הגולגולת בנויה ממספר עצמות שמחוברות ביניהם בתפרי גולגולת. בגולגולת גם נמצא מרפס, שהוא אזור רך בגולגולת אצל תינוקות, בו העצמות אינן שלמות עדיין. מרפסים בראש התינוק נשארים פתוחים בחודשי חייו הראשונים, זאת על מנת לאפשר למוח לגדול ולהתרחב, כאשר הוא מוגן על ידי הגולגולת. כמו כן, המרפס הוא זה שמאפשר גדילה מהירה של הגולגולת בשנתיים הראשונות לחייו של התינוק. ניתן לבצע בדיקה פיזית על ידי מישוש המרפס וגילוי בעיות אל התינוק, אם ישנן, או לבצע בדיקת אולטרה-סאונד מוח בעת הצורך.
מרפסים בגולגולת התינוק

התפתחות גולגולת התינוק
מרפס קדמי – המרפס הקדמי הוא הנקודה בה עצם המח נפגשת עם העצמות של הקודקוד והתפר של המצח. במהלך בדיקה רפואית, הרופא ממשש את המרפס הקדמי על מנת לבדוק אם יש שקיעה של העור לתוכו, מצב שיכול להעיד על התייבשות, או בליטה של העור שיכולה להעיר על קיום של לחץ תוך גולגולתי מוגבר. המרפס הקדמי נסגר אצל רוב התינוקות בגיל שנה וחצי, אך יכול לקרות מצב שבו הוא ייסגר מגיל תשעה חודשים והלאה, או אף יישאר פתוח עד גיל שנתיים. יש לעקוב ולבדוק.
מרפס אחורי – המרפס האחורי קטן יותר מהמרפס הקדמי, הוא הנקודה בה נפגשות העצמות של הקודקוד עם עצם העורף והתפר החיצוני. המרפס האחורי נסגר לרוב בגיל ארבעה חודשים.
מרפסים – תופעות נפוצות אצל תינוקות
מרפס שנסגר לפני הזמן – המרפס הקדמי אמור להיסגר בערך בגיל שנה וחצי. בחלק מהמקרים המרפס נסגר כבר בחודשים הראשונים לחייו של התינוק, כאשר לרוב לא מדובר במצב בעייתי כלשהו. אך במקרים מסוימים אותה סגירה מוקדמת של המרפס עלולה לייצר בעיות שונות, כמו עיכוב בגדילה ועיכוב התפתחות של המוח. לכן, במצב שהמרפס נסגר מוקדם מדי יש לבצע מעקב וביקורת אצל רופא הילדים באופן קבוע.
מרפס שקוע – מרפס שקוע ניתן בדרך כלל לזיהוי על ידי בדיקה פיסית רגילה אצל רופא ילדים. על ידי מישוש של האזור יוכל הרופא לבדוק את המרפס. לרוב כאשר המרפס שקוע מדובר בהתייבשות. אם בנוסף למרפס השקוע הילד גם מקיא או משלשל או שלא נותן מספיק שתן, יש להגיע לבדיקה רפואית במיון באופן דחוף.
מרפס בולט/תפוח – מרפס בולט ניתן לזיהוי גם הוא על ידי בדיקה אצל רופא הילדים, על ידי מישוש של האזור. במקרים כאלה מדובר בלחץ תוך גולגלתי שהוא מצב מסוכן ויכול להעיד על דלקת קרום המח, או על מצבים מסוכנים אחרים. כאשר הרופא בודק את המרפס והוא בולט והילד סובל מהקאות, מחום או מישנוניות יתר, יש להגיע לבדיקה רפואית במיון באופן דחוף.
ברוב המקרים תיתקלו במושג “מרפס” בהקשרים של היקף הראש. מכיוון שהמרפס מאפשר התפתחות תקינה של המוח והגולגולת. כאשר המרפס נסגר מוקדם מדי עלול להיווצר מצב של מיקרוצפליה – היקף ראש קטן מדי, או מצב של קרניוסינוסטוזיס – מצב בו תרפי הגולגולת נסגרו מוקדם מדי. מצבים אלו ידרשו התערבות כירורגית ברוב המקרים. כאשר המרפס גדול מדי או פתוח מעל לגיל שנתיים, המצב יכול להעיד על מחלות שונות כמו רככת, תת תפקוד של בלוטת התריס או תסמונות שונות, לכן יש לעקוב ולבצע בדיקות בהתאם.