תסחיף ריאתי

תסחיף ריאתי בהריון ולאחר הלידה

תסחיף ריאתי נגרם כאשר העורק הראשי של הריאה נחסם. חסימה זו גורמת לחמצון נמוך וסימנים של עומס על החדר הימני בלב. התוצאה היא שליולדת יש קשיי נשימה, הדופק מוגבר והיא תחוש כאבים בחזה. התסחיף יכול להיות מקריש דם מהוורידים אשר ברגלי ההריונית, תסחיף של חומר שומני או תסחיף ריאתי.

התסחיף עצמו הוא נדיר, שזה אומר מבחינה סטטיסטית שהוא מתרחש אחת לכל חמש עשרה עד חמישים ושלוש אלף לידות. יש לקחת בחשבון שהלוקה בתסחיף ריאתי היא בעלת סיכויים נמוכים לצאת מהתסחיף בחיים. שיעור התמותה של הנשים ההריוניות שלקו בתסחיף ריאתי הוא גבוה ביותר, ועומד מבחינה סטטיסטית על בין 15% ל-30%. תסחיף ריאתי נחשב לאחת הסיבות המרכזיות למוות של יולדת.

תסחיף ריאתי

תסחיף ריאתי

כאשר אישה נכנסת להריון, היא בעצם נכנסת לתקופה מסוכנת יותר מבחינה בריאותית, ואפשר לומר אף תקופה יותר מגוננת בחייה. כל דבר קטן יכול לגרום לנזק או להסב נזק לה או לעובר. אפילו שפעת, שאם היתה אישה רגילה שאינה בהריון לוקה בה, היתה מתבטאת בצינון ותו לא. כאשר אישה הריונית נדבקת בשפעת, היא תגיב קשה יותר, תהיה חלשה יותר, וגם לא תוכל לקחת את התרופות שאישה שלא בהריון תוכל ליטול. לכן, הריונית גם תבריא לאט יותר.

כאשר יש לנשים מחלות רקע, או כאשר ההריון מוגדר “הריון בסיכון” והן נמצאות בשמירת הריון, הסיכונים הבריאותיים גדלים. במצבים אלו קיימת סכנה מוגברת לתופעות כאלה ואחרות וביניהן תסחיף ריאתי. תופעה זו יכולה לקרות במשכב לידה שהוא בשישה שבועות שלאחר הלידה, והסיבה לכך היא קרישיות יתר הנגרמת במחזור הדם בתקופה של ההריון ושל משכב הלידה.

למרות שהתסחיף הריאתי הוא נדיר, הוא נחשב לאחת הסיבות המרכזיות למוות של יולדות. בעקבות כך, ישנה חשיבות רבה לזהות את הסימנים ולהגיב בצורה מיידית. סימנים מחשידים לתסחיף ריאתי כוללים קוצר נשימה פתאומי, כאבים בחזה, תחושת דפיקות לב מואצות, חיוורון או הזעה מרובה, ולעיתים גם עילפון או דימום מוגבר לאחר הלידה. ככל שהזיהוי והטיפול בתסחיף הריאתי מוקדם יותר, כך יש סיכוי גבוה יותר לטפל בזמן ולצמצם את הסיכון למוות.

יש לפנות מיד לטיפול רפואי במקרה של חשד לתסחיף ריאתי. הטיפול הכולל בדרך כלל תרופות מדללות דם (אנטיקואגולנטים) שיכולות למנוע את התפשטות הקריש, ולעיתים אף נדרשת פעולה כירורגית או טיפול משלים במקרים חמורים. לרוב, טיפול מיידי יכול להציל חיים ולהפחית את הסיכון לסיבוכים נוספים של האישה.

על אף שמדובר במצב רפואי שאינו שכיח, תסחיף ריאתי הוא סכנה אמיתית וגדולה ליולדות, במיוחד לאחר לידה או במהלך ההיריון. נשים שנמצאות בקבוצות סיכון (למשל, נשים עם היסטוריה של קרישי דם) צריכות להיות מודעות לסימנים ולהתייעץ עם הרופא לגבי אמצעים למניעת תסחיף ריאתי בלידה או לאחריה.

