מוניטור עוברי לקראת לידה

מוניטור עוברי

במהלך ההריון כל אישה תיתקל לפחות פעם אחת באמצעי הרפואי הנקרא מוניטור עוברי, שנועד להעריך את מצב שבו נמצא העובר. גם אם כל ההריון עבר בהצלחה, בבריאות ובצורה תקינה, בזמן הלידה יחברו אותך למוניטור, זאת על מנת לבדוק את דופק העובר ובמקביל את הצירים שלך. מוניטור מיועד לעקוב אחר התפתחות הצירים מבחינת תכיפות וחוזק, על מנת לראות שאת אכן מוכנה ללידה ובמקביל לוודא שדופק העובר לא יורד בהתאם לצירים, בכך למעשה לוודא שהעובר לא במצוקה.

נשים שמגיעות לבדיקות במהלך ההריון בגלל צירים מוקדמים, בעקבות תאונה או מחלה כלשהי, חשוב שהרופא המטפל יחבר אותן למוניטור, מפני שכשמו כן הוא, המוניטור מנטר את הצירים ומודד את דפיקות לב העובר.

 

כיצד פועל מוניטור?

מוניטור עוברי לקראת לידה

מוניטור עוברי לקראת לידה

מוניטור עוברי הינו מוניטור חיצוני שפועל בטכניקה של אולטרא סאונד דופלר. את המתמר מחברים חיצונית לבטן ומצמידים אותו למיקום שבו העובר נמצא באותו רגע, כך אפשר למדוד ולעקוב אחר דפיקות ליבו.

את מדידת הצירים של האישה מודדים בצורה דומה. המתמר (טוקומטר) מונח על האזור החיצוני של הרחם, על ידי כך ניתן למדוד את הצירים בצורה המירבית. הטוקומטר מודד בעיקר את מספר הצירים ואת המשך שלהם, אך לא מודד במדויק את העוצמה של אותם צירים.

כאשר המתמרים מחוברים, בו במקום מתחילה פעילות הניטור של המוניטור שלרוב תימשך חצי שעה, על מנת לקבל אבחון כללי של המצב. בעת הצורך ישונה מיקום המתמרים או תימשך פעולת הניטור. נשים המחוברות למוניטור בזמן לידה תישארנה מחוברות אליו מהרגע שתגענה ללדת ועד השלב הפעיל של הלידה, על מנת לעקוב אחר מצב הצירים ומצב העובר.

כאשר המוניטור פועל הוא מספק נתונים שמודפסים על גבי ניירת שרצה במהירות של סנטימטר אחד לדקת בדיקה, באופן קבוע ורציף בהתאם לפעולות המדידה שלו. המוניטור יספק מידע לגבי הצירים – אורכם ותכיפותם, הדופק הבסיסי של העובר, כולל האטות והאצות בדופק אם הן נעשות בהתאם לצירים או ללא כל סיבה. יש לבדוק את השינוי בדופק של העובר לאורך כל זמן המדידה ובמידה ויש שינויים קיצוניים החוזרים על עצמם, צריך לוודא מהי הסיבה לכך. כמו כן, המוניטור יספק מידע לגבי הצירים אם הלידה מתקרבת, או במידה ומדובר בשבוע מוקדם – המוניטור יראה שאכן יש צירים ויש להפסיקם.

 

נתוני המדידה שהמוניטור מספק:

פעילות רחמית – המוניטור מהווה דרך לאבחון האם מתרחשת פעילות רחמית כלשהי ואם אכן יש צירים. במדידה שנמשכת חצי שעה אצל אישה לפני לידה, המצב הנורמלי הוא הופעתם של עד 5 צירים ב-10 דקות.

דופק של העובר – דופק בסיסי של העובר נע בין 110-160. כאשר במידה והדופק פחות מ-110, מדובר במצב של ברדיקרדיה. כאשר הדופק מעל 160 למצב קוראים טכיקרדיה. הסיבה השכיחה ביותר לדופק מואץ אצל העובר היא טכיקרדיה, כאשר לאם יש חום מסיבה כלשהי וכאשר מורידים את החום גם דופק העובר מאט בהתאם. חשוב מאוד לעקוב אחר האטות בדופק והאצות בדופק העובר ולבדוק מהי הסיבה הגורמת להם.

וריאביליות של דופק העובר – בדיקה זו מאפשרת למדוד באופן רציף שאכן יש דופק לעובר והוא מתפקד בצורה תקינה. רמה תקינה של וריאביליות של דופק העובר היא בין 5 ל-25, כאשר יש קו רציף של הדופק לאורך כל הבדיקה. במידה והיו קפיצות בבדיקה, אין הדבר מעיד על הפסקת דופק או בעיה כלשהי. לעיתים מדובר בתזוזה של העובר וחוסר יכולת של המתמר לקלוט באופן רציף את דפיקות הלב שלו. בדיקה תקינה היא בדיקה שבמהלכה, במשך חצי שעה לפחות, יש קו רציף של הדופק של העובר.

 

האצות בדופק העובר

במצבים של פעילות של העובר ברחם או לקראת הלידה, צפויות האצות בדופק של העובר ויש לראות אותן באמצעות בדיקת המוניטור, כאשר רישום דפיקות ליבו של העובר תעלנה מעל הקו הבסיסי של הדופק. במידה ואין האצות דופק, ייתכן והעובר סובל ממצוקה כלשהי.

 

האטות בדופק העובר

ישנן מספר סוגי האטות בדופק העובר ויש לעקוב אחריהן בדיוק רב, על מנת לוודא שהעובר לא נמצא במצוקה או במחסור חמצן שיכול להוביל ללידה שקטה או לידה של עובר עם מומים. לכן, חשוב מאוד לעקוב אחר ההאטות בדופק העובר בעיקר במהלך הלידה.

 

מעקב שינויים בדופק העובר במהלך הלידה

האטות משתנות בדופק העובר – מדובר בהאטה השכיחה ביותר במצב של לידה שלרוב מתרחשת בגלל לחץ על חבל הטבור או על ראש העובר או כאשר לאם יש מיעוט מי שפיר.

האטות מוקדמות – האטות שקורות בזמן הצירים עצמם. בזמן הציר, על גבי הנייר של המוניטור, ניתן לראות צמיחה של הקו המסמן את הצירים ובמקביל ניתן לראות האטה בדופק של העובר וירידה בפעילות, זאת עקב הלחץ שנוצר עליו בזמן הציר.

האטות מאוחרות – האטה הדרגתית שמתרחשת לאחר הציר ולרוב מסמנת מצב של אי ספיקה של חמצן מהשילייה, יכולה להצביע על היפרדות שלידה.

 

ניטור פעילות העובר באמצעות מוניטור עוברי חשוב במיוחד בזמן הלידה, על מנת לעקוב אחר מצב הצירים ולבדוק מתי האישה מוכנה ללדת. במקביל, בעזרת המוניטור ניתן לקבל מידע מדויק על מצב העובר ולוודא שאינו נמצא במצוקה. בבדיקות שגרתיות, המוניטור מספק מידע על מצב העובר ומצב הפעילות הרחמית.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!