אחד השלבים הלא נעימים בשבועות הראשונים של התינוק הוא שלב הקוליק – גזים אצל תינוקות. בסביבות גיל שלושה שבועות רוב התינוקות מתחילים לסבול מגזים, וזו תקופה בהחלט לא נעימה, לא לתינוקות ולא להורים. אין סיבה מוגדרת לגזים אצל תינוקות, והטענה הרווחת היא שהסיבה לגזים נובעת מההסתגלות של מערכת העיכול של התינוק לעולם החיצוני. כך או כך, מדובר במתקפת בכי שמגיעה פתאום, בה התינוק מאגרף את ידיו, מקרב אותן לבטנו, מתקפל וזז באי נוחות. התקפי הגזים יכולים להגיע בכל שעה ביום, ובעיקר בערב.
אי אפשר למנוע גזים לחלוטין, אבל אפשר בהחלט להקל על התינוק ולהוריד את רמת הסבל. הנה כמה המלצות איך לעשות זאת ביעילות:
- הקפידו להרים את התינוק לגרעפס אחרי כל ארוחה, וודאו שהוא מעכל היטב, ובאמת עושה גרעפס אחרי כל ארוחה. אל תניחו אותו ישר אחרי שאכל, גם אם הוא נרדם.
- תנוחת העירסול ידועה כמקלה על כאבי הבטן. לכן כאשר לתינוק יש התקף גזים, ערסלו אותו בידיים או העזרו במנשא בתנוחת הערסול, שיש בה מעט לחץ על הבטן, ולכו איתו קצת תוך כדי נענוע.
- עיסוי תינוקות. תנועות עיסוי, עם כיוון מערכת העיכול, בשמנים מיוחדים המתאימים לכך, יכולה לעזור לתינוק ולהקל על הכאב שלו. יש להקפיד לא לעסות ישר אחרי האוכל ועם כיוון השעון. אפשר גם לעסות את כפות רגליו עם כיוון השעון, דבר האמור לעזור גם הוא.
- ישנן מספר תרופות טבעיות ללא מרשם, אך יעילותם נתונה בספק, ויש רופאים הטוענים שישנם חומרים בתרופות אלה שיכולות להזיק לתינוק יותר מאשר להועיל. יש לבדוק היטב את המרכיבים ולהתייעץ עם רופא או רוקח טרם נתינת התרופה לתינוק.
- החזקת התינוק בתנוחות שיקלו על הלחץ. תנוחת ‘נמר על העץ’, בה מחזיקים את התינוק על אמת היד כשהראש מופנה כלפי כף היד והרגליים משני צידי האמה. תנוחה זו תקל על הגזים אצל התינוק אם תוך כדי שמחזיקים היטב, זזים מעט במקום. תנוחה נוספת היא השכבת התינוק על הברכיים שלכם עם נענוע קל, ליצירת לחץ קל על הבטן שלו.
- 10% ממקרי הגזים אצל תינוקות הניזונים מחלב אם, מושפעים מתזונת האם המניקה. לכן, רצוי לבדוק אילו מזונות האם אוכלת שמשפיעים לרעה על התינוק ולהימנע מהם. אצל תינוקות הניזונים מתמ”ל וסובלים מגזים, כדאי לנסות להחליף חברות וסוגי תמ”ל, עם או בלי לקטוז, ולהתנסות בכל מיני סוגים. כך נוכל לראות מה עושה פחות גזים לתינוק ומה הוא מעכל בקלות.
- גזים נגרמים לעיתים בגלל הכנסת אוויר מיותר בזמן ההנקה/האכלה. אם אתם מאכילים מבקבוק, שימו לב שאתם משתמשים בפטמה הנכונה שמותאמת לגיל. במקביל כדאי לבחור בקבוק שמתאים למניעת גזים, כמו בתמ”ל, יש לנסות מספר סוגים וחברות.
בכל דבר במהלך שלבי התפתחות תינוק, ישנם תינוקות שסובלים יותר ויש כאלה שפחות, מה שבטוח זה שמדובר בתקופה לא הכי נעימה, כך או כך. הבכי וחוסר האונים של התינוק אל מול הכאב שלו, וחוסר האונים שלנו אל מול הבכי שלו, יכול להיות מאוד מתסכל. חשוב לא להילחץ ולנסות כל מיני דרכים ושיטות, לבדוק מה הכי מרגיע את התינוק שלכם, ומה יעזור לו ולכם לעבור את התקופה הזו ביתר קלות. זכרו, שגם התקופה הזו עוברת!