הנה מתקרב לו עוד חג, ל”ג בעומר, או כמו שאנחנו ההורים אוהבים לקרוא לו, עוד יום חופש ללא צורך של ממש. עוד יום שהילדים בבית וההורים צריכים למצוא סידור או להישאר איתם. אבל הפעם לא מדובר ביום רגיל ובחופש רגיל, כי ערב לפני החופש, מדליקים מדורות וזה כבר הופך את החג להרבה יותר מרגש.
לחוות את ל”ג בעומר כילדים וכהורים
אני זוכרת שבתור ילדה מאוד אהבתי את ל”ג בעומר, חג המדורות, כי היינו כמה משפחות וילדים יחד, והיו נותנים לנו לצלות מרשמלו, ורק לזה הייתי מחכה ומצפה. בתור נערה, זו היתה ההזדמנות לעבור בין כל המדורות, להתחיל עם הבנים ולהכיר אנשים, וגם כמובן תירוץ נהדר להיות ערים כל הלילה, לחזור הביתה לפנות בוקר מריחים כמו מדורה עם המון סיפורים וחוויות.

ל”ג בעומר, האש מהפנטת.
אך בתור אמא, אני לא מתה על החג הזה. הסיבות שלי די ברורות. כל מה שאהבתי בתור נערה, אני לא אוהבת בתור אמא – את ההמוניות, את הלילה הארוך, את הריח של המדורה, רק את המרשמלו אני עדיין אוהבת. בתור אמא, יש לי גם אחריות כי הילדים ירצו מדורה ומדורה היא לא משחק. כשאני חושבת על זה, והנה כך רואים שאני כבר אמא, איך נתנו לנו ילדים/בני-נוער לעשות מדורה בעצמנו? זה חסר אחריות לחלוטין. לחשוב על הלילות שלא אשן כשהילדים שלי יהיו בני נוער, שיצאו למדורות… עד אז, כל עוד הם קטנים והולכים איתי למדורה של הגן, אני עוד יכולה לקיים את הכללים של המדורה, וללמד אותם איך לחגוג את ל”ג בעומר בבטחה. מי יודע, אולי אפילו משהו ישאר אצלם כשיגדלו, הרי אחרי הכל, חינוך מתחיל מהבית.
כללים שחשוב לשמור עליהם בל”ג בעומר
- ילדים לא מדליקים או מכבים אש. רק מבוגרים.
- אסור להתקרב לאש.
- לא לזרוק דברים לתוך האש.
- יש לוודא שהאש כבויה לחלוטין, והמקום נקי ומסודר לפני שעוזבים את מקום המדורה.
- יש להקפיד לשתות מים, ושיהיו מים בכמויות גדולות בהישג יד.
- אין להבעיר אש בשטחים פתוחים.
- אין להבעיר עצים חיים או צמחייה.
- יש לקחת תיק עזרה ראשונה, שיהיה זמין ליושבים סביב המדורה.
למרות כל האיסורים והכללים, שנועדו כמובן לשמור על בטיחות וביטחון החוגגים, זה אחד החגים הכי כייפיים והכי שמחים שיש. האמת, יש משהו מרגש בחג שנחגג בלילה, ולמחרת אפשר לקום מאוחר. את הילדים זה בטוח מרגש, והעובדה שהם יאכלו סביב המדורה, יחלקו עם חבריהם פעילות לילית, וילכו לישון מאוחר, מרגשת אותם כבר שבוע לפני החג, והם מתרוצצים בבית וצועקים ‘אש אש מדורה תחתונים של בחורה’ כבר שבועיים שלמים.
מה כל כך כיף במדורה?
קודם כל, החוויה הלילית. בנוסף על כך העובדה שיש אש. האש היא מהפנטת, לא משנה בין כמה אתה. האחריות לאסוף קרשים לקראת המדורה, ורשימת המצרכים שמקבל כל ילד מלמדת אותם על אחריות, חלוקת תפקידים, ושיתוף פעולה. עניין הקמת המדורה משלב איסוף הקרשים וההכנות, מסייע לילדים להבין שהם מייצרים לעצמם את הבילוי שהם רוצים. על מנת שכולם יאכלו ויהנו הם צריכים להשקיע. הם עוטפים תפוחי אדמה בנייר כסף, זורקים למדורה, ולאחר מכן הם “אוכלים את מה שהם בישלו”, במקרה הזה יוצא שהם אוכלים תפוח אדמה מפוחם ואומרים שהוא טעים… אך לאחריו מגיע הקינוח המתוק, המרשמלו כמובן, אשר צולים מעל האש. אם תקפידו ועבדו על פי כללי הזהירות, וגם תכינו את הילדים מראש, אתם צפויים להנות מחג כייפי ומיוחד! חג שמח!