עזבו אתכן מהלידה, הכאבים והתפרים. ברגע שאת יודעת שיש לך בן, ושמונה ימים אחרי הלידה הוא יצטרך לעבור ברית מילה, את מוכנה לעבור שוב את הלידה ורק שהברית תעבור בשלום, ולא יקרה דבר לרך הנולד. ככה זה, ברגע שהפכת להיות אמא, ואפילו קצת לפני זה, את מתחילה לגונן עליו ולדאוג לו. לאחרונה, יש לא מעט סיפורים ברשת על טעויות של מוהלים ותינוקות שהובהלו לבתי חולים עקב ברית מילה שנעשה בצורה לא נכונה. הדבר גורם, ובצדק, לפחד אצל האימהות שילדו בנים או שעתידות ללדת בנים.
אך, האם החלופה של ביצוע בית מילה אצל רופא כירורג בבית חולים עדיפה? הרי מוהלים, זהו תפקידם, וזה מה שהם עושים ומתמחים בו. מצד שני, עם כל כך הרבה סיפורי זוועה, מי רוצה להסתכן?! כאשר מדובר בהליך כירורגי, מדובר בעצם בהכנסת התינוק לניתוח ייזום, כאשר הוא בן שמונה ימים בלבד. בינינו, גם זו גם לא האופציה הכי טובה בעולם. אז מה עושים אמא ואבא, שצריכים לבחור, האם להפקיד את הרך הנולד, כאשר הוא בן שמונה ימים בלבד, בידי מוהל או רופא כירורג שיבצע את הליך ברית המילה?
ברית על ידי מוהל
מוהל מוסמך ומורשה הוא מוהל בעל רישיון ממשרד הבריאות וממשרד הדתות. ברית מילה נעשית ללא אלחוש מקומי וללא הרדמה, המוהל יבקש מהאם להניק או להאכיל את התינוק היטב לפני הברית, על מנת שיהיה שליו ורגוע. המוהל ישקה את התינוק במעט יין להרגעה, ויש מוהלים המורחים מעט משחת אלחוש בכל זאת לפני הברית. המוהל יבצע את החיתוך, ולאחר מכן ירגיע את התינוק עליו, ויעביר אותו לאחר מכן לאם בצירוף הוראות כיצד לטפל בחבישה וכיצד המקום צריך להיראות.
המוהל ייצור קשר למחרת, כדי לבדוק את מצב התינוק. יש כאלו הבאים לבדוק פיזית, על מנת לראות שהכל תקין. בפעם הראשונה שהתינוק ייתן שתן לאחר הברית, זה יהיה כרוך באי נוחות ובכאבים, אך הדבר מובן מאליו מכיוון שהוא עבר כרגע חתך במקום מאוד רגיש בגופו. לאחר הברית יש להרגיע את התינוק, לתת לו לינוק או לאכול היטב, לתת משככי כאבים בעת הצורך, ולהקפיד על טיפול במקום. כמובן יש לעקוב ולבדוק בימים שלאחר מכן שהכל תקין.
יתרונות ברית מילה באמצעות מוהל
- המוהל הוא מוסמך, מכיר את התהליך, ומבצע זאת במשך דורות ושנים.
- מדובר בהליך דתי המלווה בברכות ואיש דת. לכן רוב האנשים מעדיפים לבצע אותו בצורה הישנה, המסורתית והמוכרת.
- מדובר בהליך מהיר ומקצועי, אשר מסתיים במהירות.
חסרונות ברית מילה באמצעות מוהל
- אם אין זיקה לדת, רבים לא רוצים לבצע את הברית עם מוהל, ופחות מתחברים לברכות ולטקס עצמו.
- מוהלים אשר עושים טעות במהלך הברית ועלולים לפגוע בתינוק, ויש לקחת אותו לבית החולים בהקדם. שוב, מדובר בתינוק בן שמונה ימים בלבד.
- בטקס הברית, ישנו את מרכיב הקזת הדם, בו יכניס המוהל את איבר מינו של התינוק לפיו. לכן, הורים רבים חוששים מהדבקה או הגיינה. קרו מקרים בהם המוהל הדביק את הרך הנולד בהרפס מעצם ביצוע הפעילות.
ברית על ידי רופא כירורג

ברית מילה באמצעות רופא כירורג
בברית שנעשית על ידי רופא כירורג, יקבלו ההורים משחה מאלחשת שיש למרוח אותה על האזור כשעה לפני ביצוע המילה. בנוסף, הרופא יזריק לתינוק חומר הרדמה לבסיס איבר המין ומסביב לו, ורק אז יבצע את החיתוך עצמו.
יתרונות ברית מילה באמצעות רופא כירורג
- התינוק לא ירגיש את הזריקה של הרופא.
- התהליך מתבצע על ידי רופא כירורג המוסמך לכך. כדאי לדעת שישנם גם רופאים כירורגים שהם גם מוהלים בהכשרתם.
- אם התהליך מתבצע בבית החולים וישנה תקלה, או חלילה קורה משהו, התינוק יקבל מיידית את הטיפול הדרוש, בו במקום. אם ברית המילה מתבצעת בבית, הרופא ידע מה לעשות אם חלילה יקרה משהו עד שיגיע התינוק לבית החולים.
- האלחוש מחזיק כחמש שעות לאחר ביצוע המילה, מה שייתן לתינוק זמן להירגע מההליך הכירורגי.
החסרונות ברית מילה באמצעות רופא כירורג
- מדובר בהליך כירורגי עם הזרקה של חומר מרדים לתוך גופו של התינוק, כאשר מדובר בתינוק בן שמונה ימים בלבד.
- לא מבוצע הטקס הדתי, אלא אם כן מדובר ברופא שהוא גם מוהל.
- האלחוש והזריקה ולא מבטיחים פחות כאבים לתינוק לאחר הברית, ועדיין יש לתת לו משככי כאבים כמו מילה רגילה.
כך או כך, מה שתבחרו, זכרו שמדובר בפעולה מאוד רגישה. לכן יש לשקול בכובד ראש את ההחלטה – מוהל או רופא, וכמובן רק לאחר מכן לבחור את איש המקצוע המתאים ביותר, בהתאם להשקפת עולמך וליתרונות או החסרונות הכרוכים בבחירה שלך.