 

סיבות לתסחיף ריאתי בהריון או לאחר לידה

הסיבה העיקרית להתפתחות תסחיף ריאתי לאחר לידה היא היווצרות קרישי דם. במהלך ההיריון, במיוחד בשלבים המאוחרים של ההיריון, קיימת עלייה בסיכון לקרישי דם בשל השינויים ההורמונליים והפיזיולוגיים בגוף. הרחם הגדל מפעיל לחץ על הוורידים הגדולים בבטן, דבר שמפחית את זרימת הדם ומקדם היווצרות קרישים. לאחר הלידה, במיוחד אם מדובר בלידה קשה או ניתוח קיסרי, עלול קריש דם להתפצל ולהתפשט לזרם הדם, בסופו של דבר להגיע לעורק הריאה ולחסום אותו.

סיבות נפוצות לתסחיף ריאתי בהריון או לאחר לידה:

  1. קרישיות יתר. קרישיות יתר היא הסיבה העיקרית שבגללה מומלץ לזוז בהריון וגם לאחר לידה. גם אישה שילדה בניתוח קיסרי, יש לזוז ככל הניתן ולמנוע מקרישי דם ברגליים לעלות לריאה. הדבר נכון כמובן גם עבור נשים הריוניות הסובלות מקרישיות יתר של הדם ללא קשר להריון. אשפוז ממושך בו הההריונית לא קמה ומסתובבת, יכול להוביל לקרישי דם שיגיעו לריאה ויגרמו לתסחיף ריאתי.
  2. נשים שנטלו גלולות למניעת הריון טרום ההריון, נמצאות בסיכון לסבול מתסחיף ריאתי. הסיבה היא שבגלולות יש את הורמון האסטרוגן, ומינון יתר של האסטרוגן עלול לגרום לתופעה.
  3. השמנת יתר לפני ובמהלך ההריון. במהלך ההריון ולפניו חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, וכמו כן גם לאחר הלידה בהתאם לשלב בו את נמצאת.
  4. עישון. נשים המעשנות במהלך ההריון מגבירות ומגדילות את הסיכון לחלות ולסבול מכמה תופעות, שיכולות להשפיע הן עליהן והן על העובר. תסחיף ריאתי הוא אחד מהם. לכן, מומלץ ורצוי לא לעשן כלל או להמעיט בעישון כמה שניתן בהריון וליד התינוק. בנוסף לכך, עישון גם עלול לגרום למוות בעריסה.

 

סימנים לתסחיף ריאתי

  1. קוצר נשימה פתאומי.
  2. דופק לב מוגבר.
  3. לחץ בחזה.
  4. במקרים מסויימים, ירידה מהירה ביותר של לחץ הדם והתעלפות.

מכיוון שמדובר בתופעה חמורה העלולה לגרום למוות מיידי, הטיפול הראשוני יהיה לתת חמצן ליולדת, יחד עם חומרים בדם נגד קרישיות, למשך תקופה ארוכה לאחר ייצוב מצבה. כאשר מזהים תסמינים היכולים להעיד על תסחיף זה, הכי חשוב לייצב את מצבה של האישה ולוודא שקריש הדם לא יגרום לנזק או חלילה למוות. הצוות הרפואי יטפל במערכת הנשימה של האישה וייתן מענה לבעיות הקרישה והלב תוך מעקב צמוד. כאמור מדובר במקרה נדיר אך חמור ביותר. לכן אם את סובל מקרישיות יתר בדם ואת מתכננת הריון או שאת כבר בהריון, יש לפנות לגורם רפואי ולוודא שאת במעקב רפואי צמוד, שכן את בקבוצת הסיכון לתסחיף ריאתי.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!