המילה “צירים” היא אחת המילים שמפחידות יולדות רבות. עם זאת “צירים” היא גם מילה משמחת, וזאת מכיוון שהיא מבשרת את בואו המיוחל של התינוק. אבל מתי מדובר בצירי לידה? מהם צירים אמתיים? מהם צירים מדומים? ומה עושים כאשר מתחילים הצירים? ושאלת השאלות – מתי צריך לקחת את התיק שהכנת מראש ולנסוע לכיוון חדר הלידה? כל המידע החשוב כאן עבורך.
מה הם צירים?
אם עברת את השליש הראשון של הריונך, הגיע הזמן שתדעי כמה עובדות חשובות על צירים, צירי לידה. אך לפני הכל כדאי לדעת כי צירים, צירים אמיתיים, הם התכווצויות של הרחם שמסייעים לתינוק בזמן הלידה לצאת מהרחם אל העולם. עם זאת, לא כל הצירים הם צירים שמבשרים על לידה ומובילים ללידה. ישנה תופעה בשם: מאוד מוכרת ושכיחה המוכרת בשם “צירים מדומים”.
מהם צירים מדומים?
צירים מדומים, או בשמם השני “צירי ברקסטון היקס“, הם צירים כאלה שעלולים להופיע כבר בשליש השני של ההיריון. הצירים הללו מרגישים כמו התכווצויות של הרחם ויש נשים המתארות אותם כהרגשה של התקשות הרחם. לעיתים הצירים המדומים מרגישים ממש כמו צירי לידה אמתיים לכל דבר. צירים אלו לפעמים כואבים והם מהווים הכנה לצירי הלידה האמתיים שמגיעים בהמשך, עם בואו של התינוק, בשליש האחרון של ההריון. מוטב לדעת כי צירים מדומים לא מופיעים אצל כל הנשים ההרות, אך כאשר הם אכן מופיעים, הם אינם סדירים והם לא מובילים ללידה.
מה ההבדל בין צירים מדומים לצירים אמתיים?
צירי ברקסטון היקס (צירים מדומים) מורגשים רק באזור הבטן, להבדיל מצירים אמתיים אותם מרגישות הנשים ההרות באזור המותן ובאזור הגב. הצירים המדומים אינם סדירים, בעוד שצירים אמתיים סדירים במרווח התכיפות שלהם והם נחשבים לכואבים יותר ואף ממושכים יותר.
ההבדל העיקרי בין שני סוגי הצירים הוא שצירים אמתיים הופכים עם הזמן ליותר ויותר ממושכים, בזמן שצירים מדומים נשארים בתכיפות זהה. הבדל נוסף ובולט הוא שהצירים האמתיים מובילים ללידה ונפסקים עם הלידה, בזמן שצירי ברקסטון היקס נפסקים מאליהם, ללא לידה.
כיצד מתמודדים עם צירים מדומים?
אם את חשה בכאבים עקב צירים מדומים, רצוי לשבת בתנוחה נוחה, לנסות להירגע, לנשום עמוק, לשתות מים ולהיכנס למקלחת נעימה וחמימה שיכולה להרפות את השרירים. אם את חשה שההתכווצות גורמת לדימום או להפרשות מימיות – חשוב לפנות לרופא.
בנוסף, אם הצירים המדומים מלווים בכאבי גב תחתון, והינם מלווים ביותר מ-3 התכווצויות בשעה, פני לקבלת טיפול רפואי בהקדם.
איך אפשר להקל על הלידה וכאבי הצירים?

הרגשת צירי לידה
נשים שיולדות בפעם הראשונה בחייהן נתקפות לעיתים בהלה מהלידה וכמובן מכאבי הצירים. על מנת להימנע מפחד מיותר, רצוי שלא להיבהל מכל סיפור ששומעים ולאטום אוזניים לסיפורי אימה של נשים אחרות. כדאי לשרטט בראש סיפור לידה חיובי, ולהקטין אי וודאויות על ידי למידה על לידה מספרי רפואה ואתרי אינטרנט אמינים. בנוסף, במידת הצורך השיגו תמיכה לתהליך הלידה מדולה או תומכת לידה. כך תוכלו לתכנן את הלידה בצורה מיטבית, תוכלו לבחור מקום טוב ללדת בו ולדאוג כי הלידה תחול עם התנאים הטובים ביותר עבורך ועבור התינוק. בנוסף, מומלץ שלא לוותר על קורס הכנה ללידה!
