בתור הורים אנחנו מודאגים ועוקבים אחר ההתפתחות של התינוק שלנו בכל רגע נתון. אם לפי הספר הוא צריך להתהפך ואחר כך לזחול, להרים את הראש לשבת ולעמוד, אז ברגע שהוא לא מתפתח לפי שלבי ההתקדמות, או מוותר על שלב מסוים, אנחנו נלחצים. קודם כל אין צורך להילחץ, כל תינוק מתפתח ומתקדם בקצב שלו. אבל כן צריך לעקוב ואפשר בהחלט לעזור לתינוק להגיע לשלב הנכון. ישנם את שלבי ההתפתחות הכלליים, ואנו יכולים לסייע לתינוק להגיע לכל שלב ושלב בצורה תקינה. כך שנוכל למשל אף ללמד את התינוק איך לשבת נכון…
מתי תינוק צריך להתיישב?

מתי התינוק צריך לשבת?
לפי אבני ההתפתחות, לאחר שלב ההתהפכות, שלב ההרמה הנכונה של הראש והזחילה, התינוק עולה על שש לזחילת גחון ומשם הדרך להתיישב היא קצרה ונוחה. זה קורה לרוב בין גיל שבעה חודשים לשנה וחודש, בהתאם להתפתחות של התינוק כמובן.
כאשר התינוק מתחיל לזחול על שש הוא מגלה את התנועה, מעבר לזחילת גחון, ומקבל זווית ראיה אחרת על האזור שלו. כאשר תוך כדי זחילה הוא מנסה להגיע לחפץ כלשהו או מזיז את ידיו, הוא מאבד את שיווי המשקל ומבין שהוא צריך דרך אחרת שתשאיר את שתי ידיו פנויות. לעיתים הוא מתנועע בעמידה על שש ואז יורד לעבר העקבים ומתחיל לגלות את תנוחת הישיבה, בה הוא מבין שזו צורה נוחה לאחוז בחפצים, לראות את העולם וכך גם הוא הרבה יותר יציב. הרבה תינוקות ישבו באלכסון בהתחלה, עם הגוף נטוי הצידה והרגליים לא ישרות. וזה בסדר, הם יגלו את התנוחה הנכונה בהמשך.
הסיבות שבגללן לא מומלץ להושיב תינוקות
הורים רבים נוטים להושיב את הילדים שלהם בחודשים מאוד מוקדמים, דבר שלא מומלץ משתי סיבות עיקריות. האחת היא, שגופם עוד לא חזק ויציב מספיק והם לא אמורים בחודשים הראשונים להחזיק את עצמם בתנוחת ישיבה, זה יכול לגרום לנוקשות יתר בגב היות והם ישתמשו בשרירים להחזיק את עצמם, שרירים שאינם חזקים מספיק בשלב זה של חייהם. הסיבה השנייה היא, שהושבה מאולצת תפתח אצל התינוקות הרגלים לא נכונים, בעוד הם אמורים להתנסות לבד ולגלות כיצד יושבים ולא כאשר מושיבים אותם בכוח. תינוק שהושיבו אותו, יכול לדלג על שלב זה בהתפתחות ולעבור ישר לעמידה.
ברגע שהתינוק יציב מספיק ומתחיל לאכול מוצק, ניתן להושיב אותו בתוך כיסא אוכל או בטרמפולינה מורמת, על מנת שיוכל לאכול בצורה בטוחה וגם להחזיק את האוכל ביד בעצמו.
איך תינוקות עוברים בצורה נכונה לישיבה?
הדרך הנכונה ביותר היא לעבור לישיבה היא כשהתינוק שוכב על הבטן, דוחף את עצמו מעלה, מתרומם לעמידה על שש ולאחר מכן מטה את משקלו לאחור, נשען על העקבים (גם זו צורת ישיבה שתראו בהתחלה הרבה) ולאחר מכן מתיישב בצורה נוחה ויציבה על הישבן.
כאשר התינוק מתקרב לגיל שנה ועוד לא התחיל לשבת, ישנה דרך לעודד אותו לישיבה. ניתן להשכיבו על הגב ולעודד אותו לתפוס את רגליו בעזרת ידיו ולגלגל אותו מעט. הגלגול יביא אותו לשכיבה על הצד, משם הוא יתרומם על המרפק ויעבור לישיבה. אפשר ורצוי לעשות את התרגילים עם התינוק בגיל הנכון, כאשר הוא מראה נכונות לכך. חשוב לתת לו להתנסות בעצמו ולהצליח לבדו, ולא להושיב אותו.
סממנים המראים שהתינוק מוכן לישיבה
כפי שציינתי כבר, כל תינוק מתפתח בקצב שלו ובזמן שלו. אך איך נדע שהתינוק בשלב המתאים לישיבה? להלן הסימנים שהתינוק מוכן לשבת:
- כאשר התינוק כבר יודע ויכול באופן עצמאי להתהפך לשני הצדדים – מהגב לבטן ומהבטן לגב.
- כאשר אין בעיות של טונוס שרירים גבוה או נמוך אצל התינוק.
- התינוק מצליח להישען על הידיים ללא בעיה.
- התינוק יודע לעלות לעמידת שש ולזוז קדימה ואחורה.
כאשר התינוק עבר את השלבים הללו, דעו שהוא כבר רגע לפני הישיבה וזה הזמן לעודד אותו ולעשות איתו תרגילי חיזוק.
תרגילים שניתן לבצע על מנת לעודד תינוק לשבת
ישנם מספר תרגילים שאפשר לבצע בבית כדי לעודד את הילד להגיע למצב ישיבה. כמובן שתמיד מומלץ לבדוק אצל פיזיותרפיסטית שאין עיכוב גדילה מסיבה פיזית כלשהי לפני ביצוע התרגילים.
תרגיל מספר 1:
הצמידו כף יד עם כף רגל נגדית, וגלגלו את התינוק לצד וחזור, עד שישען על המרפק הפנוי וינסה להתרומם לבד.
תרגיל מספר 2:
הניחו את התינוק על כדור ים או כדור פיזיו, שבו מאחוריו, אחזו היטב במותניים שלו והקפיצו אותו בזהירות לכל הכיוונים.
תרגיל מספר 3:
שימו את התינוק על הכתפיים שלכם, החזיקו אותו בידיים וריקדו איתו, קפצו איתו וזוזו במרחב.