מהרגע שהנוני הקטן שלנו מתחיל לזוז, הרופאים ואחיות טיפת-חלב מדברים איתנו על התפתחות מוטורית של הילד. האם הוא מתפתח במוטוריקה העדינה? האם המוטוריקה הגסה שלו תקינה לגילו?
מוטוריקה והתפתחות מוטורית
מוטוריקה היא כושר תנועה. תפקיד המוטוריקה הוא להפעיל את כל המנגנונים השונים בגופינו ולתאם בין המערכות בגוף. יכולת מוטורית משפיעה על ככל התפקודים של הגוף, עוד מהתנועה הראשונה של התינוק כשהוא עוד ברחם, והיא מתפתחת ומשתכללת במהלך כל חייו.
המוטוריקה אמנם קשורה לגיל האדם, אך היא גם נגזרת מהבשלות הגופנית והתנועתית של אותו אדם. לכן, מוטוריקה שונה מתינוק לתינוק. ישנם תינוקות שיתחילו ללכת בגיל 9 חודשים, בעוד שיהיו כאלה שיתחילו ללכת רק לאחר גיל שנה. מאבחנים ופיזיוטרפיסטיים יכולים לאבחן את שלב ההתפתחות המוטורית בו נמצא תינוקך, ואם ההתפתחות תקינה לגיל הילד.
סוגי המוטוריקה הקיימים
- מוטוריקה גסה – היכולת להזיז קבוצת שרירים יחדיו או שרירים גדולים. מוטריקה גסה היא הבסיס ליכולת התנועה שלנו. המוטוריקה הגסה כוללת את היכולת לשבת, לזחול, ללכת, לרוץ, לדלג וכל פעילות גופנית באשר היא.
- מוטוריקה עדינה – היכולת להזיז שרירים קטנים כמו שרירים בפנים, שרירי אצבעות ואפילו שרירים פנימיים.

התפתחות מוטורית בג’ימבורי
בהתפתחות התינוק, השליטה במוטוריקה הגסה מגיעה לפני השליטה במוטוריקה העדינה, הנחשבת מתפתחת יותר וקשה יותר, והן קשורות זו בזו לאורך כל תהליך התפתחות הילד. לעיתים תינוקות מפתחים שליטה במוטוריקה גסה ועדינה בו זמנית, אך לרוב יש קושי במוטוריקה כזו או אחרת ולכן יש לעבוד על שתיהן במקביל.
תינוק שרק נולד, נולד אמנם עם אינסטינקטים מולדים של תפיסה ומציצה, אך מעבר לכך אין לו יכולות פיזיות. הוא רוכש את כל הידע והיכולות שלו בתקופה מאוד קצרה, בה הוא לומד ומתפתח. כחלק מהתפתחותו, בין היתר היכולות הקוגניטיביות והשכליות, התינוק רוכש יכולות מוטוריות. אמנם חלק מהפעולות והפעילויות נראות כאילו הן מובאות באופן טבעי, ומתפתחות אצל כל תינוק. אך כל אחת מהיכולות המוטוריות הללו, וכל יכולת קוגניטיבית אחרת שמתפתחת, דורשת שילוב של כוח, שיווי משקל וקואורדינציה.
רגע לפני שרצים לפיזיותרפיה, כדאי לבדוק למה הנוני הקטן לא מחזיק משהו לאורך זמן בידו. ישנן פעילויות ביתיות רבות שההורים יכולים לעשות עם הקטנטנים על מנת לפתח איתם את המוטוריקה הגסה והעדינה.
פעילויות לפיתוח המוטוריקה של התינוק
- משחק של תפיסת פונפונים באמצעות אטבי כביסה לפיתוח מוטוריקה עדינה.
- תפיסת אביזרים שונים, ואחיזת רעשנים שונים העשויים מחומרים שונים. רעשנים מפלסטיק, גומי, עם או בלי ידית, וכן כדורים במרקמים שונים כמו כדורי קוצים, כדורי ספוג, כדור גומי וכדורים מחוספסים, ישפרו את המוטוריקה העדינה של הילד.
- הליכה על משטח נגד החלקה של אמבטיה, עם בליטות שונות, וכן הליכה על דשא סינטטי ישפרו את המוטוריקה הגסה של התינוק.

התפתחות מוטורית של תינוקות וילדים
משטחים בעלי מרקמים שונים הינם פחות יציבים, ולכן הם מעולים לשיפור המוטוריקה הגסה. בהליכה עליהם ובטיפוס על מתקנים בג’מבורי, יש צורך שמירה על שיווי משקל, שימוש בשרירים השונים, וכמובן תיאום ביניהם. בתפיסת רעשנים וכלים קטנים אחרים, שיפור האחיזה והאימון של תפיסת החפצים והחזקתם, ישפרו משמעותית את המוטוריקה העדינה.
זריקת כדור לעבר מטרה, למשל, תעזור רבות בוויסות כוח. זריקת הכדור תלמד את הילד לא להפעיל יותר מידי ולא פחות מידי כוח כדי לקלוע למטרה. מה שחשוב זה לעקוב אחר ההתפתחות המוטורית של התינוק בהתאם לגילו, ולוודא אצל הרופא ואחות טיפת חלב, שאכן התינוק מתפתח בהתאם. אם יש קושי בהתפתחות, יש לבצע תרגילים מתאימים, ואם כל זה לא עוזר יש לפנות לפיזיותרפיה על מנת לפתח את המוטוריקה הלוקה בחסר.
נכתב בשיתוף חווה שרמן, מדריכת תנועה לגיל הרך.