כאב ראש, כאבי גב, כאבים ברגליים, מה כואב יותר ואיזה כאב בלתי נסבל? – על זה אפשר להתווכח. אך לחוות כאבי שיניים בהריון זה לא רק מצב לא נעים ולא נוח, אלא גם בעיה קשה. בהריון הגוף נהיה מאוד רגיש ונשים רבות סובלות בהריון מכאבים בחניכיים המלווים בדלקות ודימומים, חניכיים נפוחים ואפילו חורים שצצים פתאום בשיניים. אבל אי אפשר לטפל, אלא אם כן מדובר במקרה חירום הדורש התערבות מידית.
יש נשים שלא יכולות אפילו להתמודד עם כאב הראש הקל שבקלים ויש כאלה שלא מתמודדות עם כאבים אחרים. מה שבטוח זה שבהריון לא ממהרים לקחת משככי כאבים, מכל סוג שהוא. כשכואב לך, עדיף להתמודד עם הכאב בצורה טבעית. כלומר, לשתות, לנוח, ואם את מתחברת ומתאפשר לך אז ניתן גם לפנות לטיפולים אלטרנטיביים. בשבועות מסוימים ובהתאם לכאב, הרופא המטפל הוא היחיד שיכול להמליץ ולאשר משככי כאבים, החל מכדור פשוט ועד משככי כאבים במרשם.
עדיף לעבור את ההריון ולהתמודד עם הכאב ולא לטפל בשיניים במהלך ההריון. הסיבה לכך היא ברורה, כל חומר הרדמה, משחה או משכך כאבים באשר הוא וכמובן התערבות כירורגית, יכולים להזיק לאם ולעובר, לכן נמנעים מטיפולי שיניים בהריון כל עוד זה אפשרי.
טיפול שיניים לפני הריון
אם את מנסה להיכנס להריון או מתכננת הריון בקרוב, אחת הבדיקות החשובות היא בדיקת שיניים וניקוי יסודי אצל שיננית. קודם כל, כי לא תוכלי ללכת לשיננית במהלך ההריון ולכן כדאי להתחיל את ההריון עם שיניים נקיות, כמו כן, אם יגלו בעיות שדורשות טיפול יהיה ניתן לטפל בהן לפני שתיכנסי להריון ולא תאלצי לחכות תשעה חודשים עד לטיפול המיוחל. טיפול מונע בשיניים יעזור במניעת דלקות חניכיים, יטפל בחורים קיימים אם ישנם וימנע חורים עתידיים. כמו כן תקבלי הדרכה מפורטת על שמירה על היגיינת הפה במהלך ההריון מרופא השיניים שלך.
טיפול שיניים במהלך ההריון
-
כאבי שיניים במהלך ההריון
טיפול שיניים בהרדמה. אם ההריון שלך תקין ואת חייבת לעבור טיפול שיניים, אין כל הגבלה על זריקת הרדמה, שכן מדובר בזריקת אלחוש מקומי. כמובן שמומלץ כמה שפחות להכניס חומרים כאלה לגוף, אבל אם אין ברירה אין על כך כל איסור. הרופא ישתדל להשתמש בכמות מזערית של החומר המאלחש, אך במהלך טיפול הוא יוכל להגביר ולהגדיל את הכמות בהתאם לצורך.
- שימוש בגז צחוק. אומנם אין על כך איסור גורף, אך שוב, מדובר בחומר זר שנכנס לגוף ולכן ההמלצה הכללית היא להימנע מכך במהלך ההריון.
- טיפול על ידי תרופות. כל תרופה שהאישה ההריונית תיקח, תעבור אוטומטית לעובר דרך השיליה. לכן, יש חשיבות לכך שההריונית תצרוך כמה שפחות תרופות, אם בכלל, במהלך ההריון. אם חלילה התפתחה דלקת או שהכאב הוא בלתי נסבל והמטופלת חייבת תרופות, הדבר יעשה בהתייעצות עם רופא מומחה ובאישורו, וכמובן בהמלצת רוקח.
- תוספת פלואוריד. אין להשתמש בתוספת פלאורויד במהלך ההריון.
מתי אפשר לבצע את טיפולי השיניים?
אם אין צורך בטיפול חירום יש להימנע מטיפולי שיניים במהלך השליש הראשון של ההריון. בשליש זה העובר מתפתח ואיבריו מתפתחים, לכן כל טיפול עלול להזיק להתפתחותו התקינה. כמו כן, נשים רבות סובלות מבחילות והקאות, דבר היכול לגרור גם כך לבעייתיות בטיפול בחלל הפה. לעומת השליש הראשון, השליש השני להריון יחסית בטוח ולכן זה הזמן הכי טוב לבצע טיפולי שיניים דחופים והכרחיים. בשליש שלישי, מעבר לחוסר הנוחות של טיפול על כיסא הטיפולים של רופא השיניים עם הבטן הגדולה ותופעות הלוואי של סוף ההריון, מדובר בתקופה שלפני הלידה ולכן לא כדאי להכניס חומרים מיותרים לגוף אשר יעברו ישירות לעובר. אך אם יש טיפול דחוף, יש לבצעו על מנת לא להגיע ללידה עם כאבי שיניים או בעיה חמורה בחלל הפה.
במידה והמטופלת צריכה לעבור צילומי רנטגן, עליה להודיע בכל שלב לרופא ולטכנאי רנטגן שהיא בהריון, הם מצידם ידאגו לשים עליה וסט כפול לצורך הצילום על מנת לסנן את הקרינה לחשיפה מינימלית.
כאמור, חשוב לפני ההריון לבצע בדיקת שיניים מקיפה וטיפולים בהתאם. יש להקפיד בזמן ההריון כמה שיותר על היגיינת הפה והשיניים, ואם מתעוררת בעיה לגשת לרופא. אם יש לך כאבי שיניים בהריון אך את יכולה לדחות את הטיפול, עדיף לסבול את הכאב במידת האפשר ולטפל באופן מיידי לאחר הלידה. לא מומלץ לסחוב את כאבי השיניים מעבר לכך.