מתי צריך ללכת לחדר לידה?
נשים הריוניות מגיעות לחדר לידה בדרך כלל במהלך שבוע 40 להריון. עם זאת, ישנם מקרים יוצאי דופן בהם תצטרכי ללכת לחדר הלידה מוקדם מן הרגיל (במקרה של לידה מוקדמת). מקרים של לידה מוקדמת יתאפיינו בצירים סדירים, מקרים של דימום, ירידת מים או תנועות חזקות מהעובר בשלב מוקדם מהצפוי במהלך ההריון.
ישנם מקרים בהם הלידה תתרחש מאוחר מן הרגיל (במקרה של לידה מאוחרת) ואלה מקרים בהם עוברות נשים את השבוע ה-40 להריון. במרבית בתי החולים יבצעו זירוז לידה בין השבוע ה-41 לשבוע ה-42 להריון, מחשש לסיבוכים שיכולים להיגרם כתוצאה מלידה מאוחרת.
כדי שיהיה ברור יותר וקל להבין מתי יש לצאת לחדר הלידה, ריכזנו את הסיבות המרכזיות שבגינן יש לצאת אל חדר הלידה:
במקרה של ירידת מים – כאשר את חשה ירידת מים, מתחיל תהליך הלידה. כאשר את מרגישה שהמים יורדים, חשוב לנסוע מיד לבית החולים ולחדר הלידה. לאחר ירידת המים, תתרחש לידה בטווח ממוצע של עד 3 ימים, כאשר כל לידה היא אינדיבידואלית (יש נשים שיולדות לאחר מספר שעות ויש כאלה שיולדות תוך 72 שעות).
צירים אמתיים – צירים הם סיבה טובה לגשת אל מיון יולדות, כדי לברר אם מדובר בצירים אמתיים שמובילים ללידה. אם הצירים סדירים והם מובילים לפתיחה של הרחם, הלידה תתרחש בסמוך להם. צירים אמתיים יתקיימו כל 4 עד 5 דקות, ובסופם תתרחש לידה.
דימום – דימום יכול לבשר על לידה ובמקרים שונים גם על בעיה מסוימת בהריון. דימום שמתרחש החל משבוע 37 לפעמים יכול לסמל על לידה מתקרבת, אם כי היא תהיה מוקדמת מעט מהצפוי. עם זאת לא צריך להילחץ, אלא להגיע אל מיון יולדות בהקדם. בבדיקת הדימום, יש לשים לב כי הדימום חזק יותר ממספר טיפות ואינו מלווה בהפרשה. אם הדימום רק התחיל והוא חזק, יש לגשת מיד אל חדר המיון. אם מדובר בדימום קל המלווה בהפרשה, לעיתים מדובר בהפרשה תמימה (פקק רירי) שאינה מחייבת התייחסות.
לסיכום, על מנת לדעת מתי צריך ללכת לחדר המיון – הקשיבי לגופך. רק את זו שיכולה לדעת מתי צריך ללכת לחדר הלידה. את יודעת מתי הצירים אמתיים או מדומים. הקשיבי לכאב, הקשיבי לגופך, ואם את מרגישה שהלידה מתקרבת או שיש שיבוש בהריון או בעיה כלשהי עם העובר – סעי למיון, מקסימום ישלחו אותך חזרה הביתה. יש לבדוק מיחושים וכאבים שאינם רגילים במהלך ההיריון, גם אם אינך קרובה לזמן הלידה. מומלץ תמיד להיות תמיד על “הצד הבטוח” בכל הנוגע לתהליך ההיריון. מעל לכל, שימי לב לתחושות הפנימיות שלך, בטחי בעצמך והכל יהיה בסדר.