מבין תופעות הלוואי הרבות של ההריון, ייתכן שתחווי אף בעיות ראיה במהלך ההריון כמו טשטוש ראייה או ירידה באיכות הראייה. נשים שיש להן משקפיים דיווחו בזמן ההריון על ירידה משמעותית בראייה, תופעה שנמשכה גם לאחר הלידה. לרוב, המצב חוזר לעצמו לאחר הלידה, אך בכל מקרה יש לעקוב ולבדוק בהתאם.
הגורמים לבעיות ראיה אצל נשים במהלך ההריון
כמובן שגם כאן ניתן להאשים את ההורמונים. ההורמונים והשינויים הביוכימיים בגוף האישה ההריונית משפיעים גם על הקרנית ועל העדשה של העין וגורמים לירידה באיכות הראייה. מי שבעיקר תרגיש זאת היא מי שגם ככה מרכיבה עדשות או משקפיים, וזה קורה בעיקר לקראת סוף ההריון. כ-15% מהנשים שמרכיבות משקפיים או עדשות מדווחות על החמרה בראייה במהלך ההריון, כאשר כמעט אצל כולן המצב חוזר להיות כפי שהיה, לאחר ההריון. אצל מספר מועט של נשים המצב נשאר כפי שהוא ודורש משקפיים חדשות.
מתי נדרשת התייחסות מיוחדת לבעיות ראיה בהריון?

הופעת בעיות ראיה בהריון
כל שינוי במהלך ההריון במצב הנפשי או הפיזי, דורש מעקב ובדיקה על מנת לראות אם הוא ממשיך או מחמיר. מכיוון שגופך עובר הרבה שינויים, חלקם יראו לך טבעיים וחלקם לא. לכן בכל מצב של תופעת לוואי חריגה או שינוי משמעותי, יש לגשת להיבדק.
במידה ואת סובלת מאחד מהתסמינים הבאים:
- טישטוש חמור בראייה באופן קבוע.
- לחץ מאחורי העיניים.
- ראיית כתמים שחורים או הבזקים.
ישנו סיכוי למצב של רעלת הריון ולכן יש לגשת להיבדק. כמו כן, אם הקושי בראייה מלווה בכאבי ראש, המצב דורש התייחסות רפואית.
למרות כל השינויים שיכולים להחמיר או לשנות את המספר במשקפיים, לא מומלץ כלל להחליף משקפיים במהלך ההריון ובטח שלא לפני התייעצות עם אופטומטריסט מומחה. רוב הסיכויים שמצב הראייה יחזור לקדמותו. לכן חשוב להתאזר בסבלנות ולשמור את המשקפיים בהישג יד.
כמו כן לא מומלץ לעבור ניתוח להסרת משקפיים בלייזר במהלך ההריון, שכן ההורמונים משפיעים על הקרנית – על העובי ועל הצורה שלה. לכן, התוצאות של הניתוח לא תהיינה אופטימליות ומדויקות, וההחלמה תהיה קשה ולאחר מכן יהיה אף צורך בניתוח נוסף לתיקון.
להתמודד עם התדרדרות הראייה במהלך ההריון
כדי להתמודד עם השינוי שחל בראיה יש להתאזר בהרבה סבלנות. יש לבצע בדיקת ראייה חצי שנה לאחר הלידה, כדי לבדוק את מצב הראייה ולאבחן אם מדובר במצב שעוד ישתנה או מצב שהתקבע.
מה עושה מי שמשתמשת בעדשות?
שלא כמו משקפיים, שניתן להרכיב ולהסיר, מי שמרכיבה עדשות יכולה לחוות אי נעימות מעבר לשינויים בראייה עצמה. בגלל השינויים שעוברת הקרנית והרגישויות שגוברות בעיניים, את עלולה להרגיש רגישות ואף כאב קל בהכנסה ובהוצאה של העדשות מהעיניים. ייתכן ותצטרכי שינוי בעובי העדשה במהלך ההריון, ייתכן שכאשר תרכיבי עדשות מגע אף תחווי גירויים ותחושה של יובש בעיניים. אם את יכולה, רצוי בהריון לא להשתמש בעדשות בכלל, אלא במשקפיים. בכל שלב שאת מרגישה אי נוחות גשי לבדיקה רפואית.
חשוב לדעת שכל הריון הוא שונה, לכן זה לא מחייב שבכל הריון תהיה ירידה באיכות הראייה או שתסבלי מטשטוש בראייה. לעיתים ישנם שינויים קלים וישנם שינויים פחות קלים, אך זה תלוי נסיבות של אותו הריון. אם היתה לך ירידה בראייה בהריון הקודם, אין הדבר מרמז על המצב שתחווי בהריון הבא.