בהתחלה אנחנו קונים להם בינבה ואוטו שאנחנו דוחפים ממקום למקום, אחר כך אופניים עם מקל שאנחנו מכוונים מאחורה ואז מגיע השלב הבלתי נמנע, הילד רוצה ללמוד לרכוב על אופניים. בתור מבוגרים אנחנו לא זוכרים את זה כחוויה קשה אך בשביל ילדים מדובר בחוויה חדשה וכמו כל דבר שהם לומדים, ההשפעה עליהם תלויה רבות בדרך בה הם ילמדו אותו. איך עושים את זה נכון ומלמדים את הילד לרכוב על אופניים? מהם השלבים ואיך לא מתסכלים את הילד ומאבדים את הסבלנות?
ללמד את הילד לרכוב על אופניים
לימוד הילד לרכוב על האופניים בשלבים מובנים יכול להקל מאוד את הלמידה ולמנוע טראומות או חוויות שליליות. בכל שלב של הלימוד, כדאי להתייעץ עם הילד ולראות אם הוא מתקשה או שניתן לעבור איתו לשלב הבא. להלן השלבים:
- מתחילים בתלת אופן. בעזרת תלת אופן אפשר ללמד את הילד לכוון את הכידון ולאחר מכן לפדל, שתי המיומנויות החשובות ביותר ברכיבה על אופניים. כמו כן, ברכיבה על תלת אופן הילד יכול לעמוד ולשבת ולכן הוא מרגיש מאוזן ובטוח. אין לתת לילדים לנסוע מהר או להשתולל, כדאי ללמד אותם לרכוב בחצר סגורה או בחנייה ריקה, וכמובן לעמוד לידם או מאחוריהם בזמן שהם חוקרים את התלת-אופן.
- אופניים עם גלגלי עזר. הקושי העיקרי של ילדים ברכיבה על אופניים טמון בשיווי המשקל. הם עוד קטנים ולא מיומנים בשמירה על רכיבה יציבה בקו ישר גם מבחינת כיוון הנסיעה וגם ברגע של עצירה פתאומית, כאשר אין להם אחיזה ממשית בקרקע. לכן, גלגלי עזר נחוצים עבורם בהתחלה. בשלב זה אפשר להחזיק את האופניים מאחור ולעבוד עם הילד בעיקר על נסיעה קדימה ועצירה, לאחר מכן להתמקד בפניות ימינה ושמאלה. כך הילד ירכוש ביטחון על האופניים וילמד לשלוט בהם כשהוא יציב.
- אופניים ‘אמיתיות’ לאחר שהילד רכש ביטחון ויציבות, יודע לכוון ולפנות ולעצור. כאשר הילד כבר מרגיש מוכן בעצמו ואין עליו לחץ, הגיע השלב של הורדת גלגלי העזר. חשוב מאוד להיות בטוחים שהילד מוכן, להסביר לו את כללי הבטיחות וכן להסביר לו שניתן להחזיר את גלגלי העזר חזרה בכל שלב בעת הצורך. בהתחלה עמדו איתו, החזיקו האופניים מאחור או מהצד כאשר הוא רוכב ורק כשהוא מוכן עזבו ותנו לו להתנסות ברכיבה עצמאית.
שיטות לשמור על שיווי משקל תוך כדי רכיבה על אופניים
- שימוש בגלגלי עזר. מדובר בשיטה בטוחה יותר אך ארוכה יותר. ילדים רבים חוששים להוריד את גלגלי העזר ולרכוב בלעדיהם לאחר שהתרגלו אליהם. כמו כן, קיים סיכון קטן בגלגלי העזר, היות והילד ממוקם גבוה על מושב האופניים והבסיס של גלגלי העזר צר יחסית ולכן במהירות גבוה או חוסר זהירות עלול הילד ליפול בגלל שהמשקל מוסט מהגלגל האחורי של האופניים לגלגלי העזר שאינם עומדים בעומס. עם זאת, כשלב ביניים או שלב ראשוני ברכיבה על אופניים, גלגלי עזר עוזרים לילד לצבור ביטחון ברכיבה ומסייעים בהרגשת יציבות.
- לרוץ עם הילד תוך כדי רכיבה. בצורה כזו אוחזים בילד בזמן הרכיבה כאשר הוא רוכב על אופניים קטנות המותאמות לגודלו והמבוגר אוחז בכתפי הילד מאחור. על המבוגר לאחוז רק בילד ולא בהגה האופניים, ולרוץ עם הילד תוך כדי רכיבה. אם המבוגר ינסה לתקן את הילד תוך כדי רכיבה או יגע באופניים עלול הילד לסטות מכיוונו וליפול. כך עלול הילד לאבד את יכולת ההכוונה העצמאית או הביטחון שזה הוא ששולט ורוכב באופניים. עם זאת, התחושה שהוא שולט, הוא מכוון, הוא מפדל ורוכב על האופניים כאשר יש לו מבוגר שמחזיק בו, יכולה להעצים אותו ולהעניק לו תחושה של מסוגלות וביטחון בתחילת הרכיבה.
אביזרי בטיחות

ללמד את הילדים לרכוב על אופניים
בכל שיטה שתבחרו ללמד את ילדכם לרכוב ובכל אופניים שתרכשו עבורו הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא אביזרי הבטיחות והוראות הבטיחות ברכיבה. לפני לימוד ראשוני, במהלך כל למידה ולפני כל רכיבה על אופניים, יש להזכיר לילד את כללי הבטיחות וכן לדאוג שהוא מצויד בכל אביזרי הבטיחות הנדרשים. כמו כן אין לתת לילדים קטנים (לפי החוק מתחת לגיל תשע) לרכוב לבד ללא מבוגר אחראי.
- קסדה – יש לחבוש קסדה המותאמת לגודל ראשו של הילד בכל אימון ובכל רכיבה.
- כפפות לידיים ומגיני ברכיים – תפקידם למנוע פציעות בנפילות לא צפויות ושפשופים בידיים תוך כדי רכיבה.
- בלמים – ישנם אופניים כמו אופני מבוגרים בהם הבלמים נמצאים רק בהגה של האופניים, בלמי יד. אלו בלמים שפחות מתאימים לילדים. ידיהן חלשות יותר והכוח שהם מפעילים על בלם היד חלש יותר, מאשר הכח שיפעילו על על בלם שממוקם בגלגל האחורי של האופניים. לכן עדיף להצטייד בבלם אחורי וללמד את הילד לעצור בבטחה את האופניים. אם ישנה אפשרות, הוסיפו לאופניים גם בלם יד ולמדו את הילד לעצור בשתי השיטות.
רכיבה על אופניים נעשית אך ורק בשבילים המותאמים לכך, על המדרכה או בפארקים בליווי מבוגר. אין לנסוע על הכבישים, בחנייה פתוחה בה יכול להגיח רכב באופן פתאומי או במקום הומה אדם בו הילד יכול לפגוע באחרים. כמו כן על המבוגר להיות ליד הילד משך כל זמן הרכיבה, בעיקר בזמן הלימוד.
לא פחות חשוב מאביזרי הבטיחות – סבלנות. בדרך כלל ילדים לומדים לרכוב על אופניים בין גילאי ארבע לתשע. חכו שהדרישה תבוא מהם ואל תדחפו אותם לכיוון. כמו כן, התאזרו בסבלנות. יש ילדים שלומדים מהר יותר ויש שלומדים לאט יותר. חשוב לתת לכל ילד את הזמן שלו על מנת שיפתח בעצמו ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות, כדי שגם אצלו בסופו של דבר חווית הלמידה והרכיבה על האופניים תיזכר כחוויה חיובית.