להנהיג - האתגר שלנו כהורים

להנהיג – האתגר הגדול שלנו כהורים

תפקיד ההורה הוא לגדל ולחנך את ילדיו ולהכין אותם לחייהם כבוגרים. הורים וילדים מתחילים את דרכם המשותפת ממצב בו התינוק תלוי לגמרי בהורה, שתפקידו להביא את הילד שגדל ובוגר לעצמאות – מצב בו הוא מסוגל לעמוד ברשות עצמו ואף לקבל על עצמו אחריות ולהנהיג אחרים.

במציאות חיינו בה הכל מתנהל באופן מהיר וכל המידע חשוף ופרוץ, התפקיד החשוב ביותר של ההורה הוא להנהיג. ילדים, גם אם הם לכאורה גדולים, לא תמיד מסוגלים לבחון את ההווה מתוך ראיית העתיד. ההורה מסוגל לראות איך בחירות, ההחלטות והמעשים של הילדים היום ישפיעו על המחר. לכן אנחנו, ההורים, חייבים לקחת את המושכות לידיים. טובת ילדינו תלויה בנו כהורים, ולכן חובתנו להנהיגם.

להנהיג - האתגר שלנו כהורים

להנהיג – האתגר שלנו כהורים

מנהיג לוקח אחריות, מקבל על עצמו להוביל ועושה את המיטב עבור אלו שיש לו מחויבות כלפיהם. זה תפקיד שהוא לא פשוט, לעיתים כפוי טובה. ובכל זאת, כהורים, חשוב שנשים לב לתכונות שאנו נדרשים להם על מנת לחנך את ילדנו. הורה מנהיג הוא הורה שצריך לעשות מספרים דברים מידי יום, באופן שיגרתי:

  • יבחן את השלכות מעשיו, תגובותיו ומילותיו על ילדיו. ההורה יבחר את המעשים, התגובות והמילים אשר יקדמו את ילדינו ויתנו להם תחושה של ערך עצמי וביטחון עצמי.
  • על הורה מנהיג להגדיר את הערכים, את הנורמות ואת החוקים בבית. הוא יעשה זאת מתוך מודעות עצמית, ומתוך מחשבה על ביטחון ילדיו ועל טובתם, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. הורה שיודע להקרין מנהיגות, ישקיע זמן ומחשבה ויבחר מה הם הערכים שהוא רוצה להנחיל לילדים שלו. ההורה יבחר איך הוא רוצה שיתנהלו חיי היומיום בבית ויקבע כללים מעשיים שישרתו את הערכים הללו. חשוב לוודא שכולם מודעים לכללים וגם להשלכות של חוסר שיתוף פעולה. ניתן ואף רצוי לשתף את הילדים ביצירת החוקים בבית, תוך כדי שיחה על הערכים ועל החשיבות של שמירה על הכללים.
  • הורה מנהיג יקבע את סדר העדיפויות בבית ואת האווירה הכללית. הוא יעשה זאת על ידי דוגמה אישית שהוא יתן לילדיו, באמצעות הדרך בה הוא ידבר איתם והמסרים אותם הוא יעביר להם. שימו לב שהטונים בהם אנחנו מדברים אל הילדים, והמילים אותן אנו בוחרים, משפיעים באופן ישיר על האווירה בבית.
  • יסביר את עמדתו לילדיו באופן ברור ויוודא שעמדתו תכובד. הילדים לא חייבים להסכים עם ההורה, ואף על פי כן לעיתים הם יצטרכו להקשיב ולפעול על פי הנחיותיו, למרות חוסר שביעות רצונם. חשוב וכדאי לדבר עם הילדים על עצם העובדה שלעיתים ההורים הם אלו שיקבעו את המילה האחרונה, גם אם היא לא תואמת את דעתם. חלק מהעניין הוא שגם אם לא מסכימים, צריך להקשיב. כן, גם אנחנו כמבוגרים נאלצים לעיתים להתמודד עם החובה הזאת בסיטואציות שונות.
  • יידע מתי להגמיש את הכללים ולאפשר דו-שיח, מתי להגיע לפשרה עם ילדיו, ואפילו מתי ואיך לשנות את דעתו. אם נקשיב לילדים שלנו, יכול להיות שהם יעלו טיעון שלא חשבנו עליו, או נקודה שלא שמנו לב אליה. לכן, כדאי לדעת מתי לשנות את דעתנו. לעיתים נבין שעדיף לשמור על האווירה הטובה, לוותר על ההתעקשות ולחפש דרך להגיע לפשרה שתשמח את כולם.
  • ייקח את טובת ילדיו כשיקול מוביל. הורה בעל תכונת המנהיגות יהיה קשוב לילדים ולצורכיהם, ותמיד יפעל על מנת לספק אותם בצורה הטובה ביותר. זה בעצם מה שמגדיר אותנו כהורים שלהם, לא?!

ההורה המנהיג נהנה מתפקידו, וחווה סיפוק כאשר הוא רואה פירות בעמלו, כאשר הוא צופה בילדיו מתפתחים, צומחים ומתקדמים.

 

נכתב על ידי אורית וייג, מדריכת הורים, “הורות בנחת”.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!