ההנחיה של משרד הבריאות, נכון להיום, היא הנקה מלאה או תחליף מזון לתינוק עד גיל חצי שנה, ורק אז לתת טעימות של אוכל מוצק לתינוק. הנחיה זו שונתה יחסית לאחרונה, כאשר לפני כן הורים הונחו לתת טעימות לתינוק כבר מגיל ארבעה חודשים. כאמור, ההנחיות היום אומרות שישה חודשים, אבל מסתבר שלא כל התינוקות מוכנים באותו גיל ל”טעימות”, ויש תינוקות שמוכנים לפני גיל חצי שנה, וגם זה בסדר. בעצם בסביבות גיל ארבעה חודשים, פלוס מינוס, אם התינוק מתפתח כראוי ומראה סימנים שהוא מוכן, ובעיקר מראה עניין, אז אפשר להתחיל עם טעימות של אוכל מוצק.
כמה דברים שחשוב מאוד לדעת לפני שנותנים לתינוק לטעום אוכל מוצק:
- מדובר אך ורק בטעימות, ולא החלפה של ארוחה שלמה או מנות גדולות של ממש. טעימה קטנה מכל דבר.
- אין להפסיק להניק או לתת תחליף חלב בזמן הטעימות.
- יש להתחיל את הטעימות בירקות ולאחר מכן בפירות.
- את הטעימות הראשונות יש להתחיל במהלך היום, ולעקוב אחר תגובות אלרגיות. שאם חלילה תהיה תגובה כלשהי, היא לא תקרה בלילה.
- אין לתת מוצרי חלב לפני גיל תשעה חודשים, וכן אין לתת חלב ניגר או דבש לפני גיל שנה.
- אין לתת לתינוק מזון אלרגני, כמו פירות טרופיים או אוכל שאחד ההורים אלרגי אליו לפני גיל שנה, ויש לעקוב אחר תגובות התינוק.
מתי אפשר לתת מזון מוצק לתינוק?
הכללים הבאים יכולים לסייע בידך להחליט האם ניתן כבר לתת לילד טעימות של אוכל מוצק או לא. שלושה כללי אצבע שלפיהם תדעו מתי אפשר לתת לתינוק מוצקים:
- אם התינוק יושב בצורה יציבה לבדו ומחזיק את הראש.
- כאשר התינוק יכול לתאם בין העיניים הידיים והפה, כלומר, כאשר הוא רואה את המזון המוגש לו ויכול לקחת אותו, לאחוז בו ולהכניסו לפה.
- יכולת ברורה של התינוק לבלוע מוצקים.

אוכל מוצק לתינוק
מכיוון שהורים רבים החלו לתת מזון מוצק בגיל ארבעה חודשים, ולהחליף ארוחות מעבר לרק טעימות, שינה משרד הבריאות את ההנחיה. בהסתמך על כך ששלושת הכללים האלה, שמראים שהתינוק מוכן לאכול מוצק, מתקיימים אצל רוב התינוקות בגיל חצי שנה ומעלה, כך לאט לאט אפשר להתחיל להחליף ארוחות ולהוריד בהנקה או בתחליף החלב של התינוק בארוחות מוצקות. אם התינוק דוחה את האוכל שמציעים לו, או שכלל לא מתעניין בו, הרי זו הוכחה שהוא לא מוכן וגם אם עבר את גיל החצי שנה אין להילחץ מכך. כל ילד אוכל מוצק בזמן שלו. אם הוא אוכל כמו שצריך ומתפתח, הניחו לו וחזרו להציע לו טעימות לאחר כשבוע בשנית. כמו כן, תינוק שטרם הגיע לגיל חצי שנה אבל כבר בוהה לכם בצלחת ורוצה לטעום כל דבר שאתם אוכלים, נסו לתת לו לטעום מעט. יכול להיות שהוא כבר מוכן. מומלץ להתחיל את הטעימות עם ירקות ולאחר מכן פירות. לאחר הטעימות הללו רצוי להוסיף מזונות העשירים בברזל כמו בשר, דגים, דייסות וקטניות ולהימנע ממוצרי חלב שהם דלים בברזל, היות ותינוקות צריכים כמות גדולה של ברזל, בעיקר בשנה הראשונה לחייהם.
מזון מוצק לתינוק – להתחיל עם ירקות ולאחר מכן לעבור לפירות!
הירקות, לעומת הפירות, אינם מתוקים והסבירות לאלרגיה אצל התינוק נמוכה יותר. אם התינוק יטעם פירות מתוקים, יכול להיות שלא ירצה לטעום לאחר מכן את הירקות. רצוי לתת כל יומיים ירק אחר, ולאחר מכן להתחיל לערבב, רק לאחר שבטוחים שאין תגובה אלרגית של התינוק לאחד הירקות. יש לבשל את הירקות ולמעוך היטב, ואז לתת טעימה עם האצבע או באמצעות כפית – גזר, קישוא, תפוח אדמה, דלעת, וכל אחד בנפרד לפני שמערבבים בניהם. מכיוון שלא מתבלים את הירקות עם מלח, ניתן לבשל אותם עם מעט סלרי ופטרוזיליה, וכמובן להוציאם לפני הטחינה של הירקות.
לאחר מכן, מומלץ לעבור לעדשים כתומים, דייסות, מרק הודו או עוף טחון ודג. לא מומלץ לתת ירקות כמו כרובית או ברוקולי, שעלולים להיות כבדים מדי למערכת העיכול של התינוק ולגרום לפעילות מעיים מוגברת וגזים אצל רוב התינוקות. כאשר מחליטים לתת פירות, יש להקפיד על קילוף וטחינה של כל פרי בנפרד. יש להגיש את הפירות לטעימות כאשר הם טריים ולא לשמור במקרר. כמו שאמרנו לגבי ירקות, גם בפירות, יש לנסות את אותו פרי במשך יומיים ורק לאחר מכן לעבור לפרי אחר, ובסוף לערבב בין פירות שונים. כדאי ומומלץ להתחיל עם תפוח, לאחר מכן אגס, בננה, ולאחר שהתינוק התנסה בכולם, ניתן לשלב בניהם. מומלץ מאוד לתת את הפירות ביחד עם טחינה גולמית, שהיא מאוד בריאה, אבוקדו, וכן מיץ מפירות הדר. גם כאן יש להוסיף כל פעם משהו אחד בנפרד, למשך יומיים כדי לבדוק את תגובת התינוק ורק לאחר מכן לערבב. שיהיה בתיאבון!