המילה פרוביוטיקה מורכבת משתי המילים “פרו ו-“ביוטיקה”, והמשמעות שלה “למען החיים” (“פרו” זה למען/לטובת, ו”ביוטיקה” היא התגלגלות של המילה “ביו” אשר משמעותה חיים). כאשר אומרים פרוביוטיקה לתינוק מתכוונים לתוספי מזון לתינוק שמכילים בתוכם חיידקים ידידותיים. תינוקות בני יומם נולדים עם מערכת עיכול נקייה מחיידקים, ופלורת המעי שלהם, המערכת שמורכבת מחיידקים, אשר מתפתחת אצל התינוק רק לאחר הלידה, מושפעת מגורמים סביבתיים ובריאותיים גם יחד. מקום הלידה, הטיפול שקיבלה האם במהלך ההריון והמזון שהתינוק יקבל בתחילת חייו ישפיעו על התפתחות המערכות בגופו.
תינוקות יונקים יפתחו פלורת מעי שתגיע למצב מאוזן ותקין כבר בגיל חודש, בעוד תינוקות שניזונים מתחליף חלב יפתחו פלורת מעי אחרת. הפלורה משתנה ומתפתחת עד גיל שנה, ואז נשארת כמעט ללא שינוי. לפלורת המעי יש חשיבות רבה במערכת החיסון ובפיתוח סבילות ונוגדנים למחלות שונות ומניעת תגובות אלרגיות. אמנם חיידקים פרוביוטיים מוגדרים כחיידקים, אבל כאשר צורכים אותם הם משפיעים בצורה חיובית על הגוף, ולכן מומלץ לתת פרוביוטיקה לתינוקות וילדים. לאחרונה הוכח שמתן פרוביוטיקה לתינוקות וילדים יעילה למחלות שונות אצל תינוקות וילדים.
סגולותיה של פרוביוטיקה לתינוק
- מונעת ומטפלת בשלשולים כתוצאה מחיידק או נגיף, על ידי כך שהיא משפרת את פלורת המעי הטבעית של התינוק או הילד, מעודדת את המערכת החיסונית, ובנוסף מעכבת את גדילת החיידקים שגורמים לשלשול. מתן פרוביוטיקה לתינוק משמעותו הכנסת חיידקים פרוביוטיים לגוף התינוק, והדבר הוכח כמקצר את זמן המחלה משמעותית, ואת הזמן שמופרש אותו חיידק שגרם לה.
- מונעת ומטפלת בשלשולים כתוצאה ממתן אנטיביוטיקה. טיפול אנטיביוטי לאורך תקופה ארוכה או מתן אנטיביוטיקה פעמים רבות, פוגע בפלורה הטבעית של המעי. כ-30% מהתינוקות או הילדים שמקבלים תרופה אנטיביוטית יגיבו אליה בשלשולים, ולכן יש לתת במקביל לאנטיביוטיקה גם פרוביוטיקה, על מנת לייצר איזון ולחזק את הפלורה הטבעית במעיים.
- מניעת זיהומים. תינוקות מתחילים לחלות ולפתח זיהומים זמן קצר אחרי שהם נכנסים למסגרת חדשה, ומתן פרוביוטיקה מפחית משמעותית זיהומים נרכשים. כמו כן, תינוקות שחולים ומאושפזים בבית חולים יכולים לפתח זיהומים או להידבק במחלות אחרות, וגם במצב זה פרוביוטיקה יכולה לעזור משמעותית.
- מניעת אלרגיה. נטילת פרוביוטיקה במהלך ההריון, ולאחר הלידה המשך מתן פריובטיוטיקה לתינוק, יכולה להפחית ב-50% את הסיכוי לתגובות עור אלרגניות אצל התינוק. כאשר תינוק כבר הגיב בצורה אלרגית למשהו, ניתן להוריד משמעותית את החומרה של הפריחה והתגובה האלרגית על ידי מתן חיידקים פרוביוטיים. אותם חיידקים מונעים חדירה של חיידקים שתורמים לתגובה האלרגית, ובנוסף עוזרים לווסת את מערכת החיסון בהתאם.
- טיפול במחלות מעי. כאשר סובלים ממחלות מעי שונות, משתנה הפלורה הטבעית את הרכבה במעיים. כל נטילה של פרוביוטיקה תשנה בהתאם את פלורת המעי ובכך תפחית את פעולת המחלה.
- מניעת דלקת במעי הגס בקרב פגים. אצל פגים כל מערכות הגוף אינן מפתחות מספיק, וביניהן מערכת העיכול. אי לכך הם חשופים יותר לסיכון לפתח דלקת במעי הגס. בחלק מהמקרים אותם פגים מקבלים אנטיביוטיקה להילחם באותה דלקת, ולכן חשוב לתת גם פרוביוטיקה במקביל לאנטיביוטיקה, על מנת לייצב את הפלורה במעי של הפג שאינה מפותחת מספיק גם ככה. על ידי הכנסת חיידקים פרוביוטיים לגוף הפג נוכל להפחית משמעותית את זמן המחלה.
מחקרים מראים שהפרוביוטיקה יעילה גם במצבים יומיומיים ורגילים אצל תינוקות שסובלים מגזים, עצירות, תסמונת המעי הרגיש, אי סבילות ללקטוז, ובמניעת עששת וזיהומים בנרתיק אצל תינוקות ממין נקבה. מכיוון שמדובר בתינוקות, אין לתת להם תכשיר פרוביוטי או כל תכשיר ללא היוועצות עם רוקח או רופא ילדים. יש לבחון כל תכשיר, לברר אילו חיידקים פרוביוטיים הוא מכיל ומה תפקידם, לפני שנותנים אותו לתינוק או לילד. כמו כן חשוב להשתמש בתכשיר שנוח וקל לתת לתינוקות וילדים, כמו תכשיר שמגיע בצורת נוזל שניתן לשתות, לעומת כדורים שמיועדים למבוגרים.