לידה בבית לעומת לידה בבית חולים

לידת בית – יתרונות וחסרונות

בעולם המערבי לפני שנים רבות, נשים ילדו בבית, ובשאר חלקי העולם גם כיום ישנן נשים אשר לידת בית היא האפשרות היחידה עבורן. בעבר, כאשר אישה כרעה ללדת (פעם “לכרוע ללדת” היה באמת לכרוע ללדת ולא רק ביטוי), היא נכנסה לחדר השינה בביתה ביחד עם מיילדת וקרובת משפחה, משם הדרך ללידה היתה קצרה. עם התפתחות הרפואה המודרנית, לידות עברו לבית החולים שם היולדת והעובר יכולים לקבל טיפול רפואי מיידי לאחר הלידה ולתת מענה במצבי חירום. למרות זאת, בשנים האחרונות יותר ויותר נשים, דווקא בעולם המערבי, עומדות על זכותן ומתעקשות ללדת לידת בית.

לידת בית היא לידה שצריך לתכנן מראש, בבית היולדת או במקום אחר שאינו בית חולים או מרכז לידה. את הלידה יש לעבור עם מיילדת המוסמכת לכך, וההמלצה היא שגם אם החלטת ללדת בבית עשי זאת קרוב לבית חולים. בנוסף על כך, יש לגשת ולבצע בדיקה רפואית של היולדת ושל היילוד לאחר הלידה במרכז הרפואי הקרוב ביותר. הנשים שמעדיפות ללדת בבית עושות כך מכיוון שמדובר לטענתן בלידה רגועה ונעימה יותר, בה יש להן שליטה מלאה על כל התהליך, ללא התערבות רפואית, הלידה היא טבעית ללא משככי כאבים או זירוזים, והתינוק נשאר איתן לכל משך הזמן שהן רוצות לאחר הלידה.

 

היתרונות של לידת בית

ללידת בית ישנן מספר יתרונות עיקריים עבור האישה היולדת:

  • האישה בוחרת את המקום בו היא מרגישה הכי בנח ללדת ואת האנשים שהיא רוצה איתה במהלך הלידה. בלידת בית אין הגבלות על מי יכול או לא יכול להיות עם היולדת בזמן הלידה.
  • האישה בשליטה במהלך כל התהליך, אין התערבות רפואית מבחינת משככי כאבים ומזרזי לידה למיניהם.
  • היולדת יכולה לבחור את התנוחה הנוחה לה ביותר ללדת – בישיבה, בעמידה או בכריעה, בפרטיות ובנוחות.
  • התינוק שרק נולד נשאר עם אימו כמה זמן שתחפוץ ואינו נלקח מיד לאחר הלידה לניקוי ובדיקות למיניהן.

 

החסרונות של לידת בית

למרות היתרונות לעיל, לידה בבית כרוכה בחסרונות לא מעטים:

  • אין צוות רפואי איתך מלבד המיילדת בזמן הלידה, למקרה שיהיה סיבוך או יהיה צורך חלילה בהתערבות רפואית.
  • במקרה שיש צורך בניתוח, יש להזמין אמבולנס או להגיע לבית החולים הקרוב, במקום להיות בבית החולים בו יתבצע הניתוח במיידי בעת הצורך.
  •  לעיתים הלידה יכולה להתעכב ויש צורך בעזרה נוספת.
  • אם חלילה העובר במצוקה או שהתינוק נולד במצב שבו הוא צריך טיפול מיידי, אותו טיפול יתעכב עד שתגיע האם לבית החולים ולתינוק יכול להיגרם נזק בלתי הפיך כתוצאה מכך.

 

לידה בבית לעומת לידה בבית חולים

לידה בבית לעומת לידה בבית חולים

באופן כללי, לידת בית הינה לידה בטוחה כמו לידה בבית החולים, אך ללא הביטחון הרפואי שמעניק בית החולים והצוות של הרופאים והמיילדות. מצד אחד, התערבות רפואית לא נחוצה יכולה להוביל לניתוח או מתן זירוז מיותר לאישה במהלך הלידה בגלל צורך ורצון של הרופאים ליילד אותה, אך מצד שני לעיתים יש צורך בהתערבות רפואית שמצילה חיים ולכן ההחלטה היא של האישה בלבד.

טרם ההחלטה על לידת בית, יש כמובן צורך לוודא שאין מדובר בהריון בסיכון, כדי לדעת בוודאות שישנה האפשרות ללדת בבית בבטחה. כדאי מאוד  לקחת רופא מיילד או מיילדת מוסמכת, בעלי ניסיון בלידות בית. בנוסף, צריך לעדכן את רופא הנשים ולהיות קרוב לבית החולים בעת הצורך. על היולדת להיות ערה וערנית במהלך כל הלידה ולשים לב אם היא מרגישה משהו שונה או מוזר, על מנת שאם יהיה צורך בכך ייקחו אותה לבית החולים בהקדם האפשרי. כמו כן, לאחר הלידה יש להגיע לבית החולים לבדיקה מקיפה ליולדת ולתינוק.

בארץ אמנם מתקיימות מאות לידות בית מדי שנה ומספרן רק עולה ככל שחולפות השנים, אך הן עדיין מהוות פחות מחצי אחוז מכלל הלידות השנתיות בישראל. מעטות הנשים אשר מרגישות מספיק בטוחות ללדת לידת בית ללא הצוות הרפואי של בית החולים. משרד הבריאות בארץ לא מעודד את התופעה של לידות בית, אך עקב הגדילה במספר הלידות שמתקיימות בבית בשנים האחרונות הוצא נוהל על ידי משרד החינוך לטיפול ביולדת וביילוד בלידה שהתבצעה בבית.

ללדת בבית ללא צוות רפואי

ללדת בבית ללא צוות רפואי

כמו כן, משרד הבריאות אינו מאשר ללדת במקום ציבורי, שאינו מוכר כמוסד רפואי מורשה, ועל המיילדת או הרופא המיילד לרשום את כל הסימנים החיוניים של היילוד לאחר הלידה ואף לדאוג שהוא מגיע יחד עם האם לבדיקה רפואית מיד לאחר הלידה בבית החולים, גם אם כל הסימנים החיוניים טובים ותקינים. לעומת לידה בבית חולים, בלידת בית יש לבדוק את לחץ הדם של האישה פעם בשעה ביממה שלאחר הלידה.

אישה שיולדת בבית חייבת להגיע לבדיקה בבית החולים לא רק מבחינה רפואית, אלא גם על מנת להיות זכאית למענק הלידה מהמוסד לביטוח לאומי. לידיעתך, במידה והיולדת מגיעה לבית החולים לבדיקה לאחר לידת בית, אותו בית חולים אליו היא הגיעה יקבל את מלוא סכום הלידה עבורה למרות שפועל ילדה בבית ולא בבית החולים.

ראוי לציין שבתי חולים נבחרים ברחבי הארץ הקימו חדרי לידה טבעיים ואבזרו אותם כדי שיהיו כמה שיותר דומים לחדר פרטי בבית, בחלקם אף ניתן ללדת לידת מים, כל זאת רק בשביל לאפשר ליולדת ללדת באופן שקט, נינוח ואינטימי, בתנאים ובזמן שלה, אך צמוד לבית החולים.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!