אחד הדברים שיכולים להטריף הורה חדש הוא השאלה “למה התינוק בוכה כל הזמן?”. לאחר שהגיח לאוויר העולם התינוק החדש, תמצאו את עצמיכם מאמצים שיטות שונות ומשונות להרדים אותו, ישנים במצבים שלא חשבתם שאפשריים, ועושים הכל רק בשביל להפסיק את הבכי של התינוק ולמנוע מעצמיכם לדפוק את הראש בקיר ולצעוק בקולי קולות: “אבל למה????? למה הוא בוכה???”. אם אתם לא תהיו אלה ששואלים, ואתם בדיוק באותו הרגע מנסים למצוא פתרון לבכי, כמו הכנת בקבוק או חיפוש מקום נח לשבת להניק, או הרמת המוצץ שזה הרגע נפל – מספיק שמישהו ישאל, אפילו בתמימות, “אבל למה הוא בוכה?” בשביל שתתפרקו ביחד עם התינוק ותתחילו לצרוח גם אתם!

למה התינוק שלי בוכה כל הזמן?
למרות שצרחות ובכי יכולים לעזור לכם להשתחרר קצת מהמצב, רגע לפני שאתם מתפוצצים מעצבים או בוכים מחוסר אונים, הנה מספר סיבות שיכולות להסביר למה התינוק בוכה. לפני שאתם שוללים סיבות רגילות, כדאי מאוד לוודא שאין כאן סיבה שדורשת טיפול מיידי, כגון חום גבוה, פריחה, מכה או פצע. דבר נוסף, שמאוד מאוד חשוב לשים לב אליו אצל תינוקות, השערות שלנו, בעיקר אם הן ארוכות, נתפסות ונכרכות סביב האצבעות הקטנטנות שלהם. בדקו את כל האצבעות בידיים וברגליים ואצל בנים, גם את איבר המין. אם שללתם את הסיבות לעיל, להלן מספר סיבות נוספות היכולות לגרור בכי מצד התינוק:
רעב. לפני שאתם ממהרים להכין לו בקבוק ולפני שאת מתכוננת לעוד סיבוב הנקה, חשבו רגע מתי הוא אכל בפעם האחרונה וכמה הוא אכל. אם תשימו לב שעבר די הרבה זמן, יכול להיות שהבכי נובע מרעב. דרך נוספת היא לקרב אצבע או את פיית הבקבוק לפיו ולראות אם הוא תופס אותה. אם כן, זה כנראה זמן טוב להאכיל אותו. מה שכן, אל תדחפו אוכל בכח. תינוק שינק או אכל מספיק יפסיק לינוק בעצמו ולא יישאר רעב. זכרו זאת, כי האכלת יתר עלולה לגרום להקאות ופליטות מרובות לאחר מכן.
גזים. תינוקות רבים סובלים מגזים, בעיקר עד גיל 4 חודשים, ולרוב לאחר האוכל. לכן, הקפידו להרים את התינוק ולחכות לשיהוק לאחר כל האכלה. אם התינוק ממשיך לבכות ומתכווץ עם הידיים והרגליים לכיוון הבטן, יכול להיות שכואב לו. אם זה קורה בסמוך להאכלה, יכול להיות שהוא נרדם בהאכלה או שלא הוציא את האוויר כראוי. לכן, החזיקו אותו בתנוחה שתלחץ מעט על הבטן, וזוזו מעט עד שיצליח להוציא את האוויר כמו שצריך, כך תקלו עליו את הגזים.
יציאות. תינוקות הסובלים מעצירות בוכים לאחר האכלות או כאשר לא היתה להם יציאה הרבה זמן. לכן, בדקו אם התינוק שלכם הוא כזה, חשבו מתי בפעם האחרונה היתה לו יציאה ועזרו לו כאשר ניתן. עסו את בטנו עם שמן מיוחד עם כיוון השעון, לחצו מעט את רגליו לכיוון הבטן, וקיפצו איתו מעט באוויר בתנוחה שלוחצת מעט על הבטן על מנת להקל עליו.
בקיעת שיניים. גם אם השן הראשונה עוד רחוקה מלבצבץ, כאבי השיניים מתחילים עוד הרבה לפני שהיא בוקעת. יכול להיות שזה מאוד מציק לו. לכן, אם הוא כבר עבר את גיל שלושה חודשים ומתחיל לרייר בכמויות ולדחוף דברים לפה, ייתכן מאוד שהחניכיים מציקות לו. שימו לב לתגובות של הילד, הביאו לו נשכנים קרים ומרחו משחות המאלחשות את המקום. התגובה של תרופה מאלחשת היא מיידית (אתם יכולים לנסות את זה קודם על עצמיכם), ולכן אם זו הסיבה לבכי, הוא ייפסק לאחר כמה רגעים.
