בואו נהיה לרגע לגמרי כנות, אם היה אפשר להוציא את התינוק ממקום אחר, בלי פתיחה, צירים ולחיצות, מי לא הייתה רוצה זאת?! ועוד כשהמצב דורש חתכים ותפרים… רק מהמחשבה על כך אני כבר מתכווצת מכאב. לפני הלידה כמעט כל אישה שאני מכירה מחפשת שמנים וקרמים לעשות עיסוי פירנאום, על מנת למנוע חיתוך של המיילדת בזמן הלידה, מתרגלת נשימות, ומתפללת שהלידה תעבור בלי קרעים. אבל אז כשאני קוראת על חתך חיץ שמבצעים בלידה אני מגלה שזה דווקא מומלץ ברוב המקרים, ולעיתים אף יכול להציל את הלידה. אז מה נכון? מה עושים? בואו ונעשה קצת סדר בבלאגן.
כשאתן נתקלות במושגים “חיץ”, “נקבים” או “פירנאום”, דעו שמדובר ברקמה שמפרידה בין פי הטבעת לבין הנרתיק. אז כן, כשמזכירים חתך חיץ מתכוונים בפירוש לעובדה שבמהלך הלידה ישנה אפשרות שיחתכו אותך שם. אבל לא יחתכו סתם. הסיבה לכך שחותכים באזור הזה היא שבמהלך הלידה הנרתיק מתרחב (פתיחה של עשר אצבעות זוכרת?), אך לא תמיד הוא מתרחב מספיק. לעיתים התינוק גדול מדי עבור הפתח שנוצר, ולעיתים הדחף והלחץ במהלך הלידה עצמה הם יותר מדי עבור הפתח. לכן, יכול להיווצר מצב שבו הנרתיק נקרע כאשר ראש התינוק נדחף בעוצמה כלפי מטה בתעלת הלידה, ונוצר קרע בדיוק ברקמה העדינה הזו. במקרים מסויימים הרופאים מעדיפים לבצע את החתך בצורה נקייה וברורה, טרם היציאה של התינוק, על מנת למנוע קריעה לא מווסתת.
סיבות לביצוע חתך חיץ ייזום במהלך הלידה
- מניעת קרעים רחבים ועמוקים באיזור פי הטבעת.
- יצירת חתך מבוקר, כדי להוציא בצורה טבעית וקלה את התינוק במקום מצב של קריעה ספונטנית של הקרומים העדינים.
- מניעה של נזק בפי השופכה ובשרירי רצפת האגן שעלולים להיווצר על ידי קריעה לא מבוקרת.
- הוצאה קלה של העובר במצב שהיולדת לא הצליחה ללחוץ בעצמה בשלב הלידה האקטיבי, או כאשר התינוק מראה סימני מצוקה.
חיתוך חיץ יזום
אין דעה גורפת לגבי היתרונות של ביצוע חתך חיץ יזום, ולכן ההחלטה הסופית היא אך ורק של הרופא המיילד, כאשר תפקידו להסביר ליולדת ולעדכן אותה מדוע הוא מתכוון לחתוך, ולמה עדיף לחתוך בצורה יזומה מאשר להסתכן בקרע בזמן הלידה עצמה. אין הבטחה לכך שזה יכאב פחות, או שיהיו פחות תפרים לאחר מכן. לכן, שוב, ביצוע חתך יזום הוא לא משהו שהוא בגדר חובה, אלה משהו שהרופא יחליט עליו מהסיבות הקיימות באותו הרגע, ובהתאם להתקדמות הלידה. במקרה וקיבלת זריקת אפידורל, לא תרגישי את החיתוך עצמו. במקרה שלא, ניתן לקבל זריקת אלחוש מקומית שתפחית את עוצמת הכאב של החיתוך.
ישנם שני סוגי חיתוך:
1. אפיזיטומי מרכזי – כאשר חותכים בקו ישר בין הנרתיק לפי הטבעת.
2. אפיזיוטומי אלכסוני – כאשר חותכים בצידו הימני של הנרתיק על מנת למנוע התרחבות של פי הטבעת והגדלת פתח הנרתיק בלבד. זוהי השיטה המקובלת בלידות בארץ.
כמובן שכל אחת מאחלת ומייחלת ללידה קלה ללא קריעה או חיתוך, יזום או ספונטני. ישנם מספר דברים שאת יכולה לעשות בבית לפני הלידה על מנת להקטין את הסיכויים לקרע או חתך יזום:
- תרגול שרירי רצפת האגן במספר שיטות שיעזרו לך לשלוט בשרירים בזמן הלידה ולהפוך את הלידה לפעילה יותר, שאת חלק פעיל ממנה לוחצת ודוחפת כאשר צריך, בהתאם לצירים וליציאת התינוק. בכך שתהי פעילה יותר בלידה את בעצם מביאה למצב בו התינוק לא פורץ החוצה בעוצמה חזקה שתגרום לקרע בעת הלידה.
- עיסוי פירנאום. לאחר שבוע 34 ניתן לרכוש שמן המתאים לכך, בדרך כלל שמן שומשום או שקדים.
- עיסוי פירנאום מכאני. עיסוי מכאני יתבצע על ידי החדרת בלון שנקרא epi-no לתוך הנרתיק וניפוחו בהדרגה עד לגודל הראש של התינוק. דבר זה יעשה בבית החולים במטרה להגדיל את פתח הנרתיק ולאפשר יציאה נוחה של ראש התינוק ללא יצירת קרעים.
ביצוע עיסוי פירנאום למניעת חתך וקריעה בעת הלידה
ייתכן מאוד שעיסוי ימנע חיתוך חיץ יזום במהלך הלידה אך אין כל ערובה לכך. על מנת לבצע עיסוי פירנאום בבית לפני הלידה, עליך לעקוב אחר הסעיפים הבאים:

עיסוי פירנאום לפני הלידה
א. יש לרוקן לחלוטין את שלפוחית השתן.
ב. יש למצוא זמן, מקום ותנוחה נוחה בה את רגועה ויכולה להתרכז.
ג. יש לנשום עמוק ולהרפות את כל השרירים, והכי חשוב שרירי רצפת האגן.
ד. משמנים את שתי האצבעות המורות ומחדירים בעדינות לנרתיק עד ארבעה סנטימטרים בלבד (הפרק האמצעי של האצבע).
ה. מפסקים את אותן האצבעות בעדינות רבה לצדדים ומטה ומחזיקים למשך דקה בלבד תוך יצירת לחץ מתון, ואז משחררים.
ו. חוזרים על הפעולה מספר פעמים, יש לשמן את האצבעות ולהרפות תוך כדי.
אם את מצליחה לעשות את העיסוי בעצמך – מה טוב. אך אם אינך מצליחה, בקשי מבן הזוג או מאדם קרוב לעזור לך ולבצע את הפעולה עבורך. חשוב שזה יהיה מישהו קרוב ועדין שתוכלי להרגיש בנוח איתו ולהרפות תוך כדי ביצוע הפעולה. זכרי שבזמן הלידה יכולים לקרות הרבה דברים ושינויים, וגם אם תתכונני לכך ותעשי עיסוי ותרגילים, יש מצב שבסופו של דבר יאלצו לחתוך באופן יזום בהתאם לשיקולו של הרופא המיילד. זכרי גם שהדבר הכי חשוב זה שהתינוק ייצא בריא ושלם בדרך הכי מהירה והכי פחות מסוכנת לו ולך.