אבחון זיהום בדרכי השתן אצל ילדים

זיהום בדרכי השתן אצל ילדים ותינוקות

בשבוע שעבר הקטנה שלי היתה חולה ואחת הבדיקות שעשו לה היתה בדיקת שתן. ממצאי הבדיקה העידו על הימצאות אצטון בשתן, מה שלרוב מרמז על זיהום בדרכי השתן. זיהום בדרכי השתן הינו זיהום נפוץ למדי כבר מגיל הילדות וגם אצל תינוקות. מכיוון שיש חשש לסיבוכים והתפתחויות, יש לטפל בזיהום בהקדם האפשרי.

הסיכון להידבקות בזיהום בדרכי השתן גבוה יותר אצל בנות מאשר אצל בנים, זאת בגלל המבנה האנטומי השונה. מדובר בשכיחות זיהום בדרכי השתן של 5% אצל בנות לעומת כ-1% בלבד אצל בנים. אצל בנות, הפעם הראשונה שהן תסבולנה מזיהום בדרכי השתן לרוב תהיה לפני גיל חמש, כאשר ברוב המקרים הן תסבולנה מזיהום נוסף בשנה שלאחר מכן. אצל בנים זיהום בדרכי השתן לרוב יתפתח בשנה הראשונה לחייהם.

 

הגורמים לזיהומים בדרכי השתן

ב-80% מהמקרים הגורם לזיהום הינו חיידק אי-קולי. מערכת השתן קרובה לאזור פי הטבעת ולכן כאשר המקום אינו סטרילי ונקי, חיידקי מעיים, כמו חיידק האי קולי, עוברים בקלות מפי הטבעת לפתח הפות או הפין ולמעלה לדרכי השתן, בכך הם גורמים לזיהום ולדלקת. מכיוון שמבחינה אנטומית המעבר מפי הטבעת אל הפות קל יותר, בנות סובלות יותר מזיהומים שכאלה.

 

זיהום בדרכי השתן העליונות ודרכי השתן התחתונות

אבחון זיהום בדרכי השתן אצל ילדים

אבחון זיהום בדרכי השתן אצל ילדים

הגדרת הזיהום בדרכי השתן הינה על ידי המיקום בו התפתחה הדלקת. במידה והחיידקים התחילו להתפתח בכליות, הזיהום יהיה בדרכי השתן העליונות. במידה והחיידקים התחילו להתפתח בשלפוחית השתן, אז הזיהום יקרא “זיהום בדרכי השתן התחתונות”. לרוב, דלקת בדרכי השתן העליונות תהיה מלווה בחום ועלולה גם ליצור צלקת ברקמות של הכליה, לכן היא נחשבת יותר חמורה. אך חשוב לאבחן בדיוק את הזיהום, על מנת למנוע נזק בכליות. הגיל מאוד משמעותי מבחינת הזיהום, ועד גיל חמש הסיכון שדלקת תגרום לצלקת בכליה הוא גבוה וגדול בצורה משמעותית. לכן חשוב לאבחן ולבדוק בעזרת בדיקה ותרבית שאכן מדובר בזיהום, היכן הוא נמצא, וכמובן לטפל בהתאם.

 

זיהום בדרכי השתן אצל ילדים ותינוקות

  • אצל תינוקות עד גיל חודשיים אין סימנים ספציפיים המעידים על זיהום בדרכי השתן. לכן, אם תינוק סובל מחום ללא כל סיבה הנראית לעין במשך יומיים רצוף, תילקח בדיקת שתן כללית ותרבית.
  • אצל תינוקות מגיל חודשיים ועד גיל שנתיים, בנוסף לחום, בזמן הטלת שתן התינוק יסבול מאי נוחות או כאבי בטן, והשתן שלו יהיה בעל ריח רע וצבע חזק. גם במקרה זה, אם יש חום ללא סימנים נוספים למשך יומיים רצוף, תילקח בדיקת שתן כללית ותרבית על מנת לשלול את האפשרות של התפתחות זיהום.
  • אצל תינוקות מגיל שנתיים ועד גיל חמש, בנוסף לחום, הפעוט יתלונן על כאב או צריבה במתן שתן וכן תחזור הרטבת לילה והליכה באופן בהול ותכוף לשירותים.
  • ילדים מעל גיל חמש יחוו קושי להתאפק ללכת לשירותים, יסבלו מכאבים או צריבה בהטלת שתן וכן מכאבים במותן או בגב בנוסף לצורך ללכת לשירותים באופן תכוף ובהול.