עייפות. סימני עייפות של תינוקות הם לרוב משיכה באוזניים, גירוד בפנים ובעיניים, הורדת הראש לרצפה בתנוחה שדומה לעמידת ראש, וכמובן… בכי. עם הזמן תלמדו לזהות את הסימנים לעייפות התינוק ולא תגיעו למצב של בכי, שמעיד על מצב של אובר עייפות (עייפות יתר).
כאבי אוזניים. כאבי אוזניים שכיחים מאוד בקרב תינוקות וכואבים מאוד. לחצו חלש מתחת לאוזניים של הילד, וראו את תגובתו. אם הוא יבכה מאוד או יקפוץ כתגובה לכך, ייתכן ומדובר בדלקת אוזניים, אשר לרוב מלווה בחום, ויש לגשת למרפאה לקבלת טיפול מיידי.
משהו מציק או כואב. לתינוק אין את האמצעים לומר את אשר מפריע לו ולעיתים כתגובה לכאב הוא בוכה. ייתכן שמדובר בבקיעת שיניים, בכאבי בטן, כאבים באוזניים, או כל דבר אחר. אנחנו לא יכולים לדעת בוודאות. לעיתים כדאי אף לתת משכך כאבים לתינוק לא רגוע, על מנת להקל עליו ולהפסיק את הבכי, כדי לתת לו לנוח ולהרגע. וגם לנו. לאט לאט תלמדו להכיר את הילד שלכם ותלמדו לזהות בדיוק למה הוא בוכה, על פי הסממנים המקדימים לבכי.
בכי של תינוקות
לא פעם, ולא פעמיים, אני נתקלת בפוסט של אמא מתוסכלת ברשתות החברתיות, שלא מבינה למה התינוק שלה בוכה. לא מעט נשות מקצוע או אימהות אחרות קופצות לעזרתה מציעות לה לבדוק – אולי הוא רעב? אולי כואב לו? ומציינות דרכים להרגיע שעובדות עבורן. אין משהו מתסכל כמו תינוק בוכה. אה, יש. תינוק שבוכה בלי שאתם יודעים למה הוא בוכה! בהתחלה תינוקות לא בוכים, הם צווחים. כאילו אתם מתעללים בהם, וככל שאתם הופכים להיות יותר לחוצים, הם צווחים חזק יותר, ואז אתם הופכים יותר לחוצים ויותר חסרי אונים…
בסוף תירדמו מותשים עם דמעות, אלא אם כן הוא עוד לא בן חודש והוא מרחם עליכם ובוכה בלי דמעות, אך ברגע שהדמעה הראשונה יורדת, אין דרך חזרה. גם אם הוא נרגע, אתם רק רוצים לנשום, ובשקט כדי שלא יתעורר ויתחיל לבכות שוב. אתם לא תמיד מבינים או יכולים להבין למה הוא בכה מלכתחילה… לכן, לפני שאתם מתחילים להילחץ, קודם כל קחו נשימה עמוקה. כן, גם אם יתעורר ויבכה שוב. דבר ראשון שאתם צריכים להבין זה שאתם לא צריכים לקחת את זה קשה. נכון שלפעמים זה מרגיש שהוא בוכה רק בשביל לבדוק אתכם, אבל האמת היא שהוא בוכה מהסיבה הפשוטה ביותר – זו הדרך היחידה שלו לתקשר איתכם, ועם העולם בכלל.
הוא עוד לא מדבר, הוא לא יכול להסביר את עצמו, ובטח שלא יכול לעשות דברים בשביל עצמו. הוא יכול רק לבכות. העניין הוא שהבכי הזה מבטא את הצורך שלו במשהו, וזה אף פעם לא סתם בכי. להבדיל מילדים גדולים יותר אשר בוכים לפעמים, פשוט כי הם יכולים. אם תשימו לב, כל בכי הוא אחר, ולפני כל בכי יש סימנים מקדימים שיעזרו לכם להבין למה הבכי הזה נועד. אם תעקבו ותבדקו, אז תראו שלאט לאט אתם מתחילים לזהות למה הוא בוכה הפעם.
חשוב להיות קשובים לכל בכי ולתת לו מענה. הוא לא בוכה מפינוק, אלא מצורך. כאשר הם גדלים ומתפתחים, הבכי נגרם גם מתסכול, למשל כאשר הוא לא מצליח להתהפך או הצעצוע רחוק לו מדי. אין צורך לקפוץ ולעזור על כל דבר קטן, אלא לתת לו להתמודד ולבכות מעט מתסכול, אך לא להגיע למצב של צווחות. אין בכך צורך. בכי אצל תינוקות מבטא צורך, ותמיד יש לו סיבה.