כאבי צירים

צירי לידה

“כשהלידה תתחיל, את תרגישי”, אמרו לי. אבל אני לא הייתי רגועה. ראיתי סרטים, קראתי ספרים, אבל לא היה לי מושג איך ומה אמורים להרגיש בזמן צירי לידה. “ואולי בכלל לא ארגיש אותם? ואולי רק ירדו לי המים?!”, עברו לי מחשבות בראש. נכון שיש כאלה שלא מרגישות צירים, ברות מזל שכמותן, אבל רוב הנשים מרגישות אותם ועוד איך. למרות שהם כואבים מאוד, הם חלק רגיל וטבעי בתהליך הלידה, אז אם את בשבוע מתאים ללידה, צירים, כואבים ככל שיהיו, הם בשורה משמחת עבורך.

 

מה הם צירי לידה?

צירים הם בעצם התכווצות של שריר הרחם שעוזרים לדחוף את העובר כלפי מטה, לכיוון תעלת הלידה. ישנן מספר סיבות מדוע צירים כל כך כואבים:

  1. כאשר מתחילים הצירים ישנה ירידה באספקת החמצן לשרירי הרחם, וזו מגבירה את עוצמת הכאב.
  2. הצירים גורמים ללחץ על קצה העצבים בצוואר הרחם ועל החלק התחתון של הרחם.
  3. צוואר הרחם מתחיל גם הוא להתכווץ ולהיפתח – זהו מצב לא רגיל הגורם לכאבים.
  4. הקרום שעוטף את הדפנות של חלל הבטן (קרום הצפק) נמתח על גבי הרחם מה שמוסיף לכאבים.

כאמור, כל אישה חווה אחרת את כאבים הנובעים מהצירים. לכן, ישנן נשים שצירים יכאבו להן מאוד וישנן כאלה שבקושי תרגשנה את הכאב. ישנן כאלה שתוכלנה ללדת ללא אלחוש מקומי או משככי כאבים, לעומת כאלה שתרצנה זריקת אפידורל כבר בציר הראשון. הכאב הוא אינדיבידואלי וגם השפעת הצירים על הפתיחה והתקדמות הלידה.

 

איך תזהי צירי לידה?

כאבי צירים

כאבי צירים

נכון שחששתי שלא אדע מתי הלידה מתחילה, אבל כשהצירים התחילו, ידעתי ועוד איך ידעתי. חוויתי צירים עם התכווצות סדירה של הרחם כל כמה דקות – הבטן מתקשה, הכאבים הם בבטן התחתונה, מלווים בלחץ יחד עם כאבים בגב. לעיתים זה יכול להרגיש כמו כאבי מחזור. בין התכווצות להתכווצות תהיה הרפייה של מספר דקות והבטן תרד והכאב ישכך. ככל שהלידה מתקרבת הצירים נהיים חזקים יותר ותכופים יותר. במידה ואת סובלת מצירים כדי לוודא שלא מדובר בכאב בטן רגיל, אם תשני תנוחה או תזוזי הכאב יישאר אותו הדבר וכך תביני שאכן מדובר בצירי לידה.

 

מתי תדעי לנסוע לבית החולים?

במידה והתחלת להרגיש צירים והתדירות שלהם היא יותר מציר אחד כל עשר דקות והם מתגברים בעוצמה והמרווח ביניהם מתקצר, כדאי שתתארגני לחדר הלידה. בנוסף, קחי בחשבון את המרחק לבית החולים בו את רוצה ללדת, את שבוע הלידה בו את נמצאת. אם היו עוד סימנים מסמלי לידה, כמו דימום או ירידת מים סעי לבית החולים. כמובן שאם ילדת בעבר, את תדעי לומר כמה זמן מתחילת הצירים התחילה הלידה ולהתארגן בהתאם.

 

בדיקת צירים בחדר לידה

תפקיד הצירים הוא להתחיל את הלידה ולקדם את העובר לכיוון תעלת הלידה. לכן, במצב רגיל הם ישפיעו על צוואר הרחם מבחינת התקצרות ופתיחה ובסופו של דבר יובילו לירידת מים וללידה. כאשר תגיעי עם צירים לחדר הלידה, יוודאו בבית החולים שאכן מדובר בצירים אמיתיים ושאת במצב של לידה. יחברו אותך למוניטור, מוניטור חיצוני, שיבדוק את עוצמת ותכיפות הצירים וכן את דופק העובר בהתאם, על מנת לוודא שאינו נכנס למצוקה בזמן ציר. במידה והצירים מתאימים ללידה יכינו אותך בהתאם. בנוסף על כך, הרופא יבדוק פתיחה ויראה שאכן הצירים אפקטיביים וגורמים לפתיחה והתקדמות של לידה.

 

מספר דברים שחשוב לדעת

  1. אין סיבה ברורה לתחילת צירים. הם יכולים להתחיל בכל רגע נתון, בכל שלב, ללא התראה מוקדמת. ישנם דברים שניתן לנסות לעשות על מנת לזרז אותם כמו הליכה מאומצת, קיום יחסי מין, עלייה במדרגות, זירוז חיצוני, סטריפינג… אך אלו ניסיונות שמצליחים אצל חלק מהנשים ואצל אחרות לא, אבל תמיד שווה לנסות.
  2. צירי לחץ נקראים ככה, כי זה השלב שאת צריכה ללחוץ, ולא כי הם כואבים יותר או לוחצים יותר. מדובר באותם צירים שחווית לפני כן, רק שכבר יש פתיחה מלאה והכאב הוא גדול יותר בגלל שהתינוק יורד בתעלת הלידה.
  3. ישנם צירים מוקדמים, שחלק מהנשים סובלות מהם והם לרוב לא מובילים ללידה. כמו כן, מחודש שמיני יופיעו צירי ברקסטון (צירים מדומים) שאינם סדירים ונעלמים תוך כמה זמן, אבל כואבים בדיוק אותו הדבר כמו צירי לידה אמיתיים ומסמנים שהגוף מתכונן ללידה.
  4. אישה שמגיעה לחדר הלידה לפני שבוע 37 עם צירים, ברוב הפעמים ינסו הרופאים להפסיק את הצירים בעזרת תרופות ונוזלים ולעכב את הלידה. אך אם הלידה התחילה – אין דרך לעצור אותה.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!