לא רק בחורף, אבל בעיקר בתקופה זו, כמעט לכל התינוקות יש נזלת וגודש באף והם מצוננים. כהורים אנחנו כמובן רוצים להקל עליהם בכל דרך אפשרית, לכן ערכנו עבורך רשימה מסודרת של כל התרופות הקונבנציונאליות יחד עם תרופות סבתא, אשר יקלו משמעותית על הילדים והתינוקות את הגודש באף, הצינון, והנזלת באף של הקטנטנים.
להקל על צינון ושיעול אצל תינוקות
הלילות בחורף יותר מאתגרים עבור הורים, מפני שעם זה שהתינוקות מצוננים ומשתעלים, הם לא יכולים לומר לנו מה מציק להם. שאלנו הורים, ותיקים וחדשים, איך הם מקלים על הילדים הקטנים את הצינון בימי החורף הקרים, ואיך אפשר לעזור לתינוק לנשום יותר בקלות כשהוא מצונן או משתעל. הרשימה המלאה לפניכם, יש לכם טיפים להקלה על צינון של תינוקות? תוסיפי את הטיפים שלכם בתגובות ותעזרו להורים נוספים לעבור את החורף יותר בקלות.
מי מלח
מי מלח מגיעים בספריי או בטיפות, וזו גם הדרך המומלצת על ידי רוב רופאי הילדים להקל על נזלת. מי המלח מייבשים את הנזלת ומאפשרים לתינוק לנשום ביתר קלות. מדובר בחומר טבעי שמתאים לשימוש כבר מגיל כמה שבועות, באישור ובהתייעצות עם רופא. את מי המלח ניתן לרכוש בצורת טיפות שאותן מטפטפים לאפו של התינוק, או בספריי שניתן להשפריץ בקלות ישירות לתוך האף כאשר מדובר בילדים גדולים יותר. לאחר השימוש במי מלח מקנחים בעדינות את אפו של התינוק במגבון לח מיוחד לאף, או בחיתול בד לח. יש לשים לב איזה תכשיר רוכשים מכיוון שישנם תכשירים שאינם מתאימים לתינוקות עד גיל שנתיים. מי המלח מדללים את הנזלת ועוזרים לייבש אותה ללא תופעות לוואי, וניתן להשתמש בהם ללא הגבלת כמות או זמן שימוש.
מכשירי אינהלציה
במכשיר זה ניתן לתת לתינוק מי מלח בצורה נוחה יותר, וגם להוסיף סטרואידים ותרופות אחרות במידה ויש קשיי נשימה או דלקת ריאות. עבור תינוקות הסובלים מאסתמה, ברונכיטיס או סטרידו, מכשירי אינהלציה הופכים למצרך קבוע ויומיומי בימי החורף. המכשיר מגיע עם הוראות שימוש ברורות, אך בכללי שמים 2 מ”ל מי מלח בתא המיועד לכך במכשיר, מצמידים את המסיכה לפניו של הפעוט, ומפעילים.
לתינוקות וגם לילדים קשה לשבת עם המסיכה, לכן כדאי לשיר להם או להראות להם תכנית כלשהי תוך כדי הפעלת מכשיר האינהלציה ולשבת לידם עם המסיכה, גם אם אינה צמודה לפנים, כך שכמה שיותר מאדי מי המלח יגיעו אל דרכי הנשימה. אין לעשות אינהלציה על דעת עצמכם, אלא רק לאחר התייעצות עם רופא. אינהלציה רגילה עם מי מלח בלבד פועלת כמו טיפות מי מלח, אך ברגע שהתינוק שואף אותן לריאות הן מרככות לא רק את הנזלת אלא גם את הליחה המצטברת. במקרים שיש צורך, הרופא יוסיף תרופה לאינהלציות וינחה את ההורים בשימוש בה.
