אחד הקשיים הכי גדולים בהריון הוא העייפות. תחשבו על לתפקד כשאתם ממש, אבל ממש, אבל ממש עייפים. עייפים בצורה כזו שהעיניים נעצמות מעצמן ואתם לא מצליחים לעשות דבר כדי לפקוח אותן. עייפות כזו שאין לכם כח לקום מהכיסא. שאתם פשוט נרדמים ברגע שאתם יושבים יותר מכמה שניות רצוף.
כשאדם עייף קשה לו לתפקד, תוסיפו לזה את כל שאר תופעות הלוואי של ההריון… אז בכלל. למה אנחנו עייפות כל כך בהריון?
סיבות לעייפות בהריון
האמת היא שזה הגיוני ונורמאלי להיות עייפות בהריון. כל מערכת בגוף שלנו עובדת שעות נוספות, על מנת לספק לעובר את כל מה שהוא צריך. כל המערכות צריכות לתפקד כפול, רק בשביל לעמוד בקצב של השינויים שעוברים על הגוף שלנו. גם מי שהיתה חיית לילה עד ההריון תרגיש מעט עייפות, לפחות בתחילת ההריון, ותאלץ להוריד את הקצב. עזבו מסיבות ומועדונים, אם תצליחי להישאר ערה במשך סרט שלם, או לקרוא ברציפות פרק בספר, מגיע לך פרס.
במשך ההריון, בעיקר בשליש הראשון, הגוף עובד כפליים על מנת לספק מערכת תמיכה לך ולתינוק שלך, ההורמונים גועשים, המטבוליזם משתנה ורמת הסוכר ולחץ הדם יורדים – כל אלו תורמים להרגשה של עייפות תמידית, לפעמים יותר ולפעמים פחות.
מתי יש לדאוג מסימני עייפות?
הגיוני בהחלט שאם את עייפה, ופחות מתפקדת מבדרך כלל, תרגישי קצת מצוברחת וחוסר באנרגיות, וזה הגיוני. אך אם מצב הרוח נוטה להיות דיכאוני או שלמרות שאת עייפה במיוחד קשה לך להירדם, כדאי להיוועץ עם רופא. לעיתים, גם בהריון עם כל השינויים הפיזיים והנפשיים שמתחוללים בגופך, יש נטייה לדיכאון וכדאי להיות במעקב רפואי. כמו כן, יש לעשות בדיקות דם באופן קבוע, מכיוון שבהריון קל לפתח אנמיה, שגם היא גורם לעייפות ואנרגיה ירודה.
עד מתי נמשכת העייפות בהריון?
אצל רוב הנשים העייפות מתחילה מאוד מוקדם בהריון, בשבועות הראשונים, עוד לפני שהן אפילו סיפרו לסביבה שהן בהריון. העייפות בדרך כלל מגיעה עם שאר תופעות הלוואי של ההריון, כמו בחילות סחרחורות ואפילו הקאות. אם לא הצלחת לישון בלילה, מן הסתם תהיי עייפה בבוקר, ותופעות הלוואי האחרות עלולות להחמיר בהתאם. לכן, השתדלי לנוח ולישון בכל הזדמנות שיש לך, על מנת להקל על עצמך ולתפקד עד כמה שתוכלי. תחושת העירנות חוזרת חלקית בשליש השני של ההריון, אך לקראת סוף ההריון יש קושי למצוא תנוחה נוחה לישון ולהירדם בה. לכן העייפות עלולה לחזור. שוב, השתדלי לנוח כמה שיותר גם אם זה רק לעצום את העיניים ולהרים רגליים לכמה דקות ביום.
להתמודד עם העייפות בהריון
- הקשיבי לגופך. לכי לישון מוקדם, אל תעייפי את עצמך.
- נוחי. גם אם אלו עשר דקות של מנוחה במהלך היום. וכן, גם במשרד הרימי את הרגליים, אם מתאפשר לך, עצמי עיניים ותנוחי. מנוחה קצרה תרענן אותך.
- אם את עובדת בישיבה רוב היום, השתדלי לקום למתוח רגליים ולעשות הליכות מדי פעם לריענון ומתיחת שרירים.
- אם העייפות בלתי נסבלת, בדקי אפשרות להוריד שעות עבודה.
- הקפידי על תזונה מאוזנת ובריאה שתעלה לך את מפלס האנרגיה שלך.
- הקפידי על שתיית מים במהלך כל היום.
- החזיקי איתך תמיד חטיף אנרגיה או משהו מתוק לירידה פתאומית של סוכר, או הרגשה פתאומית של עייפות. כך תוכלי להעלות את רמת הסוכר ולחץ הדם במהירות.
- הקפידי על לפחות 5 מנות פירות או ירקות ביום.
- אם את מתעמלת, המשיכי לאורך כל ההריון, בפיקוח. אם לא, השתדלי מדי פעם לעשות הליכות קצרות או לשחות. פעילות גופנית תעזור בעייפות וגם תעזור אם את סובלת מכאבי גב.
העצה הטובה ביותר שלי אליך היא לנוח כמה שיותר וככל שניתן. אחרי הלידה תהיה לך סיבה אחרת להיות עייפה…