האמת היא שמאוד הגיוני וטבעי לסבול מסוג של חרדת הריון לפני שאת בכלל בהריון. חרדת הריון המכונה בשפה המקצועית טוקופוביה, והיא מצב טבעי של אישה שחוששת לקראת הלידה, בין אם מדובר בלידה ראשונה והיא מפחדת לקראת מה שעתיד לקרות ובין אם היא מתמודדת עם לידה טראומתית קודמת.
בזמן ההריון יש לא מעט רגשות והתרגשויות. חלקם הגיוניים, חלקם קצת פחות, בעיקר בגלל כל ההורמונים שמשתגעים בגוף ומשגעים אותנו ואם לא די בכך אנו עומדות לפני שלב מאוד משמעותי בחיינו והמחשבות מציפות אותנו. אבל עוד לפני אותו שלב של להפוך לאימהות, אנחנו צריכות לעבור את שלב ההריון שהוא שלב לא פחות מלחיץ ומטריד שגם הוא מלא בפחדים ומלווה בחששות רבים. הרי אין אחת שלא תוהה איך יעבור ההריון שלה ואיך תהיה הלידה. כל אישה מקווה שהכל יעבור בקלות ובהצלחה. לאחר הלידה החששות משתנים, מאותו רגע מתחילים חששות חדשים, לגבי הילד שרק נולד וכך זה ממשיך עם התפתחותו…
הגורמים העיקריים למצב של חרדת הריון

מחשבות וחששות בהריון
נשים רבות חוששות מלהיות בהריון, מלהתמודד עם תופעות הלוואי של ההריון, מהכאבים, מכך שאולי הן לא יצליחו להיכנס להריון או להחזיק את ההריון עד סופו, שהלידה תכאב מידי, ומתפללות שהלידה תצליח, תעבור בשלום ושהתינוק יהיה בריא ושלם. אין סוף חששות וחרדות, בעיקר אם זה הריון ראשון, כאשר את עוד לא יודעת בכלל לקראת מה את הולכת. אבל גם אם סבלת מטראומה בהריון הקודם, ככל הנראה את תהי בחרדות בהריון שאחריו.
אמנם מדובר במצב טבעי והגיוני, אך לעיתים חששות וחרדות אלו שמוגדרים כמצב של חרדת הריון, יכולים להגיע למצבים קיצוניים של חששות ופחדים בצורה מוקצנת. לא כל הנשים יודעות תמיד לומר בדיוק מה מלחיץ ומה מפחיד אותן. לעיתים מדובר ברגשות ובחששות הגיוניים כלפי דברים שכל אחת עוברת בהריון ולעיתים מדובר בחששות שאין להם הסבר הגיוני ורק אותה אישה יכולה להסביר את החוויה שהיא עוברת ומרגישה.
הסיבות המוכרות לחרדות אצל נשים בהריון או לקראת הריון:
- פחד מהכאב של הצירים ושל הלידה עצמה.
- הריונות או לידות טראומתיות בעבר.
- מחסור בתמיכה משפחתית או חברתית.
- החשש לא להיות אימא מספיק טובה.
- סיפורים של לידות אחרות ומקרים של הריונות שנגמרו בטראומה.
- הפלות ולידות מוקדמות.
נשים שחוששות ממצבים אלו יכולות בקלות להגיע למצב של חרדות לא הגיוניות שישפיעו על ההתנהלות השגרתית שלהן ויפריעו להן לתפקד במשך ההריון ולהגיע ללידה לא מוכנות נפשית. נשים הסובלות מחרדות הריון ולידה יכולות להגיע למצבים שונים של חוסר תפקוד או לקבל החלטות לא הגיוניות. נשים אלו סובלות מנדודי שינה (מעבר לנדודי שינה הרגילים בזמן הריון), מצב רוח ירוד עד כדי מצב דיכאוני כרוני ולחלקן יש רצון ללדת בניתוח קיסרי יזום במקום לעבור לידה רגילה.
אצל נשים הסובלות מחרדת הריון או מחרדת לידה, הלידה יכולה להיות קשה יותר ולהתעכב, שכן אינן מוכנות נפשית ופיזית ללידה. החרדות מגבירים את השימוש במשככי כאבים ומזרזים למיניהם ומגדילים את הסיכוי בצורך בלידה בניתוח קיסרי, ללא כל צורך ממשי. כמו כן, הסיכוי של נשים אלו לסבול מדיכאון לאחר לידה הוא גדול יותר. לכן, כבר במהלך ההריון עליהן לעבור טיפול פסיכולוגי לטיפול בחרדות ובחששות. להבדיל מכך, ישנן נשים צעירות שכל כך חוששות מתופעות הלוואי של ההריון שהן מפחדות להיכנס להריון מלכתחילה. גם כאשר הן בהריון, הן יכולות להיות חרדתיות לגבי כל שלב וכל תופעת לוואי, גם אם היא תופעת לוואי מוכרת ומקובלת. אם חלילה תתרחש הפלה או שיהיה סיכון כלשהו להריון, זה יגרום להן להאמין שזה בגללן ובאשמתן. חרדות אלו יגררו הימנעות מרצון בהריון בשנית, מחשש שגם ההריון הזה יגמר ברע כמו הקודם, למרות שאינן אשמות כלל במצב.
טיפול במצב של חרדת הריון ולידה
על מנת להקטין את הסיכויים לדיכאון לאחר לידה ולהגיע ללידה כמה שיותר מוכנה מבחינה נפשית ולא רק מבחינה פיזית, יש לטפל במצב החרדות כבר בהריון, או למי שסובלת ממנו עוד טרם הכניסה להריון, אז עוד לפני הכניסה להריון:
- שתפי את הסובבים אותך בחוויות שלך וברגשות שלך, בעיקר את בן זוגך. חפשי קבוצת תמיכה של נשים במצבך, כדי שלא תתמודדי לבד.
- חפשי טיפול פסיכולוגי של איש או אשת מקצוע שיוכלו ללוות אותך במהלך התקופה ולעזור לך.
- הימנעי מלהקשיב ולקרוא סיפורי לידה של אחרות, שכל אחד מהם הוא שונה.
- קראי ספרות מקצועית ומידע מהימן שירגיע אותך, ייתן לך ביטחון ויסביר לך לקראת מה את הולכת.
- בחרי רופא נשים שאת סומכת עליו שירגיע אותך בזמן הבדיקות וילווה אותך לאורך כל ההריון.
- הירשמי עם בן זוגך לקורס הכנה ללידה שיכין אתכם לקראת הלידה עצמה, כך תבואו מוכנים יותר לבית החולים.
- בחרי לקחת לחדר הלידה אדם קרוב שאת סומכת עליו אשר ירגיע אותך, כמו חברה טובה, אמא, דולה מקצועית או בן הזוג שלך. כל מי שיעזור לך לעבור את החוויה בצורה הטובה ביותר.