לא מספיק שיש כל כך הרבה חיסונים שהקטנים האלו צריכים לקבל בשנה הראשונה לחייהם, על כך מתווסף להם מגיל חצי שנה חיסון מומלץ שאינו בגדר חובה – חיסון נגד שפעת. מכיוון שאנחנו אלו שאחראים על בריאותו של התינוק שלנו, אזי ההחלטה האם לחסן אותו נגד שפעת או לא, היא החלטה לגמרי שלנו. מכיוון שלא מדובר בחיסון שהינו חובה ואינו בשרשרת החיסונים הרגילה, רופא הילדים יכול רק להמליץ לחסן את התינוק, אך ההחלטה הסופית היא שלנו, ההורים.
מחלת השפעת וחשיבות מניעתה
מחלת השפעת היא מחלה שנגרמת על ידי נגיף ומתפשטת בעיקר בחורף. כשליש מהילדים נפגעים ממנה מידי שנה, והנתון מגיע ל-50% כאשר מתפרץ נגיף אלים יותר של השפעת, כמו למשל שפעת החזירים. מכיוון שילדים הינם רגישים יותר מאיתנו, וגם חשופים יותר לנגיפים וחיידקים, הם נדבקים ביתר קלות במחלה. התסמינים של המחלה הם: חום גבוה, נזלת מרובה, שיעול טורדני, כאבי ראש וחולשה כללית. לעיתים החולים בשפעת יכולים לסבול גם מהקאות ושלשולים.
המחלה עצמה אינה נעימה כלל, אך אינה מסוכנת. מה שמסוכן בה הוא הסיבוכים שלה. סיבוכי מחלת השפעת עלולים לגרום לדלקת ריאות, דלקת אוזניים קשה, סיכובים במערכת העצבים ועוד מקרים נוספים ולא נעימים כלל וכלל, ואף מסוכנים מאוד לילדים, פעוטות ותינוקות.
חיסון נגד שפעת לילדים ותינוקות
על חיסון נגד שפעת ממליצים הרופאים מגיל חצי שנה ומעלה. תינוקות וילדים, וכן נשים הרות, נמצאים בקבוצת סיכון וכן בסיכון גבוה לסיבוך של המחלה. כמו כן, ילד חולה בשפעת מהווה גורם מאוד מרכזי בהפצתה, ויכול להדביק ילדים אחרים וכן מבוגרים. חיסון, כאמור, יפחית את הסיכויים לחלות במחלה וכן להדביק אחרים בשפעת.
איך ילדים מקבלים את החיסון?

חיסון נגד שפעת לתינוקות וילדים
מגיל חצי שנה ועד גיל שנתיים תינוקות יקבלו את החיסון בזריקה רגילה, אשר מכילה חומר ובו שלושה שנים של הנגיף המומת.
מעל גיל שנתיים, הילדים יקבלו את החיסון הרגיל, אשר מכיל ארבעה זנים של נגיף השפעת במצב חי-מוחלש. במידה ויש קושי לתת זריקה, או שהילד מפחד, ניתן לתת את החיסון בתרסיס לאף (פלומיסט). ילדים שיש להם ליקויים במערכת החיסונית, מטופלים בסטרואידים במינון גבוה, חולים במחלת ריאה, או אלרגים לחלבון ביצה (אחד ממרכיבי החיסון), לא יוכלו לקבל את החיסון החי המוחלש ולכן יקבלו את החיסון המומת.
ילדים עד גיל שמונה שמקבלים בפעם הראשונה את החיסון, יקבלו אותו בשתי מנות, בהפרש של ארבעה שבועות בין חיסון לחיסון. אם הילד כבר חוסן בעבר, או שהוא מעל גיל שמונה, תספיק מנת חיסון אחת.
לשלב את החיסון בין כל החיסונים שהתינוק מקבל
אין שום בעיה לחסן את התינוק או הילד בכל החיסונים השגרתיים, ואין צורך במרווחים ביניהם, כל עוד מדובר בחיסונים המורכבים מנגיפים מומתים. לעומת זאת, יש להקפיד על מרווח של כארבעה שבועות בין חיסון המכיל נגיף חי-מוחלש לבין חיסונים אחרים, שמכילים גם הם נגיף חי מוחלש.
תופעות לוואי של החיסון נגד שפעת
תופעות הלוואי של החיסון הן קלות יחסית ועוברות מהר – אודם ונפיחות במקום הזריקה, חום, כאבי שרירים וחולשה כללית. תופעות הלוואי נמשכות כ-48 שעות, ואם הן ממשיכות מעבר לכך, יש לפנות לרופא לבדיקה. החיסון לא יכול לגרום למחלת השפעת מכיוון שהוא מורכב מנגיף מת או מנגיף מוחלש, שאינו יכול להדביק את הגוף. אם הילד חוסן וחלה למרות זאת בשפעת, כנראה שהוא נדבק בנגיף בסמוך למתן החיסון, או שהחיסון טרם הספיק לייצר את ההגנה הדרושה על מנת שלא יחלה. יש לקחת בחשבון שלאחר החיסון, המערכת החיסונית של התינוק או הילד חלשה יותר, והוא עלול להידבק בנגיפים אחרים. לכן, צריך להקפיד על מנוחה ושתייה מרובה ולא לחשוף אותו לסביבה בה הוא עלול להידבק בנגיפים אחרים.
האם צריך להתחסן כל שנה?
בכל שנה משתנים הנגיפים של השפעת ומשרד הבריאות מחדש את החיסון, בהתבסס על הנגיפים שפרצו בשנה הקודמת ואלו שצפויים להתפרץ השנה. אי לכך, יש צורך להתחסן בכל שנה מחדש, על מנת שהגוף ייצר את הנוגדנים בהתאם. כיום, טענת משרד הבריאות היא שהחיסון נגד שפעת הוא האמצעי היעיל ביותר להתמודדות עם המחלה, להפחתת ההידבקות בה ומניעת סיבוכים כתוצאה ממנה. עם זאת, לא מעט הורים בוחרים לא לחסן את הילדים, ו”זוכים” לכמה ימים של מחלה שעל הגוף להתמודד איתה. בשורה התחתונה, ההחלטה אם לחסן את התינוק או הילד בחורף הקרוב היא שלכם, ושלכם בלבד.