משאבת נזלת

נזלת וגודש באף אצל תינוקות וילדים
בעבר משאבת נזלת שימשה בקביעות הורים טריים, משאבת הנזלת היתה מכשיר פופולרי ביותר כחלק מרשימת הקניות ההתחלתית לאחר הלידה. מדובר במשאבה עם פיה אשר שמים בפתח הנחיר ושואבים החוצה את הנזלת של התינוק. חלק מהמשאבות מגיעות עם צינורית שההורה מכניס לפיו ושואב את הנזלת. במשאבת נזלת ניתן להשתמש מגיל לידה, והיתרון הוא בכך שלא מכניסים אף נוזל או תכשיר לגופו של התינוק. עם זאת, המשאבה עלולה לפגוע בנימים העדינים באפו של התינוק וברירית האף, ולגרום לו נזק. הורים רבים לא יודעים בדיוק כמה וכיצד להשתמש במשאבה, ולכן ההמלצה היום היא להימנע מהשימוש במשאבות הללו.
מכשירי אדים
תפקידו של מכשיר אדים, קרים או חמים, הוא להוסיף לחות לחדר הילדים. לא מדובר בטיפול ישיר באף מנוזל או סתום, אבל זו דר להקלה כללית על הנשימה של התינוקות שמאפשרת להם לישון טוב יותר. לפני כשנתיים איגוד רופאי הילדים המליץ שלא להשתמש במכשירי אדים קרים כי הם עלולים להכיל את חיידק הליגיונלה ולגרום למחלה זיהומית. כמו כן, מכשיר אדים עלול להיות מסוכן כי הוא מכיל מים בטמפרטורה גבוה במיוחד, והתינוק או הילד עלול לגעת בו ולקבל כוויה. אי לכך, אם החלטתם להשתמש במכשיר אדים, שימו אותו במקום בטוח הרחק מהישג ידם של ילדכם, רוקנו את המים בבוקר שלמחרת ודאגו לנקות היטב את המכשיר.
קערה עם מים חמים
מכיוון שבימי החורף אנו נוהגים לחמם את חדר התינוק במשך הלילה באמצעות רדיאטור, מזגן או כל גוף חימום אחר, הנחת קערה עם מים ליד אותו גוף חימום תייצר לחות בחדר, בדומה לפעולה של מכשיר אדים. את המים החמים יש לדאוג להניח הרחק מהישג ידם של תינוקות וילדים, ולרוקן בבוקר שלמחרת.
בצל חתוך ליד המיטה
האדים של הבצל עוזרים לפתוח אף סתום ולשחרר את דרכי הנשימה. חשוב מאוד לא להניח את הבצל קרוב מדי למיטת התינוק, שהאדים לא יצטברו. שימו לב שמיקמתם את הבצל רחוק מהישג ידו של התינוק אך במרחק מספיק שהוא יוכל לנשום את אדי הבצל. את הבצל יש לחתוך לחצי, ולהניח בתוך חיתול בד קרוב למיטה או בצלוחית ליד המיטה. חשוב מאוד לאוורר את החדר היטב למחרת, שכן לבצל ריח חריף וחזק מאוד.
מי אגסים
נזלת בדרך כלל מלווה בליחה שעלולה בקלות להפוך לדלקת ריאות או זיהום בדרכי הנשימה. כמות גדולה של ליחה מפריעה לאכילה, ויכולה אף לגרום לפליטות מרובות והקאות של התינוק. אחת מתרופות הסבתא הידועות היא לבשל אגסים במים, לצנן, ולתת אותם לתינוק. במידה ומכינים לתינוק אוכל מפורמולה, ניתן להשתמש באותם מי אגסים במקום מים רגילים. מומלץ לא לתת מי אגסים לתינוק מתחת לגיל חצי שנה.
שמן אקליפטוס
מדובר בשמן בעל ריח חזק במיוחד, שעוזר לפתוח במהירות את דרכי הנשימה. ניתן לטפטף כמה טיפות בודדות בתוך מכשיר האדים, או על כרית שבתוך מיטתו. יש לשים לב לא לשים כמות גדולה מדי, ולא קרוב מדי או ישירות על התינוק…
בכל אחד מן האופציות שתבחרו, בדקו שהתינוק מגיב כהלכה, ועקבו אחר השיפור בנשימתו. ההמלצות הנ”ל אינן מחליפות חוות דעת רפואית. שיהיה חורף חם עם כמה שפחות נזלת וגוש באף של הקטנטנים!