לילדכם שקרן – הימנעו מהדבקת כינויים לילד. מומלץ מאוד להימנע מלכנות את ילדכם “שקרן”, וחשוב למנוע משאר בני המשפחה מלקרוא לו בשמות גנאי מסוג זה. הדבקת כינויי גנאי עלולה ליצור מציאות מעוותת אצל הילד.
הבינו ששקרים הם חלק מהחיים – אין מה לעשות, זו האמת. שקרים אצל ילדים, כמו גם אצל מבוגרים, הם חלק מהחיים. יכול להיות שמדובר בתקופה חולפת אצל ילדכם, ויכול להיות שמדובר בתופעה שתעבור לילדיכם לאחר גיל מסוים. צריך להסביר לסביבה שמדובר בתקופה ובתכונה שכולנו חוטאים בה, בתקווה שהיא תעבור והילד יבין שהאמת היא הדרך הטובה ביותר עבורו ועבור הסביבה.