 

הסכנות בזיהום בדרכי השתן

הסכנה העיקרית של זיהום בדרכי השתן (בעיקר העליונות) היא נזק אפשרי לכליות והיווצרות צלקת בכליה. במקרה כזה הצלקת תחליף את הרקמה הרגילה של הכליה ותוריד את איכות הפעולה והתפקוד של הכליה. מדובר בנזק בלתי הפיך, מכיוון שרקמות הכליה לא מתחדשות. סכנה נוספת הינה לחץ דם גבוה אשר נגרם לרוב עקב הופעת הצלקות בכליות.

 

אבחון זיהום בדרכי השתן

על מנת לבצע בדיקת שתן יש לאחסן את השתן בכלי סטרילי, מה שקצת קשה לעשות עם תינוקות וילדים. כאשר מדובר בתינוקות, ישנה שקית מיוחדת שמצמידים לאזור או שמכניסים קטטר על מנת להוציא דגימת שתן. כאשר מדובר בילדים, יש לתת להם להטיל שתן לתוך הכוס עצמה. את תוצאות בדיקת השתן מקבלים לאחר כיומיים, שזה הזמן שלוקח לחיידקים, במידה וישנם, להתרבות. את תוצאות הבדיקה הכללית מקבלים מיד, כך שאם היא אינה תקינה ניתן להתחיל בטיפול בו בזמן בלי לחכות לתרבית. התרבית נותנת תמונה מדויקת וברורה יותר.

 

מה בודקים בבדיקת שתן?

בבדיקת שתן בודקים הימצאות של חלבון, לויקוציטים (כדוריות דם לבנות), כדוריות דם אדומות וניטריט, שהינו חומר שמעיד שישנם חיידקים. כל אלו לא אמורים להימצא בשתן במצב רגיל ותקין. חשוב לדעת שכאשר מוצאים ממצא אחד מבין הנ”ל, אין הדבר מעיד על זיהום ולכן יש צורך בכמה ממצאים. אם מופיעות רק כדוריות דם לבנות, יכול להיות שמדובר בדלקת מקומית, אך הצירוף שלהן עם חלבון יעלו את הסיכוי לזיהום.

 

טיפול בזיהום בדרכי השתן

כבר עם קבלת תשובה כללית המעידה על זיהום, יש להתחיל בטיפול ולא לחכות יומיים לתשובות התרבית. במצב כזה תינתן אנטיביוטיקה למשך עשרה ימים, אותה יש להקפיד לקחת למשך כל התקופה, גם אם יש הטבה ושיפור. אצל תינוקות קטנים הרופאים יעדיפו לתת אנטיביוטיקה דרך הוריד ולאשפז למעקב של יומיים עד לשיפור.

 

איך ניתן להימנע מזיהום בדרכי השתן?

כדי להמנע מזיהום בדרכי השתן יש צורך להקפיד על היגיינה וניקיון ככל האפשר. יש להסביר לילדות שנגמלו מחיתולים שיש לנגב מהפות לכיוון פי הטבעת ולא להפך. כמו כן, יש צורך בשתיית מים מרובה, יש להסביר לילדים שצריך להימנע מלהתאפק זמן רב כשצריך ללכת לשירותים. כמו כן, במידה והילד סובל מתולעים או עצירות לטפל במיידי על מנת שלא יתפתח לזיהום.

כאשר הזיהום הראשון מופיע בגיל צעיר, ישנה חשיבות גדולה יותר לבדיקת הסיבה להופעת הזיהום והמקור שלו על מנת שלא יחזור ושלא יתפתחו מומים או צלקות בכליות. לאחר הטיפול התרופתי והטיפול בבעיה, תעשה בדיקת אולטרא סאונד של הכליות ושל דרכי השתן כדי לבדוק את המבנה והתפקוד שלהן.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!