כהורים אנחנו מכירים היטב את המושג “שעות שינה” ואת טבלת שעות השינה מומלצת לתינוקות המחולקת על פי גילאים. כאשר יש לנו תינוק שישן שעה במשך היום או ישן לילה רצוף, אנחנו רצים לבדוק שזה תקין וכמה הוא צריך לישון בהתאם לגילו, כדי לראות שהוא מתפתח כראוי. כדי לעשות זאת, צריך להכיר מושג חשוב לא פחות, אשר רוב ההורים כלל לא מכירים, הלא הוא “חלונות שינה“. חלון שינה הוא בעצם הזמן האידיאלי בו כדאי ורצוי להשכיב את התינוק לישון. כלומר, מהרגע שבו הוא מתחיל להראות סימני עייפות (שפשוף עיניים, בכי, עצבנות, משיכות באוזן או כאשר מופיעים סימני עייפות אחרים) עד שהוא נרדם.
אם נשכיב תינוק מאוחר מדי לישון, אז הוא יפספס את חלון השינה שלו, וסביר להניח שהדבר יתבטא בבכי מוגבר, בעצבנות יתר, חוסר נינוחות וקושי להירדם. ישנם תינוקות שמגיבים בדיוק ההיפך מכך, הם נכנסים לסוג של היפראקטיביות כתוצאה מפספוס חלון השינה שלהם, ומצב הרוח שלהם הופך לטוב במיוחד, הם הופכים להיות פעילים מאוד וממש לא בכיוון של שינה. במצב כזה ניתקל בשינה לא רצופה לאחר מכן, עם הרבה התעוררויות לתקופות קצרות אמנם, אבל עדיין התעוררויות, התעוררויות במהלך הלילה והתנהלות כאילו נגמרה השינה והגיע הזמן לקום, כמו התעוררות בשעה מאוד מוקדמת בבוקר.
ישנו כלל מאוד חשוב שיש לדעת ולהקפיד עליו והוא “שינה מעודדת שינה, ועייפות מעודדת עייפות”. ישנם הורים שחושבים שאם יעייפו את התינוק הוא יירדם במהירות וישן טוב יותר, אך ההפך הוא הנכון – תינוק שלא יישן טוב במהלך היום ויפספס את חלון השינה שלו, לא יירדם כלל בקלות וגם יישן פחות טוב. לכן חשוב, שאנחנו ההורים, נלמד להכיר את התינוק שלנו ולוודא שהוא הולך לישון מבלי לפספס את חלון השינה. איך נעשה זאת נכון?

חלונות שינה – פתרון לשינה של תינוקות
תינוקות עד גיל שלושה חודשים – יש להשכיב לישון לפני שהם מתחילים להראות סימני עייפות. בגיל הזה תינוק צריך לישון כל שעה-שעתיים, כך שיש לשים לב לזמן ולהשכיב אותו לישון באופן יזום.
תינוקות בגילאי שלושה עד חמישה חודשים – צריכים לחזור לישון כשעתיים לאחר שהם מתעוררים בבוקר, כאשר במהלך היום הם יפתחו פערים בין שעות השינה שילכו ויצטמצמו לקראת הערב. יש לשים לב לסימני עייפות ולהשכיב לישון בהתאם. כמו כן, תינוקות בגילאים האלה אשר נכנסים למסגרת ומשתנה להם סדר היום, יכולים לוותר על שנת בוקר או צהריים ולכן יש לעקוב אחר סימני העייפות שלהם.
תינוקות בגילאי חמישה עד שמונה חודשים – בגיל זה תינוקות לרוב מתחילים לוותר על שנת הערב, ולכן יש להקדים בהתאם את שנת הלילה. כמו כן, ישנם תינוקות שיוותרו על שנת הבוקר או הצהריים, ולכן יש לשים לב בהתאם.
מגיל שמונה חודשים לרוב כבר אן שנת צהריים אלא שנת בוקר מאוחרת (בסביבות 11:30 בבוקר), ולאחר מכן ניתן להשאיר את התינוק ער עד הערב אך לא להשכיב מאוחר, מדי על מנת למנוע עייפות יתר.
בגילאי שנה וחצי ומעלה שנת הצהריים תהיה לרוב בסביבות השעה 13:00 בצהריים, למשך כשעתיים.
ככל ששעת ההשכבה של התינוק לישון תהיה מאוחרת יותר, תישאר רק שנת צהריים ללא שנת בוקר כלל, וגם זו תעלם עם הזמן והתינוק ישאר ער עד הערב ללא עייפות יתר. אם שנת הצהריים לא מפריעה לתינוק להירדם בערב בקלות, יש לאפשר לו לישון מכיוון שככל הנראה הוא זקוק לה. אם היא מפריעה לו, יש להקדים אותה או לא לאפשר לו לישון שעתיים רצוף. ניתן להקדים את שעת השינה ולהשכיב תינוק הכי מוקדם בשעה 18:00, על מנת לייצר שנת לילה טובה ורצופה. שתהיה הרדמה קלה ולילה טוב, לך ולתינוק!