לכפות הנקה או לעודד הנקה?

לעודד הנקה בכפייה מצד ארגון הבריאות העולמי

ארגון הבריאות העולמי העלה סוגיה טעונה ושנויה במחלוקת החודש כאשר הודיע שבכוונתו להגביל פרסומות של חברות המספקות תחליפי חלב אם במטרה לעודד הנקה. בעוד הדיון היה אמור להתקיים על האם יש להגביל את הפרסומות והאם כדאי לייצר פרסומות התומכות בהנקה, הדיון הפך לוויכוח הקבוע בתקופה האחרונה – האם להניק או לא להניק?

במעקב ברשת ניתן לראות מגמה מאוד ברורה של אימהות שרובן מניקות ומעודדות הנקה. עם זאת, רוב הנשים המניקות והלא מניקות, מרגישות וחושבות שהבחירה היא של כל אישה וכל אחת יכולה להחליט בפני עצמה ואין צורך להחליט עבורה. אומנם זה לא היה הדיון, אך כנראה שנגעו פה בנקודה כואבת ולא סתם.

בתקופה שנחשבת פרו-הנקה, בה מעודדים נשים להניק וכמה שיותר, תקופה שבה ישנם לא מעט ויכוחים על הנקה בציבור, ההרגשה הכללית של רוב הנשים, המניקות והלא מניקות, היא שלא נעשה הרבה על מנת לעודד הנקה בפועל, חוץ מלהכריז שמומלץ להניק עד גיל שנה יחד עם הגבלה עתידית על תחליפי חלב אם למיניהם.

לכפות הנקה או לעודד הנקה?

לכפות הנקה או לעודד הנקה?

אין ויכוח, בין אף גוף ואף אם או אב לגבי העובדה שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. אך לא סתם הומצאו תחליפי החלב, הם באו לענות על צורך. נשים שרוצות לחזור למעגל העבודה מוקדם יחסית, נשים שרוצות להניק מעט זמן או לא להניק כלל מכל סיבה שהיא, יכולות לספק תחליף חלב-אם לתינוק וזאת בידיעה ברורה שהן מספקות תחליף מזון לתינוק שאינו כמו חלב האם המקורי.

גם הנשים שטוענות שצריך להניק וכמה שיותר ובעצמן מניקות עד גיל מאוחר, מבינות ומסכימות שיש נשים שלא מעוניינות או לא יכולות לעשות זאת, מכל סיבה שהיא, אך עדיין מרגישות שלמרות שמדובר בתקופה שכביכול מעודדת הנקה, הפרסומות וה”דחיפה” של תחליפים היא גדולה מדי ומטרידה. בנוסף על כך, רובן לא מאמינות שזו הסיבה שכל אם באשר היא תבחר לא להניק, הרי כל אחת עושה את השיקולים שלה. למרות זאת, חלקן חושבות שיותר קל לוותר על ההנקה כאשר מוצעים לך בקלות רבה מדי, לטענתן, תחליפים.

הנשים שמשתמשות בתחליפי חלב ובוחרות שלא להניק טוענות מנגד שיש “משטר הנקה”. שנשים שלא מניקות מרגישות כאימהות סוג ב’ אשר זוכות ליחס מזלזל ולהערות מצד האחיות בטיפת החלב, מצד אימהות אחרות ואפילו סופגות הערות מרופאי ילדים על כך שהילד חולה יותר, מתפתח פחות או שהאם הייתה צריכה לוותר על הנוחות והרצונות שלה על מנת להניק ויהיה מה.

 

הגבלת פרסומי תחליפי החלב לעידוד ההנקה

האם להגביל את הפרסומות לתחליפי חלב יהווה את הפתרון ויעודד נשים להניק?! גם האימהות שתומכות ברעיון וחושבות שהוא לטובה, חושבות שזה לא מספיק. על מנת לעודד הנקה ובאמת לגרום ליותר נשים להניק יש מספר דברים חשובים יותר מהגבלת הפרסומות והם:

  1. לאפשר חופשת לידה ארוכה יותר בתשלום. חופשת הלידה בישראל כיום עומדת על שלושה חודשים בתשלום, עם אפשרות הארכה לחצי שנה, הארכה של שלושה חודשים נוספים ללא תשלום. כאשר מצד אחד ההמלצה של משרד הבריאות היא להניק הנקה מלאה עד גיל חצי שנה, ומאידך נשים צריכות לחזור לעבודה אחרי שלושה חודשים. לרובן העניין לא מאפשר להמשיך להניק.
  2. הכשרת יועצות הנקה ומתן מענה כבר בבית החולים. יולדות רבות מרגישות שלא ניתן להם מענה מספק ומיידי בבית החולים, מה שגורם להן לוותר על ההנקה או לחוות חוויה לא נעימה. לעומת זאת, כאשר הוצע להן תחליף חלב-אם, היה יותר קל להיענות בחיוב, שכן הן לא ידעו, בעיקר עם ילד ראשון, כיצד להתמודד עם הקושי או כיצד לשלב הנקה ותמ”ל, ולכן בחרו לתת תחליף חלב אם.
  3. מחסור בהסברה. יש להגיע למצב מאוזן בתחום ההנקה. כרגע, חלק מהנשים מרגישות ש”דוחפים” להן תחליפים ומנגד שאר הנשים מרגישות שיש סוג של “טרור הנקה”. הסברת חשיבות ההנקה תעלה את המודעות.
  4. הגבלת פרסומות לתחליפי מזון חלב לתינוק צריכה לבוא בהתאמה לכמות הפרסומים לעידוד הנקה והחשיבות של ההנקה.

ארגון הבריאות העולמי זרק “פצצה” לאוויר ועוד לא החליט כיצד יטפל בנושא, אך בינתיים הועלתה סוגיה מעניינת הרבה יותר, שכן הדיון המרכזי כלל לא נגע בצורך להגביל את הפרסומת ובחשיבות ההנקה. הדיון סובב סביב הנקודה הכואבת והרגישה של “האם נעשה מספיק על מנת לאפשר לאישה להניק בצורה הנוחה והטובה ביותר?”, או שהדרך שבה ממליצים כיום לנשים להניק מתבצעת בעצם על ידי כפייה? האם החזרת הנשים למקום בו הן אימהות ומניקות, תוך כדי שליחת אצבע מאשימה נגד אמהות שלא מניקות תוך כדי ציון כי הנקה היא הדבר החשוב ביותר עבורן ועבור התינוק, זה מה שגורם לנשים רבות להתקומם כנגד ההנקה ולהתריס?! מה שבטוח, הגבלת הפרסומות של תחליפי החלב למיניהם, על פי רוב אינו הפתרון למצב.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!