אחת המערכות החשובות ביותר בשלבי ההתפתחות של התינוק היא מערכת ההצלבה. מערכת זו מתחילה לפעול בגיל שלושה חודשים, ומשלבת את התפקודים של המח. מערכת ההצלבה היא בעצם האפשרות והיכולת המוחית של התינוק לתיאום בין שתי האונות, הימנית והשמאלית, בו בזמן בצורה תקינה. בהסבר פשוט לנו ההורים, מדובר על ביצוע של שתי פעולות במקביל בצורה תקינה.
כל כך הרבה מערכות יש לקטנטנים האלה. הם נולדים עם כל היכולות לעשות את הדברים ולהתפתח, אבל לפעמים אנחנו צריכים קצת לעזור להם. לא לזרז אותם או למהר את ההתפתחות שלהם, אלא לעזור להם להתפתח באופן תקין, בקצב שלהם, אבל בצורה הנכונה. בשביל לעשות את זה נכון, עלינו להכיר את המערכות שלהם, איך הן פועלות, למה הן נועדו, ומה אנחנו אמורים לעשות כדי לסייע להן לפעול כראוי.
חשיבות מערכת ההצלבה של התינוק

מערכת ההצלבה של התינוק
מערכת ההצלבה היא אחת המערכות החשובות במוח, מכיוון שאם אינה תקינה היא עלולה לגרום לקושי בהתפתחות המוטורית, הפרעות של קשב וריכוז, היפר אקטיביות ומצבים נוספים שיתפתחו אצל התינוקות כאשר יגדלו, באם הם יתפתחו עם מערכת הצלבה לא תקינה.
איך מזהים קושי במערכת ההצלבה של התינוק?
- כאשר התינוק לא מצליח להעביר יד מעבר לקו האמצע של גופו.
- כאשר התינוק מתקשה לתפוס יד ורגל נגדיות.
- כאשר יש קושי בהפרדת ידיים ורגליים בתנועה.
על מנת לזהות את הקושי ולאתר אם יש בעיה במערכת ההצלבה ניתן לבצע תרגילים שונים. להלן מספר תרגילים מומלצים לביצוע עם התינוק על-מנת לשפר את התפקוד של מערכת ההצלבה שלו:
1. למדו את התינוק שלכם מהו קו האמצע של גופו. איך תעשו זאת? תחילה השכיבו אותו על הגב, והעבירו את האצבע שלכם לאורך גופו בקו האמצע. מלמטה למעלה וחזרה. לאחר מכן, השכיבו אותו על הבטן, ועשו את אותו הדבר על גבו.
2. לאחר שהשכבתם את הילד על הגב ועל הבטן, השכיבו אותו על הצד. שכבו מולו עם צעצוע, דברו אליו וצחקו איתו. תוך כדי העבירו את הצעצוע בקו האמצע מקדימה ומאחורה, פעם אחר בפעם, בכל פעם בצד אחד, ולאחר מכן במקביל.
3. השאירו את התינוק שוכב על צידו, קחו את ידו העליונה וטפחו איתה על הרצפה, כמה שיותר קרוב אליו. קרבו והרחיקו את היד.
4. השכיבו את התינוק על בטנו ורכנו מעליו. החלו לעסות את גופו באלכסונים ובהצלבה, מהרגל הימנית ליד השמאלית ומהיד השמאלית לרגל הימנית, כך שירגיש את כל גופו בהצלבה.
5. השאירו את התינוק על גבו והחלו לחבקו בעזרת ידו, אך בהצלבה – רגל ימין ליד שמאל, ורגל שמאל ליד ימין, כאשר אתם סוגרים ופותחים את החיבוק ודואגים ליישר את המרפקים תוך כדי הפעולה.
6. כאשר התינוק על גבו, הביאו לו צעצוע לאחוז בו. איחזו את ידיו ביחד עם הצעצוע, והעבירו אותו על קו האמצע של גופו ביחד. כך ילמד התינוק להרגיש את קו האמצע באמצעותכם. אל תעשו זאת בכח, אלא ברוגע ותוך כדי משחק ושיתוף פעולה עמו.
תרגול קבוע עם התינוק יכול להעשות בכיף עם שירה ומוסיקה, או תוך כדי משחק. התינוק לא צריך להרגיש שמדובר בתהליך התפתחותי ולהתנגד כל עוד התרגולים נעשים ברוגע, כאשר ההבנה הבסיסית היא לעזור לתינוק להתפתח בצורה התקינה ביותר לפי השלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא. מעבר לחיזוק מערכת ההצלבה, תהנו מזמן איכות עם הנוני הפרטי שלכם, שזה לא פחות חשוב!
נכתב בשיתוף נועם גונן, מומחית בהתפתחות תינוקות בשיטת ורדי.