הילדה שלי מתקיימת משוקולד, נקניק וקצת אוויר. באמת. היא יכולה לעבור יום שלם ולאכול רק תפוח וחצי כריך. ולא, אין לה כל בעיות אכילה והיא לא מרעיבה את עצמה. היא ילדה בת ארבע, חיונית, מקסימה, חייכנית, וכל הבדיקות שלה תקינות. מאז שהיא נולדה היא פשוט לא אהבה לאכול, בין אם זה רק תחליף חלב בשנה הראשונה, ובין אם זה עכשיו שני ביסים בארוחת ערב שמספיקים לה. נדמה כאילו הכל היא עשה רק בשביל לקבל את השוקולד כקינוח.
הרופא אומר שכל עוד היא חיונית, בריאה ומתפתחת בהתאם לעצמה, אין צורך לדאוג כלל. בכל זאת, אני קצת דואגת, אחרי הכל אני אמא שלה, ואני מדי פעם מציקה לה שתאכל עוד קצת ירק או עוד ביס מהבשר/עוף/דגים בשביל שתקבל את הויטמינים שהיא צריכה. אני גם מבצעת לה מדי פעם בדיקות, לראות שלא חסר לה כלום. ידוע לי שכמבוגרים אנו צריכים להשלים מחסור בויטמינים בגוף, ואצל ילדים מחסור בויטמינים מסויימים עלול לגרום למצב בריאותי ירוד במיוחד.
ויטמין – מה זה בכלל?
הויטמין הינו חומר אורגני שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו, והוא חיוני לגוף בכמויות מזעריות. לויטמינים תפקיד חשוב בעזרה לפעולויות מערכתיות של הגוף כגון גדילה, פירוק המזון והפיכתו לאנרגיה, בניית כדוריות דם, יצירת כימיקלים החיוניים למערכת העצבים ו הנם מסייעים בתהליך העיכול. מחסור בויטמינים עלול לגרור מחלות ומצב בריאותי ירוד.
הויטמינים החיוניים לתינוקות וילדים

ויטמינים – ויטמין C
אצל ילדים המחסור בויטמינים הוא יותר קריטי, מכיוון שמערכת החיסון שלהם חלשה יותר, וכלל המערכות שלהם אינן מפותחות כמו אצל מבוגרים. לכן חשוב לוודא שהילד לא סובל ממחסור בויטמין מסויים, ואם כן, יש לספק לו אותו בתוספי מזון.
- ויטמין K – ויטמין הכרחי לצור קרישת הדם, בניית העצמות ובניית כלי הדם בגוף. ניתן לקבלו באכילת ירקות ירוקים, תפוחי אדמה, סויה, מוצרי חלב, ביצים, פטריות, בשר וכן שתיית תה ירוק.
- ויטמין D – אחראי על ספיגה של סידן בגוף, ושמירה על העצמות. חשיפה לא מספקת לשמש עלולה לגרום למחסור חמור בויטמין D, מה שעלול לגרום לאי ספיגת סידן בגוף. כך עצמותיהם של אותם ילדים, בעלי מחסור בויטמין, עלולות להישבר בקלות. ניתן לקבל את הויטמין בחשיפה לשמש, מוגנת כמובן, ובטיפות אוראליות.
- ויטמין E – ויטמין המונע חמצון ושומר על הלב, כלי הדם, העור, המח והמערכת ההורמונאלית בגוף. מחסור בויטמין E עלול לפתח אנמיה וחולשה. ניתן להשיג את הויטמין במקורות רבים: דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים, שמנים ממקור צמחי, ירקות כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, צנונית, תפוחי אדמה וכן פירות כמו מנגו, אבטיח, קיווי, ותות שדה. כמו כן, ניתן לקבלו גם בחמאה, ביצים, וכבד.
- ויטמין A – משפיע על מערכת הראייה ויש לו תפקיד ראשי במערכת העיכול, השתן והרבייה של הגוף. ניתן להשיג את הויטמין בירקות כמו בטטה, גזר, תרד, וכרוב, וכן בפירות כמו מלון, משמש, ומנגו. בנוסף, ויטמין A מצוי גם בביצים, חמאה, שמן דגים וכבד בקר.
- ויטמין C- הוא אחד מהויטמינים החיוניים ביותר לגוף. תפקידו לייצר רקמות ועצמות בריאות ויציבות, וכן לשמור על נימי הדם ועל השיניים. מחסור בויטמין עלול להביא למצב בריאותי ירוד במיוחד ומחלות. ניתן למצוא את הויטמין במאכלים כמו פלפל אדום, פירות הדר, עגבניות, ירקות ירוקים, וכבד. כדאי לדעת כי ויטמין C נהרס במיצים ומאכלים אשר מכילים את הויטמין, אך עוברים תהליך פסטור.
- קבוצת ויטמינים B – בעבר היה נהוג לחשוב שמדובר בויטמין אחד, אך עם השנים, המחקרים גילו שמדובר ב8 ויטמינים שונים, אשר לכל אחד מהם תפקיד שונה וחיוני. לכן כיום הם נקראים קבוצת ויטמין B קומפלקס. המוכר והחיוני ביותר מביניהם הוא ויטמין B12, שאחראי על הגדילה התקנית, על פעולת מערכת העצבים, וכן על יצירת כדוריות דם אדומות. ניתן להשיג ויטמין B12 דרך בשר, דגים, חלב וביצים. כאשר אדם הוא טבעוני או צמחוני, עליו לדאוג להשלמת הויטמין על מנת לא להגיע למצב של אנמיה. ויטמין נוסף חשוב בקבוצה הוא ויטמין B9, הידוע גם בתור חומצה פולית ותפקידו למנוע חוסר דם. ויטמין B9 אחראי על חיזוק מערכת העיכול והזיכרון, וניתן לקבלו דרך בשר, דגים, תרד, אגוזים, דגנים, וירקות עליים.
אין ספק שמדובר פה בלא מעט ויטמינים, וכולם חיוניים למדי להתפתחות המערכות בגוף התינוקות, הילדים והמבוגרים כאחד. אי לכך, מדי פעם אני מרפרפת ברשימת המזונות, שמכילים את אותם ויטמינים, ומכינה ארוחה שהקטנה שלי לא תוכל לסרב לה. למזלי לתפוז ישר מהעץ, ולטיול ארוך בשמש, היא תמיד עונה בחיוב.