לרוב החיסונים שהקטנים שלנו צריכים לקבל יש טווחי זמן. לא סתם הם מחולקים לזמנים ברורים – חיסון של גיל חודשיים, ארבעה חודשים וכן הלאה. כשתינוק חולה או מפספס חיסון מסיבה כזו או אחרת, הוא עלול לעבור את טווחי הזמן של קבלת החיסון הספציפי ואז הוא לא יהיה מחוסן כלפי אותה מחלה. מכיוון שלרוב החיסונים מספר מנות, לרוב זה לא משפיע על התינוק, אך במקרים כמו חיסון של רוטה וירוס זה עלול להיות קטלני.
לצערי גיליתי את זה כאשר אחות טיפת חלב של הבן שלי עשתה טעות ופיספסה את החיסונים, כך שהוא קיבל מנה אחת ולא היה מחוסן לגמרי ועם המזל שלנו, או יותר נכון חוסר המזל, הילד נדבק בוירוס, רוטה וירוס. לאחר מכן גיליתי שגם תינוקות שמקבלים את החיסון של הרוטה לא מחוסנים במאת האחוזים ושרוב הילדים יחטפו את הווירוס לפחות פעם אחת לפני שימלאו להם שנתיים ואפילו יותר מפעם אחת עד שיגיעו לגיל חמש. מה שאני כן יכולה להגיד זה שהרוטה וירוס הוא אחד הווירוסים הנוראים ביותר ממנו סבל הבן שלי. לעומת מחלות אחרות שלגביהן אני מתלבטת לגבי החיסון או שאיני מחסנת כלל, לגבי החיסון הזה אני תמיד ממליצה בחום לחסן.
תסמיני רוטה וירוס על התינוק

מתסמיני רוטה וירוס – אפאטיות
וירוס הרוטה הוא וירוס שתוקף את המעיים וגורם לחום, הקאות ושלשולים רבים בעיקר מימיים. בדרך כלל מדובר במחלה שנמשכת כשבוע, בה מן הסתם הילד יסבול מחוסר תיאבון, אך מה שיותר חשוב זה שישתה על מנת שלא יתייבש. חשוב מאוד לשמור על רמת נוזלים גבוהה בגופו של הילד, שכן הוא מאבד לא מעט נוזלים בהקאות ובשלשולים. תינוקות ופעוטות שלא שותים עלולים להגיע למצב של התייבשות מהר יותר מאשר מבוגרים, ולכן יש צורך לעקוב ולוודא שהילד מגיב לסביבה, שאינו אפאטי ושהחיתול שלו רטוב ומעיד כי צרך מספיק נוזלים. יכול להיות שהתינוק יחווה חוסר רצון או אף קושי לשתות ובמצב כזה ישנה תמיסת מינרלים מיוחדת שיש לטפטף במנות קטנות וקבועות במשך יממה שלמה על מנת להחזיר לתינוק את כל הוויטמינים, המינרלים והמלחים שהוא מאבד במשך המחלה.
במקרים של התייבשות חמורה יצטרכו לתת לתינוק נוזלים באינפוזיה תחת אשפוז. ברגע שהתינוק מראה סימנים של יובש בפה ובעיניים, ממעט לתת שתן או שהוא אפאטי וישנוני, יש לפנות לבדיקה רפואית בהקדם.
נגיף רוטה וירוס עצמו מאוד מדבק. אי לכך, אם יש אחים רצוי מאוד להרחיקם כמה שניתן מהתינוק החולה, להרתיח את כלי האוכל והשתייה וכן להקפיד על החלפת בגדים מגבות וסדינים באופן קבוע עד חלוף המחלה. בנוסף, יש להקפיד על היגיינה מירבית בעת הטיפול בתינוק, להקפיד לשטוף ידיים עם סבון בכל נגיעה בו. הוירוס נשאר באוויר מיום לפני שמתחיל השלשול אצל התינוק ועד עשרה ימים לאחר שפסק לחלוטין. לכן, גם לאחר שהילד הבריא יש סיכוי סביר שמישהו אחר ידבק ממנו בווירוס.
תינוקות שחולים במחלה, אם נדבקו בה מתחת לגיל שלושה חודשים, לא יפתחו את התסמינים של המחלה באופן חמור, אך הם עדיין מדבקים. גם מבוגרים לא יסבלו בצורה קיצונית מוירוס הרוטה, אך כן יסבלו מבחילות וחוסר תיאבון בולט.
חיסון לנגיף ה”רוטה וירוס”
בשנת 2010 נכנס לסל הבריאות החיסון נגד וירוס הרוטה. את התינוקות מחסנים נגד הוירוס באמצעות הכנסת כמה זנים חיים מוחלשים של הוירוס לגוף התינוק ועל ידי כך המערכת החיסונית שלו מפתחת נוגדנים למחלה. החיסונים ניתנים במנות ויש להקפיד על זמן קבלתם על מנת שהתינוק יהיה מחוסן כלפי הנגיף, מה שכאמור לא מבטיח שלא ידבק בוירוס, אך באופן חלש ולתקופת זמן קצרה יותר.