במהלך ההריון כל דבר שהאישה ההריונית מכניסה לגופה עובר אוטומטית, דרך השיליה וחבל הטבור, לעובר. לכן, ההמלצות הן לאכול כמה שיותר בריא, לשתות כמה שיותר מים, לא לעשן או לצרוך אלכוהול, ולהמעיט בנטילת תרופות בהריון ככל שניתן. ישנן תרופות מותרות לשימוש בהריון החל משבוע מסוים, בדרך כלל לאחר השליש הראשון, וישנן תרופות שלאורך כל ההריון לא כדאי לך ליטול. כל תרופה שהיא, חובה להתייעץ עם רופא לפני נטילתה, כי גם אקמול פשוט יכול לעשות נזק, וגם משחה שמורחים על העור, אם היא נכנסת למחזור הדם, עלולה להגיע אל התינוק ולפגוע בו. אי לכך, בכל עלון לצרכן רשום שאם הינך בהריון, עלייך להיוועץ עם רופא או רוקח טרם נטילת התרופה.

נטילת תרופות בהריון
אבל מה קורה אם כאב הראש או שהבחילות בלתי נסבלות, בצורה כזו שרק תרופה תעזור? ומה עושה אישה שנוטלת תרופות קבועות למצב פיזי או לאיזון נפשי? ישנן תרופות המותרות לשימוש בהריון במצבים כרוניים. בריאות האישה חשובה לא פחות מבריאות התינוק, ולכן, אם היא צריכה ליטול תרופה קבועה, מאפשרים לה, אך היא נמצאת במעקב. שוב, חשוב ליידע את הרופא וגם לעדכן את כל הנוגעים בדבר. מכיוון שיש תרופות שאסור לחלוטין ליטול בהריון, יתכן ויהיה על האישה להחליף את התרופה אותה היא נוטלת, או להפסיק ליטול אותה, למשך זמן ההריון אם הדבר אפשרי. במקרה של נטילת תרופות על בסיס קבוע, כדאי להתייעץ עם רופא טרם הכניסה להריון.
צריכת תרופות בהריון
אם את מצוננת, ניתן להשתמש בתרסיס אף, אך במינון מינימלי. ישנם תרסיסים טבעיים של מי מלח בהם אפשר להשתמש ללא הגבלה.
אם יש לך חום, קודם כל שוללים מקרה של דלקת או זיהום. אם מדובר בחום רגיל, אפשר להסתפק בכל תרופה המכילה את החומר “פרצטמול”. תרופות אלו נחשבות בטוחות בהריון. תרופות שמכילות את החומר “איבופרופן” ניתן ליטול רק בשליש השני, להריון, היות ובשליש הראשון הן יכולות לגרום להפלות, ובשליש השלישי לעיכוב הלידה. אם ניתן להסתדר בלעדיהן, אז עדיף.
אם כואב לך הראש או שיש לך מיגרנה, אין סיבה שתסבלי. ישנן תרופות למיגרנה המאושרות לשימוש בהריון. הכי מומלץ ליטול אספירין אשר בטוח בהריון, עד שימוש של 100 מ”ג ליום.
אם את סובלת מבחילות, אם הן ברמה סבירה ואת יכולה להתמודד, עדיף שתאכלי דברים שמקלים עלייך, תשתי ותנוחי. אך אם הבחילות מגיעות לרמה של הקאות וחוסר תפקוד, ניתן ליטול תוספת ויטמין B6 יחד עם ג’ינג’ר, שאמורים להקל על הבחילות. ישנה את תרופת הפרמין שניתן ליטול, והיא מקלה באופן משמעותי על בחילות, אך ורק במרשם רופא. במקרים קיצוניים, תוכלי לקבל עירוי פרמין שיקל עלייך מיידית.
אם יש לך דלקת בדרכי השתן… זיהום בדרכי השתן שלא מטופל יכול לגרום להפלה, ולכן חובה לטפל בדלקת גם במהלך הריון. ישנם סוגי אנטיביוטיקה שהם יותר בטוחים בהריון, בנטילה לזמן מוגבל, במרשם רופא ובהשגחתו. נטילת האנטיביוטיקה תהווה פחות נזק מאשר הזיהום עצמו.
אם את סובלת מטחורים… במהלך ההריון, וגם לאחריו בהנקה, נשים רבות סובלות מטחורים. בגלל שרצוי לא לבצע הליך כירורגי בהריון ובהנקה, אלא אם כן מדובר במקרה חמור מאוד, מומלץ לעשות מקלחות פושרות ולהשתמש במשחות ומגבונים להקלה.
אם את סובלת ממצב נפשי של דיכאון וחרדה… יש הרבה מחקרים ודעות סותרות לגבי נטילת תרופות מקבוצת SSRI במהלך ההריון. אך אל דאגה, ישנן תרופות שהן בטוחות יחסית לשימוש גם בהריון. כל עוד מצבה הנפשי של האם מאפשר זאת, רצוי להוריד את המינון למינימום שניתן, לפחות בשליש הראשון. אך כאמור מצבה הבריאותי של האם חשוב לא פחות, ולכן אם היא נוטלת תרופות מסוג זה עליה להיוועץ עם פסיכיאטר בנוסף לרופא רגיל.
בכל מקרה, לפני נטילת כל תרופה שאינך בטוחה האם את יכולה להשתמש בה במהלך ההריון, התייעצי עם הרופא לפני הנטילה. אם הינך נוטלת תרופות קבועות למצב בריאותי או נפשי, חשוב לקבל דף הסבר ואישור שימוש בהריון הכולל סטטיסטיקות של נטילת התרופות ולידות, בהתאם לתרופה. את הנתונים מקבלים מאחד מהמרכזים הטרטולוגיים בארץ, אשר מבצעים מעקב אחרייך בהריון ולאחר הלידה. כמו כן, חשוב לעדכן בחדר הלידה אילו תרופות את נוטלת, ובאיזה מינון, ואף להציג את הניירת הרלוונטית.
רשימת מרכזים טרטולוגיים:
הריונפון: 9779309 – 08
אסף הרופא: 9779695 – 08
הדסה: 6243663 – 02 / 6243669 – 02
בלינסון: 9377474 – 03
מרכז למידע תרופתי: 9376911 – 03
אין בכתוב לעיל להחליף המלצה רפואית.