בימים האחרונים עלה לכותרות נגיף ה”זיקה”, שהתגלה בברזיל והחל מתפשט במהירות לכל העולם. עקב ההתפשטות המהירה שלו למדינות אחרות הוכרז הנגיף כבעיה כלל עולמית רפואית. בעוד הנגיף גורם למחלה קלה יחסית, שאמנם אין לה חיסון, אך היא עוברת בקלות ובמהירות, היא עלולה לפגוע בעיקר בנשים הרות, ועל ידי כך ולגרום למומים מולדים. בשל כך משרד הבריאות בישראל הוציא הנחיה, לפי כל מי שביקרה בברזיל לאחרונה צריכה להימנע מלנסות להיכנס להריון בחודש הקרוב.
למרות הקשר היחסית ברור שנראה בין נשים הרות שנושאות את הנגיף וילדו תינוקות עם מומים מולדים כמו היקף ראש קטן יחסית לממוצע, עוד לא הוכח באופן מדעי, על ידי מחקרים, הקשר הישיר בין נגיף ה”זיקה” לבין מומים מולדים אצל תינוקות. נגיף הזיקה מועבר על ידי עקיצה של יתוש הנושא את הוירוס, וסימני המחלה הם חום, פריחה, אודם בעיניים וכאבים בפרקים. כמו כן, הנגיף עלול לגרום לסיבוכים נירולוגים. אם אישה בהריון נדבקת בנגיף וחולה במחלה הדבר עלול לגרום למומים נירולוגיים קשים אצל העובר.

מומים מולדים בעקבות נגיף ה”זיקה”
עם זאת, בישראל מנסים להרגיע את הנשים ההרות על ידי כך שאותו יתוש הנושא את הנגיף אמנם התגלה במספר מקומות בעולם, בעיקר בדרום אמריקה, אך לישראל הוא לא הגיע. נוסף על כך, נשים בהריון לא נוטות לנסוע לטיולים בדרום אמריקה או ארצות מהעולם השלישי, ולכן הסיכוי להידבק בנגיף הוא נמוך. אומנם עיקר ההדבקה של הנגיף מתרחשת על ידי עקיצת יתוש הנושא את הנגיף, אך ניתן להידבק בו גם כתוצאה מזיהום שנוצר בלידה עצמה, בעירוי דם נגוע או מזוהם ואף ביחסי מין לא מוגנים.
תקופת הדגירה של נגיף הזיקה היא בין שלושה ימים לשבועיים, שלאחריה יתפתחו התסמינים של המחלה. אך רק אחד מכל חמישה אנשים שנדבקו בנגיף יסבלו מהתסמינים הבאים:
- חום גבוה המלווה בפריחה.
- כאבים בפרקים שעלולים להופיע יחד עם נפיחות מקומית.
- דלקות עיניים.
כמו כן, עלול אותו חולה שנדבק לסבול מכאבי ראש, כאבים בשרירים והקאות. לרוב, מדובר במחלה קלה שנמשכת לא יותר משבוע ולא כוללת סיבוכים. בעקבות התפשטות הנגיף, בעיקר בארצות בדרום אמריקה, עלה מחדש החשש שהנגיף הוא הגורם העיקרי למיקרוצפליה אצל עוברים שנולדו לנשים שנשאו את הנגיף.
מיקרוצופליה היא היקף ראש קטן של התינוק, יחסית לשבוע הלידה ומין הילוד. מיקרוצופליה ניתן לזהות רק בשליש האחרון של ההריון או לאחר הלידה, בשנה הראשונה לחייו של התינוק. תינוק שנולד עם מיקרוצופליה עלול לסבול מהפרעות בתפקודי המוח, אשר גורמות לפיגור התפתחותי מוטורי ופיגור בהתפתחות הקוגניטיבית של התינוק. כמו כן, יש סיכוי גדול יותר שאותו ילד יסבול מאפילפסיה בהמשך חייו.
החשש התחיל כאשר משרד הבריאות בברזיל דיווח על כך שיש עלייה מדאיגה וחריגה במקרים של נשים הרות שנדבקו בנגיף וילדו ילדים עם מיקרוצפליה. עקב העלייה המדאיגה של הנתונים הללו והתפשטות הנגיף במדינות אחרות בעולם, ומכיוון שאין חיסון למחלה וייקח שנים רבות לפתח חיסון ולאשר אותו, יש להקפיד על פעילות מונעת. את ההדבקות בנגיף זיקה ניתן למנוע באמצעות קיום יחסי מין בצורה מוגנת, הימנעות מטיולים במדינות בהם התפשט הנגיף או נמצא היתוש הנושא אותו. בכל מקרה שמופיע אחד התסמינים האמורים לעיל, יש להגיע לבדיקה רפואית על מנת לשלול הדבקות בנגיף.