בשני ההריונות שלי סבלתי מצירים מוקדמים. מסתבר שיש לי מום כלשהו ברחם, שבשלב כזה או אחר של ההריון מנסה לפלוט את ההריון, ולמזלי לא מצליח. את רוב ההריון עשיתי בשמירת הריון, תוך כדי שכיבה, כשבכל בדיקה הרופא היה אומר: “צוואר הרחם אטום וסגור, וזה המזל!”. באותו זמן הבנתי שזה מה שהציל אותי בשבועות המוקדמים יותר, למרות הצירים. כשכבר הגעתי למצב של לידה, התחילו לדבר על מחיקה של צוואר-הרחם ופתיחה. אבל אף אחד לא הסביר לי על האיבר הזה, תפקידו, מיקומו ומטרתו. אחרי הכל, מדובר באיבר מאוד חשוב בתהליך הלידה, ולכן חשוב לדעת עליו כמה שיותר.
צוואר הרחם – מה זה בדיוק ואיפה הוא ממוקם?
צוואר-הרחם, לפי הגדרתו המילונית, הוא החלק התחתון והצר ביותר של הרחם. זהו האיבר המחבר בין גוף הרחם, לבין הנרתיק של האישה, כאשר חלקו התחתון בולט לתוך צוואר הנרתיק. לכן אפשר להבחין בו בבדיקה ואגינלית, ולראות את אורכו ואת פיתחו. במצב רגיל ותקין, צוואר הרחם סגור על ידי ריר צמיגי, על מנת שלא יעברו זיהומים לתוך חלל הרחם. כאשר יש ביוץ והביצית מוכנה, הריר הופך לנוזלי ומאפשר לזרעונים לעבור דרך צוואר הרחם ולהגיע אל החצוצרות ואל הרחם עצמו. כאשר אישה נקלטת, ובמהלך כל ההריון, צוואר הרחם צריך להישאר אטום וסגור לחלוטין, על ידי פקק רירי מיוחד שנוגד חיידקים. פקק זה יוצא כהפרשה מהנרתיק כאשר הרחם מתחיל להתרחב לקראת הלידה, או בלידה עצמה. אין זה אומר שאם יצא פקק זה אזי הלידה תתחיל באותו הרגע בדיוק, אבל זה אומר שמועד הלידה קרוב מאוד.
תפקידיו של צוואר הרחם
- לאפשר את מעבר הזרעונים אל הביצית ברחם, על מנת שתופרה. כאשר אישה חווה אורגזמה, צוואר הרחם מתרחב והסוגר הרירי הצמיגי שלו נהיה נוזלי. כך מתאפשר מעבר קל של הזרע אל חלל הרחם ואל החצוצרות.
- צוואר הרחם מתרחב בזמן המחזור החודשי על מנת לאפשר זרימת הדם של הוסת החוצה. ההתכווצויות והכאבים שנשים חשות הן של ההתרחבות הזו של צוואר הרחם.
- בלידה צוואר-הרחם מתכווץ ומתרחב עד לקוטר של עשרה סנטימטרים, וזאת בשביל שהתינוק יוכל לצאת מהרחם דרך צוואר הרחם, והחוצה אל אוויר העולם דרך הנרתיק.
אי תקינות של צוואר הרחם
צוואר הרחם מתפתח אצל האישה עוד בהיותה עוברית בשבוע שש להריון של אמה. כאשר צוואר הרחם של העוברית אינו מתפתח כראוי, ייתכן שלא הסתיים תהליך ההתפתחות שלו. אי לכך, יכולות להיווצר מספר בעיות או מקרים בעייתיים:
-
צוואר הרחם – מה זה בכלל?
מצב בו הרחם מתפתח, אך לא מתפתח צוואר רחם. במצב כזה הדם שנוצר בתהליך הוסת החודשי, לא יוכל לצאת דרך הנרתיק החוצה והוא זורם לתוך הרחם. יש לבצע ניתוח במצב כזה, על מנת להרחיב את הנרתיק ולאפשר יציאה של הדם.
- רחם דידלפי. זהו מצב רפואי בו נוצרו שני רחמים, ולכל רחם צוואר רחם ונרתיק משלו.
- רחם דו קרני. מצב בו נוצרו שני רחמים, אבל יש צוואר רחם אחד משותף לשניהם.
- רחם מחיצתי. מצב בו ישנה מחיצה מהחלק העליון של הרחם ועד לחלקו התחתון של צוואר הרחם. כך נוצרים שני רחמים. לעיתים, המחיצה היא רק בחלק מהרחם. נשים עם רחם מחיצתי נוטות להפלות, מכיוון שהמחיצה מפריעה להשתרשות העובר ברחם. יש להבדיל בין רחם דו קרני ורחם מחיצתי על ידי בדיקה של רופא מומחה.
- מצב נדיר בו לא מתפתח רחם ולא מתפתח צוואר הרחם. במצב כזה תוכל אותה אישה לייצר ביציות בשחלות, אך לא לפתח עובר וללדת, אלא באמצעות פונדקאית.
מחיקה של צוואר הרחם
צוואר הרחם הוא סך הכל באורך של שלושה סנטימטרים. כאשר הלידה מתחילה, הוא נהיה בעובי של דף נייר, ואלו אחוזי המחיקה שהרופאים מציינים. את הפתיחה של הצוואר הם יציינו בסנטימטרים, ואת עובי הצוואר הם יציינו באחוזים. לרוב, ובלידות ראשונות בעיקר, קודם כל תתבצע מחיקה כמעט מלאה, לפני שתתחיל פתיחה של ממש. ואילו בלידות לאחר מכן, שתי הפעולות תתבצענה במקביל. בפעם הבאה שאתן בחדר הלידה, ומדברים איתכם על אצבעות, סנטימטרים, ומחיקה של צוואר הרחם, תדעו במה מדובר!