במחקרים רבים, הבודקים את המזון שאנו אוכלים, נמצא בשנים האחרונות ארסניק באורז, באורז רגיל וכמו כן גם במאכלים על בסיס אורז אשר מיועדים לתינוקות. מדובר בחומר רעיל שעלול להעלות את הסיכון להתפתחות של מחלות דם שונות, סוכרת ואף סרטן. ההימנעות מצריכת ארסניק לחלוטין אינה אפשרית, שכן הוא נמצא באופן טבעי במי השתייה שאותם אנו שותים ובאוויר שאנו נושמים. אך ניתן לצמצמם את החשיפה אליו וזאת בעיקר על ידי הימנעות או הפחתה משמעותית במזונות המכילים אותו.
בשנת 2011 דורג ארסניק כאחד החומר הכימיים בעלי הסיכון הרב ביותר לציבור, בדרגה גבוהה יותר מכספית ועופרת, שעד כה נחשבו לרעלים ולהכי מסוכנים במזון שאנו אוכלים. מדובר ביסוד חצי מתכתי, שמעבר להימצאותו הטבעית באוויר שאנו נושמים ובמים שאנו שותים, הוא גם נמצא בהרבה מאוד מהמזונות שאנו אוכלים, לרוב אפילו ללא ידיעתנו. הארסניק עלול לגרום למחלות ונזקים רבים לגופנו בטווח הקצר וגם לאחר חשיפה ממושכת אליו בטווח הארוך. אישה הריונית האוכלת מזונות המכילים כמות גדולה של ארסניק מעבירה את הרעלן לעובר והדבר יכול לגרום לפגיעה במערכת העצבים שלו, להפרעות בגדילה ולגרור שינויים במערכת החיסונית. בנוסף על כך, הארסניק הוא אחד הגורמים ללידה של עובר במשקל נמוך יחסית.
חשיפה לארסניק מסוכנת למבוגרים ומגדילה את הסיכון לחלות במחלות דם ולב, וכן לסוכרת וסרטן. החומר ידוע בתור אחד הגורמים המסרטנים הקיימים בעולם. לילדים הוא מסוכן אף יותר מאשר למבוגרים, מכיוון שהם נמצאים עדיין בשלבי התפתחות וגדילה, והחשיפה לארסניק ולרעלנים אחרים גדולה יותר ביחס למשקל הגוף הנמוך שלהם. כמו כן, לילדים אין מספיק אנזימים האחראים לסילוק של אותם רעלים מהגוף לעומת המבוגרים.
אילו מהמזונות אותם אנו אוכלים מכילים ארסניק?

המנעות ממאכלים רעילים לתינוקות
מספר רב של מאכלים מכילים את הארסניק, ביניהם פירות כגון אגסים ותפוחים, מאכלי ים ואפילו עוף. במאכלים אלה הכמות של הרעלן הינה קטנה יחסית וזניחה, לכן אינה מסוכנת למאכל. אחד המאכלים שמכיל ארסניק בכמות גדולה ואף מסוכנת היא אורז ותוצריו.
לאורז ישנה יכולת אגירה של מתכות שונות, כמו כספית וארסניק. בכל סוגי האורז הקיימים ישנה כמות ארסניק גבוהה בממוצע של פי 10 מהכמות הזיהומית המותרת במאכלים. לא מדובר רק באורז, אלא בכל המוצרים שנגזרים ממנו כמו דגנים על בסיס אורז, אטריות אורז ואפילו חלב אורז ופריכיות אורז. עם זאת, לא בכל סוגי האורז והמאכלים המבוססים עליו ישנה את אותה כמות של ארסניק. לכן עדיף לצרוך אורז לבן ולא אורז מלא, שכן רוב הארסניק מצטבר בקליפה ובסובין אשר נשארים באורז מלא, אך לא קיימים כמעט באורז לבן. סוג נוסף של אורז שמומלץ לאכילה הוא האורז הבסמטי שמכיל כמויות קטנות יחסית של ארסניק יחד עם עמילן מעובד, שלא מתפרק בגוף ומתפקד כמו מפגע תזונתי במערכת העיכול.
למבוגרים, ובעיקר לילדים, מומלץ וכדאי להוריד את כמויות הצריכה של אורז והמוצרים המבוססים על אורז. עדיף לצרוך דגנים אחרים כמו שיבולת שועל או להשלים מנות בפחמימות כמו תפוחי אדמה בטטות וגם קטניות למיניהן. לילדים בכללי לא מומלץ בכלל לאכול מוצרי אורז, כולל דגנים שעשויים מאורז ואף פריכיות אורז. כדאי ורצוי להם להימנע ממוצרים אלו לחלוטין. עד גיל שש מומלץ לא לתת לילדים מוצרים המכילים אורז, גם לא פריכיות ועוגיות אורז למיניהן שמיועדות לתינוקות, בגלל כמות הארסניק שבהן. מעל גיל שש, ניתן להוסיף אורז לתפריט היומי, אך יש להקפיד על כמויות קטנות וכן להקפיד לשטוף ולסנן את האורז לפני בישולו ואכילתו.