בדיקת תפקודי כליות בהריון

תפקודי כליות בהריון

חשוב לבדוק תפקודי כליות לפני ההריון ובמהלך ההריון. כליות הן איברים השייכים למערכת השתן וממוקמים מאחורי חלל הבטן. יש לכליות תפקיד חשוב מאוד בחיי היום יום ובמהלך ההריון בפרט. שינויים או מחלות כרוניות שהיו לאישה טרם ההריון יכולות להשפיע על תקינות ההריון ובריאות האישה בצורה משמעותית.

 

תפקיד הכליות בגוף

כליה היא איבר חשוב, אם לא החשוב ביותר במערכת השתן. תפקיד הכליות הוא לווסת את כמות המים, ולאזן את רמת החומציות בדם. הכליות מסננות את הדם ומפרישות חומרים כימיים זרים החוצה מהגוף. כמו כן, הן מפרידות את הגלוקוז מהחלבונים ומפרישות חזרה לגוף הורמונים חיוניים אחרים.

 

מחלות כליה

מחלות שקשורות בתפקודי כליות יכולות להופיע במהלך ההריון עקב השינויים הררומונליים שעוברים על הגוף וגם בעקבות מחלות כרוניות מהן סבלה האישה לפני ההריון. השינויים שעובר גוף האישה במהלך ההריון משפיע על תפקודי כליות ויכול לגרום להתפתחות מחלות כליה או להחמיר מצב קיים. לכן חשוב שכל אישה בהריון תעקוב אחר תפקודי הכליות שלה, גם אם לא סבלה מהן בעבר.

 

מה הסיכון העיקרי בתפקוד לקוי של הכליות במהלך הריון?

כאשר יש חוסר איזון בנפח הדם ועלייה משמעותית בלחץ הדם, הדבר יכול לגרום ליתר לחץ דם לאורך כל ההריון, שדורש מעקב צמוד, או אפילו לגרום למצב של רעלת הריון. כמו כן, תפקוד לקוי של הכליות יכול לגרום להופעת חיידקים בשתן ולדלקות שתן שיכולות להיות גם מציקות, אך גם מסוכנות במהלך הריון.

 

שינויים בכליות במהלך ההריון

בדיקת תפקודי כליות בהריון

בדיקת תפקודי כליות בהריון

הריון משפיע בצורה פיזית על כל האיברים בגוף וביניהם גם על הכליות. קצב הפעילות יורד ולכן ישנה הצטברות של חלבון וסוכר בשתן יותר מבזמן רגיל,  שיכולים לגרום למחלות או דלקות מקומיות. מאזן הנוזלים בגוף משתנה, ההורמונים משפיעים גם הם על התפקוד, כך שהכליות פועלות אחרת מאשר בשגרה – לרוב, בצורה איטית יותר. יכולים להיווצר מצבים של הגדלת כליות, עלייה בסיכון לדלקות בדרכי השתן, עלייה בקצב הפעילות של הכליות בפינוי חומרים כימיים החוצה (עלייה שמגיעה לכ-150%) ועלייה בנפח הנוזלים ביותר מ-50% ממצב רגיל. כל אלו יכולים לגרום לירידה או עלייה בלחץ הדם באופן משמעותי.

כאשר מדובר באישה בריאה, שלא סבלה או סובלת מתפקודי כליות לקויים או מחלת כליות, לרוב לא יורגש שינוי. אך כאשר ישנה אישה הסובלת ממצב כזה או אחר הקשור לתפקודי כליות או בעלת מחלת רקע הקשורה בכליות, השינויים יכולים לגרום להחמרה של מצב קיים או אפילו התפרצות של מחלה חדשה, שיכולה להיות קשה יותר בזמן ההריון.

 

מחלת כליות במהלך הריון

כאשר אישה בעלת מחלת כליות נכנסת להריון, עליה להיות במעקב צמוד של רופא הריון ולבדוק באופן קבוע את לחץ הדם כדי לוודא שאין קשר ישיר לתפקודי הכליות, מה שיכול לפתח רעלת הריון. לרוב לא מדובר במצב חמור ורוב הנשים יולדות בזמן, לידה רגילה, אך הסיכון העיקרי הוא רעלת הריון או סיבוכים של יתר לחץ דם שעלולים לגרום לפגיעה בהתפתחות העובר או לידה מוקדמת. אישה שסובלת ממצב של תפקוד לקוי של הכליות או ממחלה קודמת, מומלץ שתתייעץ עם רופא הנשים שלה לפני הכניסה להריון.

 

סיבוכי הריון שגורמים לפגיעה בכליות

אצל נשים שסובלות ממצב פתולוגי או מחלה שקשורה בכליות וגם אצל נשים בריאות הסובלות מסיבוכים כלשהם במהלך ההריון, יש סיכון משמעותי לפגיעה בכליות במהלך ההריון. תסמונות מסוימות, דימום רב או רעלת הריון יכולים להשפיע בצורה משמעותית על תפקוד הכליות, ולכן בכל מצב של סיבוך הריון יש לבדוק את תפקודי הכליות.

 

דלקת בדרכי השתן והקשר לכליות

כאמור, הכליות הן האיבר המרכזי המערכת השתן, לכן תפקוד לקוי במהלך ההריון מגדיל את הסיכויים לדלקות בדרכי השתן. הסיבה היא שהכליות מתפקדות לאט יותר, בעיקר בהוצאות סוכרים חלבונים וחומרים כימיים אחרים מהמערכת. דלקת בדרכי השתן שאינה מטופלת כהלכה יכולה לפגוע בהתפתחות העובר ולגרום ללידה מוקדמת. אי לכך חשוב לטפל בדלקת על ידי אנטיביוטיקה, להיות במעקב רפואי וכן לעבור בדיקת כליות לאחר הלידה. בכל מצב של בעיות בתפקודי הכליות או מחלה במהלך ההריון יש להמשיך להיות במעקב רפואי גם לאחר הלידה ולעבור בדיקת תפקודי כליות.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!