ציסטות בצוואר העובר בבדיקת אולטראסאונד

ציסטות בצוואר העובר

אחד מהממצאים השכיחים בבדיקת אולטראסאונד אשר מתבצעת בסקירה המוקדמת בהריון היא ציסטות בצוואר העובר. בדיקת אולטראסאונד, בעיקר הבדיקה הראשונה, היא בדיקה מאוד מרגשת בה אפשר לצפות בעובר ולראות כיצד הוא ואיבריו מתפתחים. עם זאת, הבדיקה מיועדת לא רק למעקב גדילה והתפתחות אלא גם לוודא שהכל תקין אצל העובר וברחם האישה. לכן כאשר יש ממצאים חשובים שעלולים לסכן את העובר או את ההריון ניתן לזהותם כבר בבדיקת אולטראסאונד ולהחליט על המשך טיפול.

ציסטות צוואריות, או ציסטות בצוואר העובר, הן אזור כהה או שחור בחלק הקדמי של צוואר העובר. לרוב מדובר בממצא שכיח, כאשר את הציסטה ניתן לראות בבירור בבדיקת אולטרא סאונד פשוטה והציסטה עצמה הינה חלל אחד, ללא קרומים בתוכה. הציסטות לרוב נעלמות מעצמן עד שבוע 16 של ההריון ואינן מסכנות את העובר או את המשך ההריון.

 

הסיבות להיווצרות ציסטות בצוואר העובר

ציסטות בצוואר העובר בבדיקת אולטראסאונד

ציסטות בצוואר העובר בבדיקת אולטראסאונד

הסיבה להיווצרות אותן ציסטות בצוואר העובר היא שכלי הלימפה, שתפקידם לנקז את הנוזל בין התאים, מתפתחים מאוחר ולכן מצטבר נוזל לימפתי בתאים שבצידי הצוואר אשר יוצרים ציסטות בחלק הקדמי הצידי של צוואר העובר. שימו לב שלא מדובר כאן בעובי צוואר העובר שנבדק בשקיפות עורפית, אלא במצב שנגרם בגלל עיכוב התפתחותי של מערכת הלימפה שגורם להיווצרות ציסטות שלרוב אינן מזיקות ואין כלל משמעות בהימצאותן אצל העובר.

את הציסטות ניתן לראות בבדיקת אולטרא סאונד לרוב בסקירת המערכות המוקדמת, כאשר רוב הסיכויים שתעלמנה עד לסקירה השנייה. אי לכך רוב הרופאים ימליצו להמתין בסבלנות לסקירה הבאה ורק אז, אם עדיין תהיינה ציסטות, יצטרכו לבצע בדיקות כגון סיסי שיליה על מנת לשלול הפרעות בהתפתחות העובר שעלולות להצביע על תסמונות כאלה ואחרות.

 

משמעות הופעת ציסטות בצוואר העובר

כאמור, להימצאותה של ציסטה בצוואר העובר אין משמעות ולא מדובר במום, אך ייתכן ומדובר בסימן לכך שהעובר לוקה בתסמונת דאון, אך אין זה סימן וודאי לכך. סטטיסטית, ציסטות צוואריות נצפו באחוז גבוה יותר אצל תינוקות שלקו בתסמונת דאון מאשר תינוקות אחרים, אך אין משמעות למספר הציסטות שנפצו. המצאות ציסטות בצוואר העובר הן לא סימן וודאי שהעובר סובל מתסמונת דאון, אך עם זאת זהו נתון שיש להוסיף לשכלול הבדיקות של השקיפות העורפית ובדיקת החלבון העוברי על מנת לשלול את האפשרות למחלה.

אם התוצאות המשוכללות שמתקבלות הן נמוכות, ניתן להמשיך את ההריון באופן תקין כאשר אותן ציסטות תעלמנה באופן עצמאי בהמשך. במידה ויש חשש לתסמונת כלשהי, יש לשקול בדיקת סיסי שיליה או דיקור מי שפיר.

כאשר מדובר בציסטה בעלת מחיצה בתוכה, ציסטיק היגרומה, מדובר בממצא חמור העלול להתפשט בצוואר, שיכול כן לפגוע בהתפתחות העובר ולסכן את המשך ההריון. מדובר במצב נדיר שאינו נעלם ודורש טיפול מיידי.

 

אצל רוב העוברים אשר התגלו אצלם ציסטות צוואריות במהלך תחילת ההריון, בסקירות המוקדמות הציסטות נעלמו מעצמן, ללא צורך בטיפול נוסף. אותם תינוקות נולדו בריאים ללא תסמונות או הפרעות כרומוזומליות כאלה ואחרות. עם זאת, כאשר הציסטות לא נעלמות יש לעקוב ולבצע בדיקות נוספות על מנת לשלול הפרעות כרומוזומליות בעובר, לשלול עיכוב התפתחותי או כל אפשרות שהעובר לוקה בתסמונת דאון.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!